Следва

R.I.P За За Габор

Истории от живота: Вика Газинская, толкова млада, толкова талантлива!

Тя е рускиня с еклектичен стил, талантлив творец и истинско вдъхновение. Винаги непреходно елегантна, с очароващи бунтарски акценти...

Други преди 7 години

Тя е рускиня с еклектичен стил, талантлив творец и истинско вдъхновение.

Винаги непреходно елегантна, с очароващи бунтарски акценти, тя носи онова излъчване, която не оставя никого безразличен. 



Част е от руския моден елит, наречен „Руския пакт“, който включва още Мирослава Дума, Наталия Водянова, Елена Перминова, Уляна Сергеенко... Нарича нещата, които прави demi-couture, но майсторството ѝ е на завидно високо ниво за толкова млад дизайнер. 



След дипломирането си работи като стилист в L'Officiel и е част от новата вълна руски модни икони, добили популярност в социалните мрежи, благодарение на професията си – модели, дизайнери, фотографи... Привърженичка на вегетарианството и устойчивата мода, тя избягва естествените кожи и работи с еко-материали.

Руската модна революция е в своя разцвет. След съветския режим настъпва изключително кичозна тенденция, водена от вкуса на олигарсите. Но така нареченият „Руски пакт“ се бори да наложи именно добрия вкус и усета за стил, въпреки абсурдните трудности на териториално ниво. Вика споделя, че законите възпрепятстват креативните хора в по-нататъшното им развитие, бави пратките на платове и чуждестанни доставки със седмици, а понякога и месеци. Но това по никакъв начин не я спира – тя иска единствено най-доброто качество за дрехите си и не би направила компромис.



„Платовете, с които работим с екипа, са много скъпи. Но обезателно се усеща разликата в сравнение с по-обикновените такива.“ – казва тя. Жакардът идва от френска фабрика, обслужваща Chanel и Balenciaga, коприната – от италиански производител, сред чийто клиенти е Roger Vivier, а памукът се доставя от Швейцария. Заменя дигиталния принт с цветни, специално тъкани платове.

Израства в Нескучний Сад в Москва, в комуналка с 2 други семейства, както е било прието по онова време. На 19 влиза в Московския Държавен Университет, където учи „Моден дизайн“. Въпреки че нито един от преподавателите там не е работил в модната индустрия, защото тя на практика не е съществувала в Русия, Вика развива своя вкус благодарение на група художници, които определя като последния останал образован елит.

„Те не бяха съгласни с това, което се случваше наоколо, но нямаха силите да се борят с него“, казва тя и добавя, че в Академията са ги учили единствено на шев и кройка.

През 2002 печели приза на Russian Silhouette Charity Foundation – първа награда – стаж в руското издание на L'Officiel, последван от предложение с постоянен договор. Така тя напуска университета и под опеката на Евелина Хромченко, чието влияние в Москва е огромно, обмисля как да пробие в сериозната мода без да се разори от реклама. Напуска 2 години по-късно и намира инвеститор за първата си колекция по котешката пътечка след една година като стилист на свободна практика. 



Така през Пролет/Лято 2007 се ражда първата ѝ колекция. Веднага се забелязват така характерният за нея до ден-днешен обемно конструиран, преувеличен и отчетлив силует, разперените рокли и пашкулообразните поли. През 2012 принтовете настъпват решително в колекцията ѝ под формата на детински драскулки, полазили женствени рокли и заблуждаващи окото бижута.

Потапяме се в нейния свят със селектирани стрийт визии, защото нейният вкус на обличане е истинска наслада за окото и част най-добрите ѝ дизайни. Дами и господа, Вика Газинская!



More Други