Следва

"Хъшове" в подкрепа на Хитрино в Народния театър "Иван Вазов"

Face to face: Музикалните ухания на Лоран Асулен

Вероятно и вие като нас не сте чували името на Лоран Асулен досега...

People of art преди 7 години

Вероятно и вие като нас не сте чували името на Лоран Асулен досега, но това определено е име, което трябва да запомните.

Французинът е изключително интересна личност и представя творчеството си по необичаен начин, свързан с парфюмния банш.

Лоран е омагьосващ артист, който докосва душата и сърцето и който "подарява" съкровеност на публиката си.

Чаровен, много, креативен и упорит, с каквото и да се захване, го довежда до края, Асулен върши много неща: свири на пиано, композира, снима, прави парфюми, има черен колан по карате, започнал е да пише и книга.

В България Лоран пристигна благодарение на Douglas & beauty|zone, за да представи едно изцяло ново приключение на публиката. Асулен обрисува връзката между музиката и уханията в един парфюмен концерт, в който буквално изсвири пет различни аромата. По повод този така приятно нехарактерен концерт, си говорим с Лоран, надолу в редовете...

V.S.: Добре дошъл, Лоран Асулен! Кой всъщност си ти?
Л.:
Аз съм джаз пианист, композитор и експерт по парфюмите. Поглеждайки назад, мога да кажа, че съм изградил живота си, използвайки усещанията си. Учейки езици, обичайки, снимайки. Винаги съм бил много любопитен за живота и случващото се в него. И също така, обожавам да правя и разказвам шеги!

V.S.: Значи, пианото, парфюмите И фотографията са твоите МУЗИ?
Л.:
Да, пътувам много и снимам много! В един момент ги показах на приятели и те казаха, че са много хубави и носят специфичен заряд. Така се родиха двете ми фотоизложби. Но, не искам да ме разбирате погрешно, искам да остана това, което съм - пианист и композитор! Всички други неща, с които се занимавам са просто удоволствие, а и когато се заема с едно нещо, винаги го довършвам докрай! Правенето на изложба обаче е много трудно нещо - място, избор на снимки, заглавия към тях, описание, защо съм ги направил - всичко това изисква много работа и отдаденост! Снимам, за да споделям с хората! А когато хората виждат фотографиите ми, винаги в тях намират нещо за мен, така и аз разбирам нови неща за себе си. Интересно е, когато се видиш през очите на другите или по-скоро когато разбереш какъв си в очите на другите. Аз виждам едно в снимките, а те - съвсем друго! Очарователно е, именно заради това споделям фотографиите си с хората, както споделям и музиката си - заради усещането!

V.S.: Тук си с "Парфюмен концерт", какво точно е това?
Л.:
Това е артистичен момент, в който откриваш как да свържеш усещанията и музиката. Момент, в който откриваш себе си и момент, в който се учиш как да усещаш миризми и да слушаш. За много хора обикновено това е първият път, в който свързват уханието с музиката. За мен, това е всеки път. Искам да го изпитам навсякъде, във всяка страна, която мога, защото различните хора реагират по различен начин. Миналата година, например, бях в Бразилия, Корея и Русия, а преди седмица се върнах от Ангола. Планирам да "заведа" парфюмния концерт в Китай, Индия и навсякъде, където успея!

V.S.: Добре, музиката и парфюмите си приличат. Какво обаче ги прави различни?
Л.:
За мен няма разлика! Но ако тръгнем така - парфюмът е име, картинка, концепция, цял продукт. Музиката не е това! Музиката е нещо емоционално.

V.S.: Опиши парфюма и уханието с една дума?
Л.:
Вибрации...трептения.

V.S.: Опиши музиката с една дума?
Л.:
Вибрации...Трептения.

V.S.: Опиши и двете с една единствена дума?
Л.:
Вибрации...Трептения (смее се). Няма как да е друг отговорът тук, просто няма как! Логиката е такава, а и аз работя над вибрациите, за да мога да представя уханията чрез музиката.

V.S.: Можем ли да съдим хората по парфюма им?
Л.:
Хм, това е комплицирано нещо. Като експерт, определено обръщам внимание на какво ухание са заложили хората, с които се срещам и запознавам или които са около мен. Парфюмът говори много за един човек. На френски си имаме един израз, който се превежда горе-долу така: "Не мога да го/я помириша". Този израз всъщност значи, че не харесваш човека, за когото го казваш. "Съдиш" е малко силна дума, но понякога изборът на парфюм определено влияе върху мнението ми за даден човек. А и, както казах, изборът на ухание говори много за теб - на какъв бранд ще заложиш, на какъв аромат, по-нежен или по-силен - всичко това описва малко или много характера.

V.S.: Ако можеше да свържеш България с ухание, какво би било то?
Л.:
Нямам представа, наистина! Много е трудно, защото съм тук за малко време и все още не съм усетил много вибрациите на държавата и народа. Българите обаче са заредени с много дълбока емоция и ми изглеждат много искрени.

V.S.: Какво си мислиш, докато слушаш собствената си музика?
Л.:
Редовно се случва, когато отида на приятелска вечеря и там има хора, които решават да ме опознаят, пускайки музиката ми. Странно е, а и не искам, където съм, винаги да звучат моите неща, защото така заемам цялото пространството и някак не е честно. Не обичам толкова много внимание. А и често критикувам нещата си, защото винаги може много, много по-добре!



P.S.: Ако желаете да чуете музиката на Лоран Асулен можете да го направите в личния му канал в YouTube ТУК!
 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра