Следва

Той е ТУК! Първият трейлър на "Спасители на плажа"

In memoriam: Какво се случи в деня, в който убиха Джон Ленън

Светът загуби легенда преди 36 години...

People of art преди 7 години

Светът загуби легенда преди 36 години...

8 декември 1980 година е съдбовната дата, на която Джон Ленън е убит от луд фен, докато се прибира в дома си в Ню Йорк.

Но какво всъщност се случва на този ден?

В нощта, в която Джон намира смъртта си, той и съпругата му Йоко всъщност се забавляват в центъра на града. След като се наслаждава на вечеря с приятели, двойката решава да се прибере обратно в апартамента си, за да каже "Лека нощ" на невръстния си син Шон.



Обикновенно Джон и Йоко използват защитен достъп до жилищната сграда, като се възползват от заден изход, през който избягват любопитните погледи и хилядите обективи на папараците. Не и тази вечер, незнайно защо певецът и любимата му решават да бъдат, като обикновените хора да минат през централния вход на сградата, в която живеят.

Случайно или не, 40-годишният Марк Чапман ги причаква отпред, ей така, напук на съдбата. Ленън и лудият фен са се срещали и преди - малко по-рано на същия ден певецът дава автограф на Марк.

Всъщност Чапман следи звездата на Бийтълс от месеци. Часове дебнене, дълги пътувания, последното от които от Хаваи до Ню Йорк, само и само да улови перфектния момент за засада.

Този път обаче в ръцете на Марк вместо химикал за подпис, седи пистолет, тайно промъкнат през охраната на летището.

Ненормалният фен стреля по Джон пет пъти, четири от които са в целта. Ленън не умира веднага. В някои официални доклади се твърди, че изпълнителят се опитал да се изкачи по стълбите до апартамента си, за да получи помощ, но изпада в безсъзнание. Когато полицията пристига, намира Ленън да лежи с лице надолу в локва кръв. Служителите на реда прибират безжизненото тяло на Джон, а 25-годишният му убиец хладнокръвно седи на местопрестъплението, чакайки да бъде арестуван.

По-късно, в болницата, екип от лекари прекарва около 15 минути в опит да съживят легендарния певец, но нараняванията му се оказват твърде много и той умира точно час преди полунощ. В памет на Джон минути след смъртта му в медицинското заведение се пуска песента All My Loving на Бийтълс.

Чапман е осъден на 20 години затвор, като и до ден днешен се хвали как убийството на Ленън е плод на "невероятно планиране и следене".

Личната му причина да организира и изпълни такава трагедия? "Ярката светлина на славата, на позора и на известността беше там. Не можах да устоя".

36 години след скандалното убийство на половинката й Джон Ленън - Йоко Оно, все още живее в същата тази сграда, минава по същите тези пропити с кръв стълби, по същата тази улица, по която Джон минава веднъж и завинаги остава там.

Убиецът Чапман все още е зад решетките, адвокатите му редовно имат искания той да бъде освободен условно, но това така и не се случва, а и самият Марк сякаш не го иска - защото за него затворът е "като скала". „Знаете как е, ако стоите на скалата 20 години и чувствате как вълните се разбиват долу и не мърдате никъде, защото сте на скала, и не искате да се движите”, казва покосителят на легендарния Джон Ленън. 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра