Следва

Канелени рулца

Тайни от кухнята на Miele и една суши приказка, сбъдната с Yummy cooking

Искаме да се научим да правим суши...

All About Life преди 7 години

Искаме да се научим да правим суши? Възможно най-доброто мястото за това, разбира се, е  Miele Expierience Center, най-подходящите учителите за целта са от Yummy Cooking академията, а учениците сме ние - екипът на View Sofia



Потънали в уютната атмосфера на супер модерните и стилни уреди на Miele, само за няколко часа научаваме кои са тайните съставки на така любимото суши и как да го направим съвсем сами у дома. Никак не е трудно, особено, когато Шеф готвач Евгени ни води стъпка по стъпка из тайните на японския специалитет. Ето я част втора от нашия урок по суши с Yummy Cooking.



Стъпка първа и много важна: свещенодействието в измиването на ориза. Напълно наясно сме, че няма да се справим като японски майстори, но ще дадем всичко от себе си, за да ни се получи. Както вече споменахме в епизод едно, към ориза трябва да подходим с търпение, внимание и любов. И по време на целия урок внимателно, като ориз, попиваме ценните съвети на Евгени, но и не изневеряваме на кулинарната ни женска интуиция.



Искаме да станем перфектен суши майстор?!? Поне три години ще мием ориз! Тези думи на Евгвни още кънтят в главите ни. 



Която веднага ще ни подскаже, че първата баня на малките бели зрънца не е мляко с ориз, а нишестето, което трябва да се измие. Докато го изплакваме, е добре да редуваме хладка със студена вода и да не забравяме, че колкото и време да прекараме над мивката, водата никога няма да е кристално чиста. И понеже сме далновидни дами, не пропускаме за наше улеснение да ползваме гивгир.



Приключили с г-н Ориз, го слагаме да се вари в тенджера със студена вода, на умерена температура, и го забравяме. Временно. Докато се поглезим с чаша вино.

Сега е моментът да се захванем със зеленчуците и рибата. Набелязваме за "жертва" номер едно краставицата. С почуда виждаме как тя в ръцете на Евгени за секунди се превръща в 3-4 милиметрови жулиени - от кората до сърцевината. Веднага си признаваме, че не всички от нас пробваха неговия метод - стори ни се сложен. На две ни се получи, но останалите предпочетохме да нарежем краставицата по мързеливия начин - директно на тънки лентички. Естествено, че и така ще е вкусно, когато я завием в ориз и нори, ни успокои финалистът от MasterChief.





Краставицата може да се сложи в хосомаки или пък да се ползва за декорация.



Следваща стъпка: заготовката на манго. То също е добре да се нареже на тънки лентички. И понеже приготвяме суши, а не авангардно изкуство, големината на останалите зеленчуци в симпатичната ролка трябва да е горе-долу с еднакъв размер.



В суши ресторант, знаем, първо се сервира едамаме, след това се продължава със сашими. Питате се що е то?!? Едамаме са симпатични зелени шушулки, подобни на грахчета, които се поднасят в малки купички, третирани на водна баня. И са толкова вкусни, колкото добре са описани и в романите на Мураками! И е супер, че можем да ги намерим в големите супермаркети.
Сашими е фино нарязана сурова риба, което е излишно да се уточнява, имайки предвид натуралната специфика в продуктите за националното японско ястие. Ако решим да спазим етикета, трябва да започнем с нея и задължително да я ядем с клечки! Всичко останало не само, че може, но - отново по етикет - консумира се с пръсти. И тази мисъл страхотно много ни радва, понеже колкото и да знаем уж как да захванем дървените пръчиици, все някак ни се изплъзват и си оставаме гладни.



Остава ни само обработката на рибата. Избрали сме си хубава сьомга, прясно уловена, не замразена. Абсолютно апетитна и сочна.



Със специален за целта нож изрязваме под 45 градуса кожата, заедно с тлъстините на рибата, като премахваме и онази част в края на филетата, която също представлява тлъстина. Ще я разпознаем лесно - цветът й е сивкав. 



След като сме изчистили филето от сьомга, го оставяме "да си почива" на хладно за около половин час в хималайска сол, и си приготвяме останалите продукти. Когато дойде неговото време, го режем на тънки слайсове с дебелина около два сантиметра.



И когато сме готови с всички продукти, и когато вече се чувстваме малко уморени, и когато нямаме търпение да подредим масата с готовото суши и да си налеем още една чаша с вино, правим кратичка почивка и... в следващия епизод ще ви разкажем крайния резултат, който,оказа се, е много, ама много вкусен! 
 


Miele Expierience Center се намира на адрес:
ул. Бяла черква 24

Тел. 02/ 426 00 89
+359 882 391 073

More from View Sofia

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 час

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 1 час

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.  

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 4 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.