Следва

Кой какво облече на Critics Choice Awards 2016

Истории от живота: Дизайнерът Гвасалия, триумфът на неочакваното

Не знаете кой е великият грузинец Демна Гвасалия? Поправете тази грешка...

All fashion преди 7 години

Не знаете кой е великият грузинец Демна Гвасалия? Поправете тази грешка, защото той е едно от най-горещите имена в модата в момента.

Преди време това беше име, което не чувахме всеки ден, но то вече сякаш ни преследва.

Грузинският моден дизайнер, който от "нелегален" творец стана креативен директор на Balenciaga и стъпи в обувките на Alexander Wang, само за три кратки години се превърна в сериозна тема за разискване в модната индустрия.

Съвсем наскоро 35-годишният Демна бе обявен за "Най-добър дизайнер" и грабна статуетка от Британските модни награди.

Никак не сме се съмнявали в успеха на "лошото момче" Гвасалия, тъй като от една година насам грузинският дизайнер предизвиква фурор с бранда си Vetements.



Ние например сме влюбени в тези скандално яки ботуши над коляното, от колекцията Fall 2016 Ready-to-wear, и буквално бихме убили за тях в комбо с този безсмъртен oversized суичър с качулка.



ТУК пък можете да откриете още от съкровищата на Vetements!

Мненията на модните критици са противоречиви: едни го възхваляват на глас, а други твърдят, че Демна има още какво да даде на Balenciaga.

Kутюр препратки, смесени със стрийт стайл мода, широк поглед от настроения. Гвасалия умее да изненадва, както и да държи в напрежение.

Лейбълът, за който всички говорят
Кариерата на модния дизайнер започва с малки стъпки от престижни фешън къщи като: Maison Martin Margiela и Louis Vuitton - под опеката на Marc Jacobs и Nicholas Ghesquière, съответно.

Както споменахме, Гвасалия и част от неговите съвременници, чиито имена и до ден днешен не се издават, започват страничен бранд през 2013 г. - Vetements. Името на лейбъла идва от френската дума за "облекло", а създаващият го колектив работи по него странично от другите си дизайни, тъй като всички имат договорни ангажименти другаде.

Не минава много време, преди усилията им да се увенчаят с успех. Vetements бързо печели почитатели със своите подривни интерпретации извън рамките на фешън разбиранията и вдъхновени от стрийт модата дизайни.

Жестоките им суичъри с джобове и отвътре, за да могат да се носят и от опаката си страна, са любими на звезди като Кание Уест и Риана, които не ги свалят от гърба си.

Или пък култовите им дънки направени от преработен винтидж деним, с нашивки и дупки, с така модерния асиметричен суров и голям подгъв.

Тренчовете на Vetements пък поеха нова пътища във фешън индустрията, като въведоха скулптурните форми.

Ръководител на наследството на Кристобал Баленсиага
През октомври миналата година Демна Гвасалия е посочен за креативен директор на Balenciaga, като е избран да наследи Александър Уанг като творчески директор.

Дебютът на грузинеца за марката е в началото на март тази година, когато той показа есенно-зимно си дефиле, което се оказа може би най-очакваното събитие през модния месец.

Внимателно преценени, с по-голяма кройка, силуети наподобяващи пясъчен часовник, отворени деколтета, които почти падаха от раменете на моделите и разкошен стил, белязаха първата колекция на Гвасалия за Balenciaga, с която той отдаде почит на авангарда и елегантното минало на модната къща.

В колекцията си Пролет/Лято 2017 пък Демна, който е завършил Кралската академия по изящни изкуства в Белгия, акцентира на спандекс материята, която не само идва в болезнено ярки цветове, но и пропълзява предизвикателно по супер тесните клинове-ботуши. Освен спандекса, наблюдавахме още детайли от латекс, които макар и по-деликатни, съвсем не останаха незабелязани.

Никак не ни учуди, че и този път грузинецът е заложил на архитектурните обеми в рамената. Присъстващи по почти всяка една връхна дреха, те са изключително заострени в профил и изглеждат неудобни за носене.



С една дума - Демна разчупва светове, и с дизайни и с цветове. Ако името му е не е лесно за запомняме и изговаряне, то определено е трудно за забравяне! Защото младият грузинец успешно носи на раменете си авангардното наследство на Баленсиага и го украси с някои от най-модерните трендове в стрийт стайл модата - комбинация, която много ни допада, и не само на нас, на мнозина фешън разбирачи и критици!

More All fashion