Следва

33 оборота с готиното Renault CLIO - 33 любими точки в града. # 28 KICK's

Шоколадов кейк Guinness

Шоколадов кейк Guinness

 

Food преди 7 години

Този кейк е толкова сочен и шоколадов, че направо се топи в устата! И притежава само лека нотка от малцовия вкус на популярната тъмна ирландска напитка. А пък ако не обичате бира или просто предпочитате да я консумирате отделно, то винаги може да я замените в рецептата с кафе.

Така или иначе, вариантът, който ви предлагаме, е подходящ както за сладък завършек на някое домашно празненство, така и за празничен компаньон на топлото коледно лате с канела. Е, изборът оставяме на вас!

Ето кои са продуктите:
1 яйце на стайна температура
1 чаена чаша кафява захар
170 грама натурален или ванилов гръцки йогурт
1/4 чаена чаша растителна мазнина
1 и 1/2 чаена лъжичка ванилов екстракт
1/2 чаена чаша Guinness
1/2 чаена чаша какао на прах
1 чаена чаша брашно
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сол
Захаросани пръчици за украса (по желание)

За ганаша:
250 грама шоколад за готвене
3/4 чаена чаша неподсладена сметана
1 чаена лъжичка ванилов екстракт

Начин на приготвяне:
Предварително загрейте фурната на 180° и покрийте една квадратна тавичка с пергаментова хартия. Напръскайте я с мазнина и оставете настрана.

В голяма купа смесете яйцата, захарта, йогурта, мазнината и ванилията и бъркайте, докато всички съставки се смесят. След това добавете бирата и какаото и бъркайте отново, докато сместа стане гладка и без бучки. Накрая добавете сухите съставки - брашното, содата, бакпулвера, солта и разбъркайте добре в продължение на минута.

Готовото тесто изсипете в тавичката и сложете да се пече в загрятата фурна около 25 минути (за проверка на готовността може да приложите техниката с клечката за зъби). Когато е готов, го оставете да се охлади в тавичката (поне 30 минути), преди да добавите ганаша.

За да направите ганаш, поставете натрошения шоколад в средна по големина купа, а сметаната сложете в малка касерола и я загрейте на котлона, докато леко започне да кипи. Топлата сметана изсипете върху шоколада и оставете да постоят около 1 минута. След това разбъркайте, докато шоколада се разтопи напълно и сместа стане гладка и кадифена. Накрая прибавете ванилията и отново разбъркайте.

Когато кейкът е поизстинал достатъчно, излейте ганаша отгоре и го размажете със силиконова шпатула. Оставете отново сладкиша на стайна температура за половин час, преди да го разрежете и сервирате. Може да забързате процеса, като поставите кейка в хладилник или фризер за няколко минути.

More Food