Следва

Mini Trend: Косата на Рапунцел

7 неща, които ще се случат, ако НЕ миете косата си с шампоан

За “невероятните ползи” от НЕмиенето на косата слушаме от много и различни места

Hair преди 6 години

За “невероятните ползи” от НЕмиенето на косата слушаме от много и различни места, но с какво са подплатени тези твърдения? Блогъри, актриси, коафьори и модели се опитват всячески да ни убедят, че трябва да разредим миенето на косата и че колкото по-рядко я мием, толкова по-здрава и красива ще е тя. Да, ама не!

Ако честото миене отмива естествения себум, който защитава косъма и поддържа косата гладка и здрава, то прекаленото натрупване на себум запушва корените на космените фоликули и това може да се отрази негативно върху вашата грива. Все пак се оказа, че НЕмиенето на косата има неблагоприятно въздействие върху скалпа.

В кое от двете твърдения има повече истина не сме напълно сигурни, но ето кои са 7-те негативни ефекта, които ни очакват, ако избягваме редовното влизане под душа без шапка за баня:

1. Врастнали косъмчета
Нали знаете за врастналите косъмчета, които се появяват по краката и бикини зоната след епилация? Е, подобно врастване може да се появи и по скалпа, благодарение на мастните жлези, които отделят себум. Колкото повече време минава между две измиванета, толкова повече себум се наслоява, което запушва порите и водо до врастване на косъмчета.

2. Може да се превърнете в магнит за прах
Наслоеният себум действа като магнит за всякакви частици от околната среда, като прах и нечистотии. Може дори да се заблудите, че имате някаква форма на пърхут, но по всяка вероятност това са просто прашинки от заобикалящата ви среда.

3. Може да се сдобиете с много и различни аромати
Немитата коса действа като абсорбатор за миризми. И в повечето случаи те не са само приятни… Така, както привлича прахта, мръсната коса е привлекателен “гостоприемник” и за най-различни аромати. Ще си кажете: “Какво пък, нали за това са измислили парфюмите!”. Да, но те не винаги помагат! Освен това една разходка в града в час пик и едно влизане в заведение са достатъчни косата ви да придобие “аромат”, който веднага да поискате да отмиете от себе си.

4. Косата може да започне да пада
Натрупването на себум и запушването на космените фоликули освен врастнали косъмчета, за съжаление може да предизвика и косопад. А масажирането на скалпа с пръсти по време на къпане дори подпомага растежа на косата чрез стимулирането на скапла и насърчава кръвообръщението.

Така че, ако редовно пропускате миене, то определено не си правите добра услуга.

5. Прави косата да изглежда по-тънка
Омазняването на корените на косата я прави слегнала, така че ако искате да ѝ придадете жизненост, ще се наложи да прибегнете до услугите на Г-н Шампоан!

6. Липсва блясък
Нали помните като споменахме за праха и частиците, които косата привлича - е, те са основната причина косата да губи своя естествен бласък и обем. Мръсната коса също така е по-суха и не отразява светлината толкова много.

7. Немитата коса излъчва аромат
Точно както кожата по тялото, така и кожата на главата има мастни и потни жлези. Те стимулират производството на естествени бактерии, които излъчват неприятна миризма. Отново, ако искате косата ви да мирише приятно и да изглежда лъскава и обемна, то просто трябва да я измиете с шампоан.

More Hair