Следва

Double trouble - Кръгли очилца

Мода от Севера - Холандски дизайнери II

Втората част от специално направената ни селекция на интересни и млади холандски дизайнери е вече готова с...

All fashion преди 14 години

Втората част от специално направената ни селекция на интересни и млади холандски дизайнери е вече готова с другата троица, а именно - Jeroen Van Tyul, Monique Van Heist и Corne Gabriels.

За разлика от силно дамското присъствие в предната част, този път сме обърнали и заслужено внимание на не по-малко талантливите мъже, чийто стил безспорно е професионален, много отворен, отчасти футуристичен, отчасти минималистичен, но винаги идеен. А колкото до жената в тази троица, оставаме преценката на вас, защото ние вече сме й фенове.

Холандският моден дизайнер Monique van Heist, трикратен победител в Mercedes Benz - холандските модни награди, създава своя последен проект „hellofashion” с представяне в бара „Why not” в Амстердам на 28 май, 2008г. Той е продъжение на колекцията й Monique van Heist - класика, от която започва предизвикателството. Постоянната и непрекъснато растяща колекция от облекла, аксесоари и lifestyle продукти като мебелировка, съвети за грим и дори рецепти, са достъпни за неопределен период от време, отначало приложими за по-комерсиални цели.



Главната цел на ”Hellofashion” е да създаде модна система, която се занимава с това, че към една колекция могат да бъдат добавени още елементи по всяко време. Този проект разработва своите колекции по начин, който отговаря и на масовия пазар и търсене.

Родена 1972г. холандската дизайнерка стартира лейбъла си през 2004г. след завършването на своята магистърска степен от модния институт в Арнхейм. С него тя изследва сивите зони на нашата култура на обличане докато прилага огромна доза чувство за хумор.



Monique van Heist се вдъхновява от наблюдаването на баналното; редейки се на опашка в супермаркета, на улицата или по новините, смесва се с модерните общества или с по-малко преуспелите хора, както и с тези, които чувстват, че трябва да се обличат по определен начин, за да отговорят на своя професионален или социален статус.

Холандката се концентрира върху класическия унисекс в гардероба на всеки човек, включвайки аксесоари като чанти или бижута, превеждайки своите социологически модни наблюдения в лесно носими и съвременни, перфектно скроени и луксозно изпълнени, създадени чрез интелигиентен детайл и изчистени връзки.

Monique е не само оригинален и млад творец, който тепърва прави своите стъпки към голямата сцена в тази индустрия, но и умело съчетава своите концептуални творби с комерсиалните изисквания, както и с далечните от mainstream-а културни и underground пространства и хора, които изискват именно това. Решенията са иновативни, а облеклата изключително интересни, като подход към материята и странно-решените модели.

Jeroen Van Tyul завършва the Arnhem Institute for the Arts през 1998, работи и живее в Ротердам. Той е добре познат с употребата на класически материи и платове, смесени с модерни кройки и линии.



Неговите колекции показват мъжествен силует, който би могъл да бъде описан като „съвременен градски войник”, а детайлът и ръчната изработка разкриват една още по-чувствителна страна на холандския дизайнер.

Лейбълът за мъжко облекло JEROEN VanTUYL е създаден през 2000 г., а първата готова колекция, наречена SCHERP, е представена през януари 2001г. в салона Casabo в Париж.

Jeroen van Tuyl е част и от международния календар за мъжки облекла, като част от „Féderation Française de Prêt a Porter et des Créateurs de Mode” - каталог за мъжки облекла в Париж. Стилът от първата колекция е лесно разпознаваем чрез влиянието си от изострените и резки форми. Материалите, които се използват са типичен микс от класическите основи на естествените платове и технологически тъкани. Самата линия пък е адресирана към младия мъж, който се обръща към бъдещето с един особена носталгия.



През юли 2001г. излиза и втората колекция на лейбъла, отново в салона Casabo. Тя носи ясното име MECHANIZED FOR SPRING SUMMER 2002 и така след двете успешни колекции, интернационалните прес издания, като японския авангарден Composite и френския Modzik, постепенно започват да обръщат внимание на новопоявилия се млад дизайнер. Идва ред и на третата подред колекция - ARMOURED FOR AUTUMN WINTER,2002-2003, която продължава търсенето на новата архитектура в мъжките тела, предназначена главно за смелчаците. Тя включва дълги палта, класическото райе е усукано и изкривено, а материите са все по-фини и по-фини. Новите костюми комбинират къси якета и необикновени панталони. Така пресата очестява присъствието на холандеца в своите издания, името му се среща по кориците на списанията Journal de Textile, Jeunes createurs – Young Blood, Max Mode, Up-street и отново Composite.

Колекцията BRAVE FOR SPRING SUMMER 2003 е продължение на еволюцията на квадратните мотиви и десени и превод на историческите облекла в модерни, експериментални, но елегантни такива.


Corné Gabriëls живее и работи в Амстердам, Холандия.



След завършването си в Rietveld Academy of Arts, той започва да посещава и the Sandberg Institute Amsterdam, и Fashion Institute Arnhem. Започва и представянето на своите творби в центрове като Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, De Appel, Prix de Rome, Festival des arts de la mode Hyeres, Dutch Touch Paris, Amsterdam International Fashion Week and Prelude от Dutch Fashion Foundation.



Следвайки своите първоначални колекции, Corné Gabriëls продължава да се фокусира най-вече върху детайлите в своите облекла, работата му може да бъде описана най-добре като чиста, недвусмислена, ясна и фундаментална, самата тя се състои от концептуални, но много достъпни облекла, създадени от деликатни, красиви и изящни детайли. Малдият холандски дизайнер работи върху различни аспекти от модата , част от които са дрехите и аксесоарите, но в същото време и върху дрескода и човешкото поведение, като взаимносвързано с по-горните изброени.

Той изпозлва съществуващи идеи и форми, но променя фокуса или употребата им. Това дава на Gabriel и класическо, и съвременно усещане.



Освен всичко, дизайнерът взима участие и в различни странични проекти. През 2008г. той създава костюмите за танцьорите от intro dance и за пърформанса Promenade. Интересното в този случай са скиците, които направо от бюрото се превръщат в дизайн на новите облекла, а под всяка риза на танцуващите актьори е поставена специална възглавница, която улеснява движенията им и играе важна роля в хореографията.

А още през същата година става част и от peepshow-то, организирано от Red Light Fashion Project, което показва живи модели, разсъбличащи се безцеремонно, застанали над своите прозорци, а всичко това пък се случва на фона на странни мелодии, чиито ноти съставят музика, която може да бъде чута единствено в нечие въображение.

More from View Sofia

More All fashion