Следва

Шоколадов кейк Guinness

Разпятие в розово: Фалшива толерантност по български

"Да разлаем кучетата"...

All About Life преди 7 години

"Да разлаем кучетата" е името на един гениален филм, дело на режисьора Бари Левинсън и с участието на великия Робърт Де Ниро. Та, и ние така - разлаяхме кучетата и то много сериозно, само защото решихме, както го правим вече 10 години, да изразим авторското си мнение, чисто професионално и без нарочната задача да обидим когото и да е. 


Бет Дито

На снимката горе: Ашли Греъм

"Нито една крайност не звучи здравословно и както не е ОК да затвърждаваме анорексичния външен (и вътрешен) вид, така не може да кажем ОК на очевидното излишество. И, ако естетичните критерии се променят, то здравето си е здраве!", коментира Ел във фейсбук страницата ни по повод пост от вчера, в който казваме "Извинете ни, но не харесваме това!".

За тези, които още не са в течение на възбудената вълна от пълно с обиди към нас и медията ни възмущение, споменаваме, че в "бунтовната" статия в редовната ни седмична рубрика Г като Гаф: Модните недомислици на седмицата, се казва: "Въпросът ни не е породен от гореспоменатата колекция и, разбира се, сме наясно, че не всички тела са еднакви, и че никой не е длъжен да изглежда като модел, но все пак разлика между контрастната на стандартите фигура и нездравословната такава съществува."

"Предвид, че всяка жена се променя структурно след раждане, а недай си боже се появят и хормонални проблеми, излиза, че не трябва да харесваме жените след раждане?!? Странна логика... Меко казано...", твърди пък господин Пачито (запазили сме оригиналния му правопис!)

Оценяваме и неговия, и още над 100 коментара в социалната мрежа по повода. И много се радваме за всеки един от тях! Точно това беше идеята ни - да се заговори! Всички мълчат, темата е една от тези, по които в българските медии се говори само в сухи цифри, докато View Sofia казва и показва. Както каквото харесва, така и каквото не харесва.


Бет Дито

Още от коментарите по темата във Фейсбук:

"Гаф правите вие с толкова пошла публикация... #ASOB e рядко свежо разчупване на модния пейзаж в България и аргументите ви за нехаресването й са повече от елементарни.",
пише Ния.

Чудесно, само дето нищо пошло няма, а и с палци "За" сме за разчупване на българската модна индустрия. По правилния начин. В тенденциите. С убийствени дизайни! А не с "естествени материали" като: "Вискоза и неопрен".

Имаме и други фактологични и естетически несъгласия с колекцията на Ники Божилов за Shedd, които, сигурни сме, самият той също има, но генерално харесваме модата, която прави и нямаме бележки относно избора му да изпълни една или друга поръчка по начина, по който я вижда именно той като дизайнер. 

"All shapes of beautiful" - честно ли? Ми, не. Не всички форми са красиви, още по-малко пък здравословни. Нищо против всички хора да имат алтернативи за обличане, но не всички форми са красиви. Точка."
, пише Дарина.

"Не мога да повярвам как жена, изглеждаща така може да се харесва?!? Какви психически проблеми трябва да имаш за да решиш че това е нормално, здравословно, красиво?!Стига заблуди- никой не харесва скелети, никой не харесва дебеланки.. (освен някакви странници, или извратени типове, които също не възприемат нормалното за нормално..). Дебелей си, не го слагай във фейсбук- утре децата ми ще решат че искат да са като теб..
Виж се- нямаш талия, нямаш форма. Чувала ли си за женските извивки..върни назад - Античността, Средновековието, Ренесанса..кога идеала за жена е бил ТОВА?!?
Дебелей си, просто не налагай този модел на поведение. Подкрепям ViewSofia, с две ръце!!! Вие замисляли ли сте се примерно за ставите на тази жена, за сърцето й..? Затова че не може да износи здрав плод с тези килограми..Абе даже не ми се коментира повече!
Очакваме след коледна сесия, на която си с още 20 кг отгоре!!! Весели празници!!!!"
, коментира Любомир, например.

"Ако бяха писали колко са очаровани от колекцията, щеше ли да имаш претенции за правата ? :))) съмнявам се :) ", искрена е пък Ива.

