Здраве

Vitamin D: Безумно необходим през зимата и 10-те начина да го набавим

06-01-2017 Текст: ViewSofia/Кристина Вълкова Фотография: Blogs, iStock, .Net 10
Добави коментар
Предишна снимка
Предишна снимка

Витамин D е един от най-важните витамини за добро здраве, което е чудесно, ако живеехме на остров Сейнт Лусия… с тропичен климат и целогодишно високи температури. Ако ли не - ето какво можем да направим!

Ползите от този витамин са известни на всички ни, наясно сме и че голямо количество от него си набавяме през топлите месеци, защото слънчевите лъчи са един от основните източници на този жизнено важен витамин. Но какво можем да направим, ако слънцето не се е показвало вече няколко седмици?

Единият вариант е да си го набавим с храната. Което е особено препоръчително, ако не искаме да приемаме добавки. Дефицитът му води до риск от много и различни заболявания. А това, което също е важно да знаем за него, е, че е мастноразтворим и не се усвоява добре от организма, ако не консумираме т.н. полезни мазнини!

Защо витамин D е толкова важен?

Здравето на костите зависи до голяма степен от този витамин заради способността да усвояваме по-добре калция. Но според едно ново проучване това е само една малка част от ползите от него. Той усилва абсорбцията не само на калция, а и на много други витамини и минерали, като желязо, магнезий, цинк и фосфат. Освен това има роля и в превенцията и на болести като рак, сърдечни заболявания, диабет и вирусни инфекции. Това разкриват от Центъра по хранене и приложна психология в Birmingham City University.

Какви са симптомите на дефицит на витамин D?

Общата симптоматика включва умора, слабост, мускулна болка, наддаване на тегло, неспокоен сън и главоболия. Но най-точна и ясна информация за нивата на витамин D може да се получи от кръвно изследване.

Може ли витамин D да подобри плодовитостта?

Ново изследване доказва ползите от този витамин върху половото здраве, като балансира половите хормони при жените и подобрява качеството на семенната течност при мъжете. Затова не бива да пренебрегваме необходимостта от това да се наслаждаваме на слънчевите лъчи редовно, а когато това не е възможно - да си го набавяме чрез храната или с добавки. И не забравяйте, че слънчевите лъчи произвеждат необходимите дози витамин D при директно излагане на слънце - не се синтезира през стъкло или през дрехите, слънцезащитният лосион също не пропуска UVA и UVB лъчите...

Изследователи от Медицинския университет в Грац, Австрия открили, че жените овулират по-рядко и яйцеклетките са с намален шанс за имплантиране в утробата през зимните месеци.

Според водещи експерти в областта, витамин D се оказва все по-значим за плодовитостта. При направени над 800 изследвания се констатира дефицит при 70% от изследваните хора, а той се свързва със затлъстяване, синдром на поликистозните яйчници и имунни смущения. Това съобщава водещият експерт по фертилност Зита Уест. Специалистите дори съветват двойки, които имат проблеми с плодовитостта, да си запазят почивка на някое слънчево място, преди да прибегнат до скъпи инвитро процедури.

Можем ли да се предозираме с витамин D?

Предозирането с витамина е много рядко явление. "А и не би трябвало да има проблем, защото организмът произвежда толкова, колкото му е необходимо, - казва експертът по хранене Мел Уейкман - Предозиране с витамина е рядко срещано и се наблюдава при хора, които са приемали добавки повече от препоръчителната дневна доза в продължение на месеци.", заключва специалистът. 

10-те най-добри хранителни източника на витамин D са горе в галерията>>

Коментари 0

Добави коментар

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си.
Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.

    Регистрация / Забравена парола

Питай ме, Питай ме

Какви са предимствата и недостатъците на сухия шампоан?

Какви са предимствата и недостатъците на сухия шампоан?

19-04-2017

Въпрос:

Напоследък започнах да използвам често сух шампоан. До колко това е полезно за косата ми? 

Отговор:

В динамичното ежедневие на днешния ден, няма спор, че сухият шампоан е практичен формат продукт, който ни предоставя изключителен комфорт, но в същото време, нека имаме предвид, че в случаите, в които имаме възможност да обгрижим косата си пълноценно...Прочети...

Item of the day

Тропическо безвремие

Виж още
Тропическо безвремие

Жълт бутон

Скандало! Със славата на Ким е свършено

Скандало! Със славата на Ким е свършено

Виж още