Следва

Make the dreams come true: "Усещане за жена"

2016-та в гафове и цифри: 40-те култови модни изцепки на годината

Времето за равносметка настъпи, а с него и нашите традиционни обобщаващи материали от запомнящите се през годината моменти...

All fashion преди 7 години

Времето за равносметка настъпи, а с него и нашите традиционни обобщаващи материали от запомнящите се през годината моменти. Стартираме подобаващо с култовите модни изцепки, цели 40 на брой, подбрани до една от ежеседмичната ни и силно обичана рубрика "Г като гаф". В нея, както добре знаете, с голяма доза хумор осмиваме директни или завоалирани компромисни фешън действия и прояви на лош вкус...

Специални и най-искрени благодарности отправяме към всяка една от тук споменатите личности, защото именно заради тях 2016-та не бе никак скучна. Напротив, дори, тя се оказа пълна с възходи и падения, и точно заради това искрена, човечна, а както ще се убедите след малко, и истински забавна.

Да видим!

1. Риана, Доналд Тръмп, Крис Браун, Тейлър Суифт, Джордж Буш - младши, Амбър Роуз, Бил Козби, Рей Джей, Ана Уинтур и Кейтлин Дженър топлят завивките на Кание Уест и съпругата му Ким Кардашиян във видеото му Famous. И, макар фигурите на всички останали, с изключение на семейство Кардашиян и Кание, да са от восък, ефектът е постигнат – провокация от висша форма, и доза неуместност, бихме добавили.

2. Роузи Меркадо е американски plus size модел с известна слава в социалните мрежи. А всички ние сме наясно колко много positive body image подражатели се намират в онлайн пространството и колко много от тях стигат до крайности в своите виждания. Американката с мексикански произход Роузи даже става тяхна жертва. Преди 5 години тя е тежала 190 кг., а body positive image подражателите, разбира се, тогава са я поощрявали повече отвсякога. От 2011 досега Роузи е свалила 113 кг, а подражателите, които тя нарича още "дебели активисти" се обръщат срещу нея и желанието й да отслабне. Започват да валят обиди, заплашителни писма и дори подкани  към самоубийство.

3. Тук попада и съвсем наскоро разигралия се "скандал" в социалните мрежи около нашето свободно изразено мнение относно плюс размер колекцията на Shedd, Ники Божилов и Петя Пандулева, както и често срещаното фалшиво поощрение към обезитета. Целият пост, както и смехотворните първични реакции по темата, разглеждаме тук, тук и тук.

4. Когато couture срещне хипстър и се качи на камила, а поводът е сватба, резултатът е ето това. Актрисата Диана Агрон се венча за Уинстън Маршал от Mumford & Sons, облечена в удивителна рокля на Valentino, за скромните 20 000 $, загърбила традиционното бяло, покрита с шифон от глава до пети.

Младоженецът е украсил непокорните си дълги коси с копринена чалма, за да влезе в тона на сватбата, която се случва в Мароко, а младоженката е надянала корона от звезди или нещо такова. И, за да опита приказката да се класира за 1001 нощ, принцесата... пардон, булката, се появява на... камила. Точно така, Valentino, превозван от камила никога не е изглеждал толкова добре и нелепо едновременно.

5. Блак Чайна разби всичките ни представи за ужасна визия и то бременна за списание Paper. Да, женското тяло е изключително красиво, когато носи в себе си нов живот, но това вече е прекалено. Пищни форми, прекалено много грим, татуси...

Не, не ни харесва!

6. Преди време Бийбс не спираше да прави глупост след глупост, като после публично трябваше да се извинява за лошото си държание и да обещае, че то повече няма да се повтаря.

Джъстин Бийбър за пореден път се изложи, като си позволи да посегне на фен през ноември. Младият певец разкървави лицето на върл почитател, който се опита да го докосне. Сцената се разиграва в тълпа, събрала се да посрещне Джъстин, който се вози в скъпарска кола и точно пристига за музикалното си изпълнение.

7. Почитателите на Мими моментално я сгащиха в злоупотреба с Photoshop, защото на фотоса ясно си личи, че ръката и бедрото на певицата са пипани и подобрявани.

"Epic Fail" и "Това е най-ужасният photoshop, който съм виждал някога" са само част от злостните коментари по адрес на Кери.

8. Неведнъж сме споменавали, че българските модни събития ни забавляват най-силно. През последната година Sofia Fashion Week се вихри на подиума в хотел Маринела, а ние се чудим дали да се смеем, или да плачем... и май повече клоним към сълзи.

