Разпятие в розово: Фалшива толерантност по български

15-12-2016 Текст: View Sofia/Екип Фотография: .NET 7
Добави коментар

"Да разлаем кучетата" е името на един гениален филм, дело на режисьора Бари Левинсън и с участието на великия Робърт Де Ниро. Та, и ние така - разлаяхме кучетата и то много сериозно, само защото решихме, както го правим вече 10 години, да изразим авторското си мнение, чисто професионално и без нарочната задача да обидим когото и да е. 


Бет Дито

На снимката горе: Ашли Греъм

"Нито една крайност не звучи здравословно и както не е ОК да затвърждаваме анорексичния външен (и вътрешен) вид, така не може да кажем ОК на очевидното излишество. И, ако естетичните критерии се променят, то здравето си е здраве!", коментира Ел във фейсбук страницата ни по повод пост от вчера, в който казваме "Извинете ни, но не харесваме това!".

За тези, които още не са в течение на възбудената вълна от пълно с обиди към нас и медията ни възмущение, споменаваме, че в "бунтовната" статия в редовната ни седмична рубрика Г като Гаф: Модните недомислици на седмицата, се казва: "Въпросът ни не е породен от гореспоменатата колекция и, разбира се, сме наясно, че не всички тела са еднакви, и че никой не е длъжен да изглежда като модел, но все пак разлика между контрастната на стандартите фигура и нездравословната такава съществува."

"Предвид, че всяка жена се променя структурно след раждане, а недай си боже се появят и хормонални проблеми, излиза, че не трябва да харесваме жените след раждане?!? Странна логика... Меко казано...", твърди пък господин Пачито (запазили сме оригиналния му правопис!)

Оценяваме и неговия, и още над 100 коментара в социалната мрежа по повода. И много се радваме за всеки един от тях! Точно това беше идеята ни - да се заговори! Всички мълчат, темата е една от тези, по които в българските медии се говори само в сухи цифри, докато View Sofia казва и показва. Както каквото харесва, така и каквото не харесва.


Бет Дито

Още от коментарите по темата във Фейсбук:

"Гаф правите вие с толкова пошла публикация... #ASOB e рядко свежо разчупване на модния пейзаж в България и аргументите ви за нехаресването й са повече от елементарни.",
пише Ния.

Чудесно, само дето нищо пошло няма, а и с палци "За" сме за разчупване на българската модна индустрия. По правилния начин. В тенденциите. С убийствени дизайни! А не с "естествени материали" като: "Вискоза и неопрен".

Имаме и други фактологични и естетически несъгласия с колекцията на Ники Божилов за Shedd, които, сигурни сме, самият той също има, но генерално харесваме модата, която прави и нямаме бележки относно избора му да изпълни една или друга поръчка по начина, по който я вижда именно той като дизайнер. 

"All shapes of beautiful" - честно ли? Ми, не. Не всички форми са красиви, още по-малко пък здравословни. Нищо против всички хора да имат алтернативи за обличане, но не всички форми са красиви. Точка."
, пише Дарина.

"Не мога да повярвам как жена, изглеждаща така може да се харесва?!? Какви психически проблеми трябва да имаш за да решиш че това е нормално, здравословно, красиво?!Стига заблуди- никой не харесва скелети, никой не харесва дебеланки.. (освен някакви странници, или извратени типове, които също не възприемат нормалното за нормално..). Дебелей си, не го слагай във фейсбук- утре децата ми ще решат че искат да са като теб..
Виж се- нямаш талия, нямаш форма. Чувала ли си за женските извивки..върни назад - Античността, Средновековието, Ренесанса..кога идеала за жена е бил ТОВА?!?
Дебелей си, просто не налагай този модел на поведение. Подкрепям ViewSofia, с две ръце!!! Вие замисляли ли сте се примерно за ставите на тази жена, за сърцето й..? Затова че не може да износи здрав плод с тези килограми..Абе даже не ми се коментира повече!
Очакваме след коледна сесия, на която си с още 20 кг отгоре!!! Весели празници!!!!"
, коментира Любомир, например.

"Ако бяха писали колко са очаровани от колекцията, щеше ли да имаш претенции за правата ? :))) съмнявам се :) ", искрена е пък Ива.

"който умее да бъде популярен, знае че лоша популярност няма, и не хае за оценките ;)", казва след нея и Виктория.

Въпреки лавинообразната подкрепа на доброто момиче-рекламно лице, Петя, и тежкият хейт към нас като свободна и искрена в мнението си медия на и без това цензурирания български медиен пазар, ние определено твърдим, че това, което казваме в тази публикация, е точно това, което мислим. Ето го пак:

#Asob

Продължаваме с plus size тематиката и насочваме поглед към едно от последните събития на българската модна сцена - колекцията дамски дрехи с размери над 44EU на българския дизайнер Николай Божилов, съвместно с блогърката Петя и модното приложение Shedd. Asob колекцията или All shapes of beautiful представя модели, издължаващи силуета и прикриващи недостатъците в по-пищната дамска фигура, което звучи страхотно. На подобен добър пример станахме свидетели наскоро с колекцията на пищната и известна Бет Дито, която ти показахме подробно тук.

Очевидно българският моден пазар има нужда от подобна инициатива, но ние все пак се чудим доколко е окей да се промотира нездравословното тегло? Въпросът ни не е породен от гореспоменатата колекция и, разбира се, сме наясно, че не всички тела са еднакви, и че никой не е длъжен да изглежда като модел, но все пак разлика между контрастната на стандартите фигура и нездравословната такава, съществува. Въпросът ние е дали с цялото това поощряване на очевидно недоброто тегло в световен мащаб, хората ще спрат да се борят с килограмите, ще се почувстват прекалено удобно в кожата си, а здравословните проблеми, следващи този голям комфорт, ще завалят по-силно от преди?"

