Следва

Love to quote: "Искам да съм в тъмнината ти" и още 6 безсмъртни цитата от вечната Фрида

Меки, маслени претцели

Меки, маслени претцели

Food преди 7 години

Нали знаете онези апетитни претцели, чийто аромат се носи из големите вериги магазини? Е, днес решихме да ви предложим техния домашен еквивалент, не по-малко вкусни и ароматни. И се приготвят само за около час!

Продуктите:

2 и 1/2 ч.ч. брашно
2 и 1/4 ч.л. суха мая
1 ч.л. захар
1/4 ч.л. сол
1 ч.ч. топла вода
1/4 ч.ч. разтопено масло
хималайска сол (за поръзване)

Техниката:

Ако използвате кухненски робот, добавете сухите подправки в купата - брашното, солта, маята и захарта, затворете капака и пуснете да работи няколко секунди, за да се смесят всички продукти. Добавете водата (за градусите на водата се съобразете с упазанията на опаковката на маята) и отново разбийте на средна степен за 1 минута.

Сега вече може да сложите приставката за месене на тесто и месете в продължение на 5 минути. Трябва да се получи гладко и твърдо тесто, но в никакъв случай лепкаво.

Когато е готово, извадете го от купата, намажете друга купа с мазнина и поставете в нея тестото. Покрийте я с фолио за свежо съхранение и приберете някъде на топло да втаса около 30 минути. Малко преди да е готово, загрейте фурната на 210° и покрийте две тавички с пергаментова хартия.

След като минат 30 минути, извадете тестото от купата и го сложете на набрашнен плот. С нож го разделете на 6 равни части, които с ръце оформете дълги и тънки ивици. Оформете ги във формата на класически претцел (като на снимката).

С половината от разтопеното масло намажете претцелите (останалата половина запазете за накрая). Сложете да се пекат в загрятата фурна около 10 минути. Ако искате златиста коричка, пуснете грила и печете всяка тава по отделно за няколко минути, докато получат желания загар.

Накрая намажете претцелите с останалото масло и поръсете с хималайска сол. Най-вкусни са, когато се консумират леко топли!

More Food