Неуспешни опити за оригиналност, потресаваща липса на вкус и никакъв усет за стил – от моделите до водещите и изпълнителите, които се подвизаваха в най-нелепите възможни ансамбли.

9. Трудно ни е да дефинираме необходимостта да се покажеш в рокля, досущ като на приятелката на булката от провинцията, ако все пак имаш големия опит в обличането и показването пред публика на Джей Ло.

Може и да се харесваш, може и да си наистина много хубав, каквато госпожа Дженифър Лопес е, притежавайки отлично тонизирана фигура и красива глава, обаче не може в това розово нещо.

Появата в този си вид, госпожа Лопес организира за поредния сезон на тв-шоуто American Idol. Мини-недоразумението е подписано с името на дизайнера Fausto Puglisi (Фаусто Пулизи) и представлява ярко розова рокля с метални детайли и звезда, лепната централно, точно под линията на гърдите.

10. 46-годишната Гуен Стефани отново събра погледите върху себе си, но за пореден път не от възхита.
На японската Седмица на модата, Гуен буквално е „сглобила" тоалета си оттук-оттам, опитвайки се да влезе в японската естетика. Уви – неуспешно.

Не знаем откъде да започнем – от мрежестия чорапогащник, съчетан с лъскавите панталонки, или от бюстието, върху което стои, меко казано, шарената и натруфена жилетка на цветя, която вади очите. Не стига това, а обувките с червени подметки съвсем ни вкарват в мисли: "Точно към коя част на тоалета би трябвало да принадлежат.

11. Още сме шокирани от новата колекция на Lanvin, представена по време на PFW. Очевидно добрият нюх към красивото и модното си е тръгнал от световния бранд заедно с Албер Елбаз! Недобре премислени кройки, които, вместо да подчертаят женствеността, всъщност подчертават факта, че Химена Камали и Лучо Финале не са се справили с дизайна на колекцията. Дантела, плисе, черен лак, шифон и къдрици, комбинирани по ужасно безвкусен начин – съвсем не в духа на Lanvin. Кошмар!

12. Ето че настана време за кралските конни надбягвания Ascot, които се провеждат в британското градче, ситуирано в графство Бъркшир.

Royal Ascot е спортно събитие, основано още през XVIII век от кралица Анна. От този момент се провижда всяка година. Ясно е, че дрескодът за подобно събитие е в „кралски" дух. Дамите имат свобода да пуснат на воля въображението си и да заложат на екстравагантни, пищни тоалети, шапки и аксесоари. Но както обикновено се случва, нещата излизат извън контрол: екстравагантното се превръща в абсолютен кич, а елегантното се загубва някъде сред него. От шапки, имитиращи маса за обяд, до такива, направени от разчленени кукли Барби, цветя и китки, пера и пухчета...

Разбира се, има и такива дами, които „играят по правилата", но остават незабелязани насред цялата натруфеност и безвкусица.

13. Лошите рекламни кампании трудно се преглъщат, особено когато модната фотография е част от ежедневието ни. Уви, едни имена сътворяват чудеса, а други дори и в присъствието на име като Александра Амброзио, не успяват. Тук конкретно говорим за пролетно-лятната кампания 2016 на италианския бранд Cesare Paciotti и резултатът, който никак не е чудесен. Кадрите са на Мариано Виванко, за стайлинга и първоизточника на концепцията не намерихме информация, но, като се замислим, не ни и трябва.

Амброзио е секси; позира на color-block фон в ярки цветове и стандартните пози на изкусителката; косата, разбира се, е разпиляна; окото е котешко, а цялостната визия на снимките е ретро, но неприятно ретро, по онзи изтъркан маниер като от женските списания преди 15-20 години.

14. Станахме свидели на поредния скандал на музикалната сцена. Става въпрос за американската рапърка Азалия Банкс и Зейн Малик, от вече разпадалата се група One Direction. Банкс нападна Зейн в Twitter с грозни и расистки думи, основаващи се на наполовина източния произход на изпълнителя и провокирани от следния негов туит: "Без лъжи... Виждам, че се опитваш да ме достигнеш, но не ми пука. Задникът ми е прекалено добър за теб."

Рапърката реагира мигновено, мислейки, че Малик говори за новото си видео Like I Would, което много прилича на един неин клип. В следващите снимки, можете сами да разгледате подробно за какво става въпрос. А, отговор от бившата One Direction звезда последва три часа по-късно, гласейки, че думите му не се отнасят за нея. И това ако не е срам...

15. Малък скандал се завърта и около Givenchy, но, спокойно, не става въпрос за още една смяна на креативен директор. 