И отново: нямаме никакви претенции или очаквания към
Петя, рекламното лице на линията, или външния й вид. 

Не харесваме тази колекция. Не намираме точките и райетата за подходящи за едри жени, същото се отнася до плисето и играта с дължини. Не ни харесва и промотирането на нездравословното тегло! Все една под каква форма. Като правим отново уговорката, че всеки е свободен да изглежда, носи и избира каквото му харесва, ние от своя страна държим на понятието свободна медия и отказваме да влезем в рамките на изкуствено подмазване, ефектно отиграна съпричастност или деликатно замълчаване. Толкова разпространени, включително медийно, у нас! 

Мода за Plus-Size хора се прави много, често достатъчно добра, и от поне 10 сезона сред моделите също има големи жени, част от тях - извънредно секси и готини. 

И все пак, съвсем скорошно научно изследване доказа, че: Plus-size модата и моделите могат да доведат/подтикнат до/към затлъстяване!

Изследването, проведено от Simon Fraser University, гласи, че включването на модели с плюс размер в рекламни кампании води до резултати и желание на хората за по-малко мотивация за здравословен начин на живот.

"Има редица недостатъци на използването на по-пълни модели и твърдението "тези хора са истински или нормални". Това води до обръщане на преценката и ценностите на хората, които вече смятат, че е добре да бъдеш с наднормено тегло или затлъстяване", казва съавторът на проучването Брен МакФерън.Пределно наясно сме също, че там, където има проблем, винаги може да се извлече и печалба. Според проучване на документалния филм Plus Sized Wars, споделено от колегите в dailymail, high street, брандовете особено успешно печелят от затлъстяването и по-скоро неговото промотиране като нещо нормално и дори модерно.

Всеизвестен факт е, че тийн момичетата застрашително увеличават размерите си. Тънките талии стават все по-рядко явление, а пропорционално с тях се менят и размерите на дрехите. Промяната е лесно забележима - някога стандартният 12 размер по американската номерация е определян днес като 14/16. Това, разбира се, е много печеливш подход, който се развива с постоянно увеличаващ се обем на подобни плюс размер колекции, както и подобаваща рекламна кампания към тях. Всичко това обаче не идва от съпричастност към затлъстяващата младеж.

Няма нужда отново да припомняме колко сериозен проблем е така нареченият термин "fat and fabulous", чрез който модната индустрия продава идеята, че свръхтеглото е всъщност повече от окей.

Ами, ние не сме ок децата ни, пък и ние, да сме застрашени от свръхтегло, завоалирано като фешън избор, защото това означава да не се чувстваме добре. Ако вие сте - във ФБ под публикацията, в нестройния хор на омразата заради самата нея!  

Коментари 7

Добави коментар
mannierox (17/12/2016 / 15:03)

Не мога да повярвам, колко арогантен отговор измислихте на всичките тъпотии, които наробихте. Жалко.

nasty_G (16/12/2016 / 22:06)

Добре, и аз не харесвам колекцията, ама вие си прекалихте с коментарите в опит да се измъкнете. Плашеща е тенденцията селянки да демонстрират елементарно поведение и да го маскират като "тежък характер"...

Vanko3 (16/12/2016 / 09:05)

Дали не му обхрнахме много внимание на това едро объркано момиче? Ако й е кеф, да си седи слон. Не отчитате, че българинът/българката са дебели и болни масово и никак, ама никак не обичат това да им се казва. Да се върнем на естетиката, плийззз!

Vintage queen (16/12/2016 / 07:22)

Изводът: народът ни е тлъст, мързелив, глупав.., но последното нещо, което иска, е да промени това, или пък да му се каже в очите! Колекцията е слаба, реакциите-безумни, дамата рекламно лице - massivly overload. Определено следва да се работи за промяна :) поздрави!

QueenGeek (16/12/2016 / 00:59)

А, аз се чудя, защо когато бях 5ти клас нямаше така популярнотк fat shaming и момченцата ме обиждаха без проблеми... ама нали сега е модерно, нека сме съпричастни и нека сме дебели. Да си поддържан е въпрос на себеуважение и воля, много воля! Това със здравословните проблеми ми идва малко като с операциите на носа - всички, видиш ли, ги правят, защо не могат да дишат - и после магически носът им е някак си по-малък и тесен! Магия бе!

Елена (15/12/2016 / 23:23)

Момичета, проблемът определено не е във вашия телевизор! Щастлива Коледа и никво отказване! В тая страна трябва да се научим на свобода, плурализъм и честност!

Lusi_20 (15/12/2016 / 18:50)

Аман от фалшива толерантност, лицемери и псевдоморалисти във Фейсбук. Повечето коментари там са абсолютно неадекватни и преекспонирани! И да вмъкна още един факт- глобално повече хора умират от свръхтегло, отколкото от глад (статистика)!

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си.
Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.

    Регистрация / Забравена парола

Питай ме, Питай ме

Какво е Салициловата киселина и защо е толкова разкрасяваща

Какво е Салициловата киселина и защо е толкова разкрасяваща

14-08-2017

Въпрос:

Какво е Салициловата киселина и защо е толкова разкрасяваща?

Отговор:

Дори за пристрастен към грижата за кожата човек, изборът на козметика е бойно поле. Буквално стотици са  продуктите, от които да избираме, като всички обещават съвършената кожа... Прочети...

Item of the day

Есен is coming

Виж още
Есен is coming

Жълт бутон

Бруклин напусна дома, Виктория в депресия

Бруклин напусна дома, Виктория в депресия

Виж още