Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 12.12 - 18.12

Как захарта отнема част от женствеността?

Вероятно и вие като нас напоследък слушате много за захарта и вредата от прекомерната ѝ консумация...

Health преди 7 години

Вероятно и вие като нас напоследък слушате много за захарта и вредата от прекомерната ѝ консумация. Както и за това, че тя е в основата на много от съвременните заболявания. Дори се проведе кампания, подкрепена от Световната здравна организация (СЗО) за въвеждане на данък върху захарта, както е въведен за цигарите и други вредни субстанции.

Ново проучване дори доказва, че лобисти от захарната индустрия умишлено крият за вредата от захарта и са платили на учени да прехвърлят вината за затлъстяването върху мазнините. Освен това нови научни изследвания доказват, че именно захарта е главният виновник за епидемията от затлъстяване и свързаните с него заболявания в повечето развити страни.

Всичко това ни подсказва за необходимостта спешно да ограничим консумацията на захар, както и да се научим как да регулираме нивата на кръвна захар. Защото именно тази бяла субстанция е един от виновниците за хормонален дисбаланс.

Но, разбира се, захарта не е просто захар - съществува бяла захар, кафява захар, бели въглехидрати (бял хляб, паста, картофи), агаве, кленов сироп, тръстикова захар - тя може да бъде открита в много и различни храни под различна форма.

Нали не си мислите, че това, което се опитваме да кажем, е че трябва да се откажете изцяло от захарта и нейните производни? Не, това трудно би могло да стане и сме напълно наясно с това. Но какво можем да направим? Най-лесното нещо е просто да я ограничим максимално и да я консумираме в много умерени количества.

Но сигурно сега си мислите: “Какво общо има захарта с хормоните?”

Нивата на кръвна захар в организма оказват директно влияние върху хормоналния баланс. За за да ги поддържаме в нормални граници е необходимо да намалим драстично консумацията на захар, защото днес, по последни данни, средно приемаме повече от 100 грама захар дневно с храната. А препоръчителната дневна доза е не повече от 30 грама (7 чаени лъжици) на ден, като за жени тя е още по-ограничена - не повече от 25 грама дневно! Тоест, превишаваме повече от 4 пъти препоръчителната дневна доза!

Все пак, тялото и мозъкът ни се нуждаят от глюкоза, която използват за гориво, но със сигурност не толкова, колкото вероятно консумирахте вчера, например.

Ендокринната ни система въприема пиковете и спадовете в кръвната захар като стресор, а надбъбречните жлези “отвръщат на удара”, изпращайки голямо количество кортизол (хормона на стреса) и адреналин… И така започва цялата хормонална “катастрофа”! А на всички ни е ясно, че именно хормоните са тези вещества, които ни карат да се чувстваме женствени и красиви, когато са добре балансирани. Отговорни са както за много процеси в тялото, така и за настроението и начинът, по който се чувстваме. И обратно - хормоналният дисбаланс ни кара да се чувстваме недостатъчно привлекателни, освен всички странични симптоми, и да имаме постоянни пикове и спадове в настроението.

Ето една разбивка:

Когато ядем захар или въглехидратни храни, това призовава инсулина (регулатор на кръвната захар) да влезе в действие. От своя страна метаболизма изпълнява функцията да складира глюкозата, която идва от захарта и въглехидратите, точно защото тялото има нужда от нея за гориво.

От друга страна, сукрозата и други видове захари трябва да бъдат преобразувани в глюкоза за нуждите на организма. Единственият начин глюкозата да попадне в клетките, които се нуждаят от нея, е чрез инсулина. Когато, обаче, консумирате още и още захар и въглехидрати, а в организма има тонове складирано гориво, тялото изпраща големи дози инсулин, за да се справи с новите “доставки” на гориво.

Тялото си казва: “Искам да складирам тази глюкоза за нуждите на мозъка и тялото за по-късно, защото не се знае кога ще получа нови запаси.” Просто така е устроен човешкият организъм. Ние нямаме вина за това.

В интерес на истината, тялото ни предпочита горивото, което идва от източници като мазнините, отколкото от захарта.

Глюкозата преминава в клетките, но има останало излично количество инсулин и глюкоза. И както се предполага, тялото няма необходимост от толкова голямо количество глюкоза и не може да я използва. Тогава излишъкът се складира под формата на гликоген. В този случай се развиват болести като стеатоза на черния дроб.

Всичко това води до неконтролируеми пикове и спадове на кръвната захар в организма. А пиковите нива на глюкоза и инсулин нарушават овулацията - възпрепятстват хормоните да задействат процеса на овулация, както и производството на прогестерон. А липсата на овулация, както може би ви е известно, причинява хормонален дисбаланс.

Без овулация не се произвежда прогестерон, което от своя страна води до излишък на хормона естроген.
Мастните клетки отделят естроген. А колкото повече захар консумираме, толкова повече мастни клетки се образуват и се получава свръхсекреция на естроген. Той се добавя към този, който ендокринната система произвежда. Така създадения естрогенов излишък и липсата на прогестерон водят до неконтрулируем хормонален дисбаланс.
Хормоналният дисбаланс е главният виновник за състояния като предменструален синдром, крампи, нередовен менструален цикъл, акне, синдром на поликистозните яйчници и безплодие.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.