Проблемът идва оттам, че част от пролетно-лятната мъжка колекция 2016 е твърде лесно запалима. Комисията по защита на потребителите в Америка твърди, че: "дрехите не покриват стандартите за ниво на запалимост на дрехите и носят риск от изгаряне на потребителите." Гореспоменатите дрехи представляват прозиращи копринени туники на цена между 685 $ и 1 350 $, пуснати вече за продажба в Barneys New York, Givenchy Boutiques, Maxfield, Neiman Marcus, Farfetch и Nordstrom. По данни на КЗП 60 бройки са вече продадени и, за щастие, все още няма данни някой от притежателите им да е избухнал в пламъци.

16. След Sofia Fashion Week се зададе ново събитие от подобно естество, а именно Balkan Fashion Week. Поредната модна "катастрофа се промотира като най-голямото дефиле на Балканския полуостров, а резултатът, както можете да предположите, е плачевен.

17. За поредна година се организира конкурса "Мис национален отбор", ориентиран предимно към драпащите за някаква публичност студентки и видял свят поради кой незнайни за нас причини. Финалът на "Мис футбол", "Мис волейбол" и "Мис баскетбол" се проведе на 20 ноември в Русе, а различното тази година са костюмите. Те са изработени специално за "спектакъла" от студентите от специалност "Мода" към НХА. Всички - вдъхновени от български национални символи като пендари, кукери и мартеници, но, пречупени, разбира се, през разюзданата чалга естетика, налагаща се от един такъв конкурс.

18. Четвъртото дефиле на Кание Уест, Yeezy Season 4, i.e. пълна катастрофа.

Шоуто стартира с цели 2 часа закъснение върху изоставена болница на остров Рузвелт, докъдето гостите пътуват с автобус, преживяванията от който мнозина от гостите сравняват с отвличане. Други побързаха да разкажат как поне един от моделите е припаднал от жегата, а на много други скъпите обувки не са издържали и токчетата просто са се разпаднали.

Неспособен за подминаване е коментар от един от редакторите на The Cut, Стела Бъгпи: "Най-отвратителното нещо, което съм виждала на #NYFW. Всичко това в срамно и ужасно, съжалявам, че дойдох. #YeezySeason4."

Ние лично ще си задържим коментарите, защото, опасяваме се, мнението ни по въпроса, е прекалено остро...

19. Кланът Кардашиян е известен със свръхамбицията си и непрестанните си опити да огрее навсякъде. Споменавайки Канйе Уест, няма как да пропуснем да покажем последните новини около останалите от семейството. В последно време Кайли и Кендъл Дженър все повече навлизат в света на модата, но досега двете се появяваха по кориците и билбордите само като модели. Е, двете сестри сега имат съвсем нова цел – да бъдат дизайнери. Дори направиха първите си стъпки към това начинание...уви, неуспешни.

Така се роди новият бранд на младите Дженър, който носи имената им: Kendall + Kylie. За лице на своите дрехи те избраха красавицата Шанина Шейк.

За съжаление, нито отзивите, нито колекцията са така впечатляващи, колкото модните изяви на сестрите. Идеите им не са нещо, което не сме виждали до момента във фешън индустрията, затова не сме впечатлени от баналните концепции, с които Дженър се опитаха да ни „изненадат". Кройките на ансамблите са под всякаква критика, а цените – безумно високи, имайки предвид „свършената" работа.

20. Ето как все по-често виждаме прекрасната Емили Ратайковски. Секси е, красива е, но защо се облича така, не можем да обясним... Два пъти тази година моделът става олицетворение на съчетанието "моден гаф" и, надяваме се, догодина ще се поправи. Гола и буквална, не ни се нрави!

21. Говори се, че трендът със супер тесните мъжки джинси тръгва от Скандинавия, с появата на някакъв странен бранд на име Mustang Skinline. Оттам последваха поредица от Youtube клипчета, в които мъже показват колекциите си от над 50 чифта супер тесни дънки.

Мъжете, носещи клинове, са достатъчно нелепи (сещате се за онзи странен тип във фитнеса). А какво ще кажете за тези, които предпочитат клина като деним?

22. Откриването на игрите в Рио де Жанейро е събитие от световна величина, на което обаче външният вид на атлетите е почти толкова важен, колкото и самото им представяне. Или поне такава е гледната точка на нетолкова запалените по спорт зрители...

В този ред на мисли, няма как да пропуснем няколко изключително лишени от моден нюх национални униформи, които чисто и просто предизвикват смях и повод за обсъждане. Ето ги: 

23. Френската луксозна група LVMH продава Donna Karan International на американската фирма G-III Apparel Group за 650 милиона долара. Продажбата се случва едва година след назначаването на новия дизайн екип, което говори и за нетърпеливост от страна на LVMH в тежки моменти за икономиката като този.

