Следва

Меки, маслени претцели

Vitamin D: Безумно необходим през зимата и 10-те начина да го набавим

Витамин D е един от най-важните витамини за добро здраве, което е чудесно, ако живеехме на остров Сейнт Лусия… 

Health преди 7 години

Витамин D е един от най-важните витамини за добро здраве, което е чудесно, ако живеехме на остров Сейнт Лусия… с тропичен климат и целогодишно високи температури. Ако ли не - ето какво можем да направим!

Ползите от този витамин са известни на всички ни, наясно сме и че голямо количество от него си набавяме през топлите месеци, защото слънчевите лъчи са един от основните източници на този жизнено важен витамин. Но какво можем да направим, ако слънцето не се е показвало вече няколко седмици?

Единият вариант е да си го набавим с храната. Което е особено препоръчително, ако не искаме да приемаме добавки. Дефицитът му води до риск от много и различни заболявания. А това, което също е важно да знаем за него, е, че е мастноразтворим и не се усвоява добре от организма, ако не консумираме т.н. полезни мазнини!

Защо витамин D е толкова важен?

Здравето на костите зависи до голяма степен от този витамин заради способността да усвояваме по-добре калция. Но според едно ново проучване това е само една малка част от ползите от него. Той усилва абсорбцията не само на калция, а и на много други витамини и минерали, като желязо, магнезий, цинк и фосфат. Освен това има роля и в превенцията и на болести като рак, сърдечни заболявания, диабет и вирусни инфекции. Това разкриват от Центъра по хранене и приложна психология в Birmingham City University.

Какви са симптомите на дефицит на витамин D?

Общата симптоматика включва умора, слабост, мускулна болка, наддаване на тегло, неспокоен сън и главоболия. Но най-точна и ясна информация за нивата на витамин D може да се получи от кръвно изследване.

Може ли витамин D да подобри плодовитостта?

Ново изследване доказва ползите от този витамин върху половото здраве, като балансира половите хормони при жените и подобрява качеството на семенната течност при мъжете. Затова не бива да пренебрегваме необходимостта от това да се наслаждаваме на слънчевите лъчи редовно, а когато това не е възможно - да си го набавяме чрез храната или с добавки. И не забравяйте, че слънчевите лъчи произвеждат необходимите дози витамин D при директно излагане на слънце - не се синтезира през стъкло или през дрехите, слънцезащитният лосион също не пропуска UVA и UVB лъчите...

Изследователи от Медицинския университет в Грац, Австрия открили, че жените овулират по-рядко и яйцеклетките са с намален шанс за имплантиране в утробата през зимните месеци.

Според водещи експерти в областта, витамин D се оказва все по-значим за плодовитостта. При направени над 800 изследвания се констатира дефицит при 70% от изследваните хора, а той се свързва със затлъстяване, синдром на поликистозните яйчници и имунни смущения. Това съобщава водещият експерт по фертилност Зита Уест. Специалистите дори съветват двойки, които имат проблеми с плодовитостта, да си запазят почивка на някое слънчево място, преди да прибегнат до скъпи инвитро процедури.

Можем ли да се предозираме с витамин D?

Предозирането с витамина е много рядко явление. "А и не би трябвало да има проблем, защото организмът произвежда толкова, колкото му е необходимо, - казва експертът по хранене Мел Уейкман - Предозиране с витамина е рядко срещано и се наблюдава при хора, които са приемали добавки повече от препоръчителната дневна доза в продължение на месеци.", заключва специалистът. 

10-те най-добри хранителни източника на витамин D са горе в галерията>>

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.