"който умее да бъде популярен, знае че лоша популярност няма, и не хае за оценките ;)", казва след нея и Виктория.

Въпреки лавинообразната подкрепа на доброто момиче-рекламно лице, Петя, и тежкият хейт към нас като свободна и искрена в мнението си медия на и без това цензурирания български медиен пазар, ние определено твърдим, че това, което казваме в тази публикация, е точно това, което мислим. Ето го пак:

#Asob

Продължаваме с plus size тематиката и насочваме поглед към едно от последните събития на българската модна сцена - колекцията дамски дрехи с размери над 44EU на българския дизайнер Николай Божилов, съвместно с блогърката Петя и модното приложение Shedd. Asob колекцията или All shapes of beautiful представя модели, издължаващи силуета и прикриващи недостатъците в по-пищната дамска фигура, което звучи страхотно. На подобен добър пример станахме свидетели наскоро с колекцията на пищната и известна Бет Дито, която ти показахме подробно тук.

Очевидно българският моден пазар има нужда от подобна инициатива, но ние все пак се чудим доколко е окей да се промотира нездравословното тегло? Въпросът ни не е породен от гореспоменатата колекция и, разбира се, сме наясно, че не всички тела са еднакви, и че никой не е длъжен да изглежда като модел, но все пак разлика между контрастната на стандартите фигура и нездравословната такава, съществува. Въпросът ние е дали с цялото това поощряване на очевидно недоброто тегло в световен мащаб, хората ще спрат да се борят с килограмите, ще се почувстват прекалено удобно в кожата си, а здравословните проблеми, следващи този голям комфорт, ще завалят по-силно от преди?"

И отново: нямаме никакви претенции или очаквания към
Петя, рекламното лице на линията, или външния й вид. 

Не харесваме тази колекция. Не намираме точките и райетата за подходящи за едри жени, същото се отнася до плисето и играта с дължини. Не ни харесва и промотирането на нездравословното тегло! Все една под каква форма. Като правим отново уговорката, че всеки е свободен да изглежда, носи и избира каквото му харесва, ние от своя страна държим на понятието свободна медия и отказваме да влезем в рамките на изкуствено подмазване, ефектно отиграна съпричастност или деликатно замълчаване. Толкова разпространени, включително медийно, у нас! 

Мода за Plus-Size хора се прави много, често достатъчно добра, и от поне 10 сезона сред моделите също има големи жени, част от тях - извънредно секси и готини. 

И все пак, съвсем скорошно научно изследване доказа, че: Plus-size модата и моделите могат да доведат/подтикнат до/към затлъстяване!

Изследването, проведено от Simon Fraser University, гласи, че включването на модели с плюс размер в рекламни кампании води до резултати и желание на хората за по-малко мотивация за здравословен начин на живот.

"Има редица недостатъци на използването на по-пълни модели и твърдението "тези хора са истински или нормални". Това води до обръщане на преценката и ценностите на хората, които вече смятат, че е добре да бъдеш с наднормено тегло или затлъстяване", казва съавторът на проучването Брен МакФерън.



Пределно наясно сме също, че там, където има проблем, винаги може да се извлече и печалба. Според проучване на документалния филм Plus Sized Wars, споделено от колегите в dailymail, high street, брандовете особено успешно печелят от затлъстяването и по-скоро неговото промотиране като нещо нормално и дори модерно.

Всеизвестен факт е, че тийн момичетата застрашително увеличават размерите си. Тънките талии стават все по-рядко явление, а пропорционално с тях се менят и размерите на дрехите. Промяната е лесно забележима - някога стандартният 12 размер по американската номерация е определян днес като 14/16. Това, разбира се, е много печеливш подход, който се развива с постоянно увеличаващ се обем на подобни плюс размер колекции, както и подобаваща рекламна кампания към тях. Всичко това обаче не идва от съпричастност към затлъстяващата младеж.

Няма нужда отново да припомняме колко сериозен проблем е така нареченият термин "fat and fabulous", чрез който модната индустрия продава идеята, че свръхтеглото е всъщност повече от окей.

Ами, ние не сме ок децата ни, пък и ние, да сме застрашени от свръхтегло, завоалирано като фешън избор, защото това означава да не се чувстваме добре. Ако вие сте - във ФБ под публикацията, в нестройния хор на омразата заради самата нея!  

More All About Life