Годишните продажби на DKNY се измерват на около 450 милиона долара, което означава, че G-III ще платят 1-1.5 пъти годишната печалба, което е и сравнително по-малко от 1.9 пъти, които LVMH плати, когато придоби бранда през 2001-ва.

24. Грозната рокля на Серина Уилямс по случай вечерята на Wimbledon Champions в Лондон никак не ни изненадва. Комбинацията от червен шифон, множество кристали и банална кройка е ужасяваща, но и недостатъчна, за да включим Серина в рубриката ни с гафове. Финалният щрих, който обаче прави тенисистката подходяща за традиционната ни рубрика, са сандалите, издайнически надничащи изпод пластовете червен шифон. Те са равни, пластмасови, бели и с T-образна каишка, а мястото им съвсем не е за червения килим, но явно спортистите налагат свои модни правила...

25. Ние, екипът на ViewSofia, продължаваме да не сме щастливи от подбора на дрехи на Марая Кери.

След като певицата прекара няколко дни на Френската Ривиера с вече бившия си годеник, Марая ни направи свидетели на съчетанието от плътен мрежест чорапогащник и отворени сандали.

26. Един от хитовете на последата година в родното онлайн пространство несъмнено е визията на посланик Мая Добрева при срещата й с Великия херцог Анри. Облечена от глава до пети в бебешко синьо, Добрева прави несполучлив опит да се впише подобаващо в дрескода на срещата, но резултатът, уви, е комичен. Монохромният ансамбъл не просто предизвиква бурен смях, той идва още с ужасяваща кройка и щедро декориран с пера, панделки и сатенена чантичка. Друга недопустима грешка в уж вписването на дрескода е липсата на прическа, ние лично го намираме за доста смущаващо.

Още по-смущаващото обаче е, че няма кой да се погрижи адекватно за визията на конкретната дама при подобно събитие, тенденцията сочи, че това нито е първият подобен гаф, нито последният... В случая не критикуваме дотолкова липсата на личен вкус, а липсата на професионалист, който да се погрижи да не ставаме за смях, не само в Люксембург, но и никъде другаде по света...

27. От Versace официално обявиха, че изпълнителят Зейн ще пуска капсулна колекция Zayn X Versus. Под ръководството на Донатела Версаче, Малик ще даде живот на мини-линия мъжки и дамски дрехи, които, предполагаме, няма да впечатляват особено. Разбираме нуждата от шумна реклама, но от намесването на звездни лица в модната индустрия, рядко излиза нещо смислено...

28. "Celebrity prankster" или човекът, който не спира да преследва и безпокои звездите, отбеляза нападения над Джиджи Хадид и Ким Кардшиян тази година. Виталий Седуик се опита да целуне задните части не на друга, а на Ким Кардашян, както и се опита да вдигне във въздуха Джиджи.

Към днешна дата половинката на Кание планира да подаде не само сигнал срещу Виталий, а и да подсигури безопасността си чрез ограничителна заповед.

Дори на някои това да им изглежда забавно, ние смятаме, че преследването на жени по какъвто и да е повод е повече от долно. Нито една дама не заслужава да се чувства застрашена, когато се разхожда по улиците или изпълнява служебните си задължения.


Опитът на Виталий да вдигне Джиджи

29. Пошлост или еротика?

Вивиан Уестууд представи пролетно-лятната си колекция за 2017 в рамките на Парижката седмица на модата. Част от колекцията обаче, прави доста силно впечатление, дали положително, не смеем да твърдим. Става въпрос за прекалено буквалните изображения на женски и мъжки гениталии, които смело съпровождат колекцията - дали под формата на лилаво пенис колие, или нюд топ, носен като рокля с цветущ принт, елементите се водят унисекс и могат да се купят веднага, тъй като и Vivienne Westwood става част от тенденцията see-now-buy-now.

Партньорът на Уестууд, Андреас Кронталер, разказва недостатъчно убедително за упорито повтарящия се мотив в колекцията: "Всичко, което знам, научих от жените", а буквално грозните драсканици той нарича "еротичен гол персонализиран принт"...

30. Оплакванията срещу условията на труд при големите модни брандове не са рядкост, а отскоро и британският гигант Asos попада сред тях. Според проучване на BuzzFeed с бивши работници на фирмата, служителите са третирани като "роботи" и "роби". Сред доказателствата попадат и такива за нереалистични и стриктни часови изисквания; окуражаване на служителите да не ходят често до тоалетна, както и да не пият много вода; нечестно прекратяване на договорите заради здравословни проблеми; отказване на смени в последната минута без заплащане; натрапчиво наблюдаване на работния процес.

