Следва

Фусили с шунка и грах

Тренировки след голямото преяждане! Мускулната група, която ще преобрази здравето ви!

Когато решим, че трябва да започнем да тренираме, започваме да се интересуваме от упражнения и програми за различните мускулни групи, но никой не се замисля колко всъщност важно е да тренираме и свите...

All About Life преди 7 години

Когато решим, че трябва да започнем да тренираме (а сега през зимния период и особено след Коледните и Новогодишни празници е изключително подходящ момент, няма нужда да поясняваме защо…), започваме да се интересуваме от упражнения и програми за различните мускулни групи - тренировки за ръце, тренировки за крака, за корем, дупе, но никой не се замисля колко всъщност важно е да тренираме и своите тазови мускули. Да, правилно прочетохте! В човешкия таз има цели 14 мускула във формата на диамант, които се простират от предната част на таза до опашната кост и поддържат човешкото ядро и органи.

Важно е да осъзнаем значимостта на тази мускулна група, защото слабото тазово дъно може да доведе до много неприятни състояния - от прегърбване и болка в кръста, до понижено сексуално удоволствие. А да не говорим за подобни ужасии като инконтиненция и пропадане на органи.

“Тазовото дъно е много важна част от пъзела. - споделя Хедър Андерсън, собственик на студио по пилатес в Ню Йорк. - Може за много хора да е неудобно да говорят за тази част от своето тяло, но наистина е важно да го поддържаме силно.”

На въпроса как точно се тренира тази мускулна група, Андерсън се усмихва и споделя част от обясненията, които е чувала: “Някои инструктори препоръчват да стягаме мускулите, които спират потока на урината, докато един от по-поетичните колеги на пилатес инструкторката препоръчва на своите клиенти да си представят, че държат перла в своето тяло и да притискаме с тазовите мускули, за да предотвратим нейното изпадане.”

Ако смятате, че прекарването на време за подсилването на мускулна група, която изглежда “неуловима” за човешкото око и която няма да ви направи да изглеждате по-добре в онази прекрасна нова рокля, която си купихте наскоро, е напразно, то помислете отново. Повечето жени не се замислят за това, докато нещо не се обърка. Но когато почувстваме болка в кръста, посещението при физиотерапевт има вероятност да ни изненада - възможна причина за подобна болка е проблем с тазовото дъно.

Не бива да се фокусираме само върху това да имаме здрава и добре оформена коремна мускулатура. Тези мускули са свързани и се допълват помежду си.

Таня Болър е 39-годишна лондончанка и създател на устройството Elvie- ментово-зелена джаджа, която превръща упражненията за таза във видео игра. Устройството се поставя в най-съкровената част от женското тяло и се свързва чрез Bluetooth с мобилно устройство. То е съвместимо както с iOS, така и с Android и е създадено с цел да следва прогреса, докато тренираме своите тазови мускули.

Болър започва да се интересува от тази мистична част от женското тяло преди 5 години, когато е бременна с първото си дете и нейният пилатес инструктор я призовава да бъде предпазлива. Това се оказва нещо ново и непознато за нея, но нейният съпруг ѝ напомня за физиотерапевтичните сесии, които се правят на всяка бременна за по-здрави мускули на ядрото. Така тя решава да посвети повече време в изследване и изучаване на тази част от женското тяло.

По време на бременността отслабва силата на тазовото дъно, тъй като растящия плод притиска тазовата мускулатура в продължение на 40 седмици. Друг стресор се оказват високоинтензивните тренировки като тичане и кардио. Лошо въздействие оказва и ако не ги ангажираме правилно.

Но да се научим и да привикнем да тренираме тази толкова важна мускулна група изисква желание, време и постоянство. Хубавото е, че можем да го правим навсякъде и по всяко време - както вкъщи, така и по време на срещи, в киното, в градския транспорт - наистина навсякъде! И никой дори няма да предположи! А и не изисква кой знае колко усилия, ако трябва да сме честни.

More All About Life