Служител разказва, че е бил уволнен след четиридневно отсъствие от работа вследствие на колапс, заради който е в болница. "Мениджърите третират хората като роби", разказва друг настоящ служител, "Тийм лидерите препоръчват на работниците да не ползват тоалетната и да не пият вода през последния работен час, защото той бил особено важен." Сред обвиненията попадат още много други, подобни на тези, а като допълнително доказателство идват изключително ниските оценки относно работата във фабрика за Asos в сайтове за работа като indeed.com.

От британския гигант, разбира се, отхвърлят всякакви подобни обвинения, наричайки ги стари и неоснователни. И все пак, очакваме с интерес развитието на ситуацията...

31. Версай... Мария-Антоанета... Риана

На PFW Fenty x Puma представи грандиозното френско разточителство, вдъхновило самата Риана. Както знаем, от известно време насам, барбадоската перла проявява огромно желание да се изявява и във фешън средите.

Е, ето че и това стана, и то именно с колекцията, вдъхновена от Кралицата на Рококо - Мария-Антоанета - нежна, стройна, мила, грациозна – младата кралица, която мигновено се превръща в богиня на стила рококо и модна икона на времето си.

Пастелни цветове и много бродерии вълнуват Риана, поддръжниците й ликуват, а ние тихичко се възмущаваме на целия този цирк...

32. За съжаление, съберем ли името „Кардашиян" с думи като „мода" и „стил", резултатът обикновено е повече от катастрофален. Уви, те непрестанно се опитват да налагат свои правила в света на модата, независимо колко пъти тези им амбиции се провалят грандиозно.

И, макар всички сестри от клана Кардашян да „блестят" по свой собствен начин, Ким винаги е оглавявала класацията за модни прегрешения.

След концерт на Кание Уест в Маями, 35-годишната му съпруга e забелязана в доста разголен и, смеем да кажем, пошъл тоалет, който трябва да играе ролята на рокля.

Кадрите говорят по-силно от думите, затова ще оставим крайната оценка на вас, като допълним, че единственият елемент, който ни допада от целия тоалет на Ким, са фините Manolo Blahnik, с които e обута.
Жалко, но това не e достатъчно да оправдае останалото.

33. Сара Джесика Паркър е модна икона, TV звезда, дизайнер на обувки и изобщо креативна и стилна жена, пример за подражание. Няма да крием, много я харесваме, но при вида й на последната корица на InStyle, доста се разочаровахме. Е, не конкретно от нея, а от стилизирането, което екипът на списанието й е спретнал...

Кокетно усмихваща се от корицата, звездата изглежда доста отдалечена от образа си на модерна жена - флорална рокля, розово червило, деликатни обици с перли, а фонът - небесносин. Освен че цялостният мотив е доста неподходящ за декемврийска корица, скуката, лъхащата от нея, също ни смущава. Разбираме, че няма как корица на InStyle да изненадва с иновативност, хората си имат определен стилистична визия, но поне можеха да се постараят Паркър да прилича на себе си, а не на средностатистическа дама от предградията...

34. Доста шум се вдигна и около нападението на Ким тази есен. Звездата е била държана, като заложник в апартамент в Париж.

Грандиозният инцидент се случил в апартамента, който звездата е наела за престоя си във френската столица. Младежите, преоблечени като полицаи, не са наранили Ким, но са й отмъкнали бижута на стойност милиони долари.

Светските медии тръбят, че Кание Уест, който по време на инцидента е изнасял концерт в Ню Йорк, моментално прекратил представянето си и хванал частен самолет за Париж, където да успокои притеснената си и шокирана съпруга.

Драмата се случва дни след като Ким Кардашян бе "похитена" от шегаджията Виталий Седуик, който се опита да целуне всеизвестното й гигантско дупе.

Това нападение обаче няма нищо общо със случката по време на Paris Fashion Week. Според информацията, неделя късно вечерта, двама мъже буквално са отвлекли пищната арменка и няколко часа са я държали в плен.

35. Кайли Дженър и новата й рекламна кампания към бюти бранда й срещнаха жестоко неодобрение от феновете.

Любители на макиажа твърдят, че по-малката сестра на Ким Кардашян упорито краде визии от гримьора Влада Хагърти.

Още миналия декември визажистката и екипът й възроптаха срещу Кайли Дженър, която за реклама на червилата си бе използвала снимка, дело на Влада.

Очевидно и тази година екипът на 19-годишната Дженър отново е използвал за вдъхновение сесиите на Хагърти.Толкова да нямат фантазия...


 

36. Честно да си признаем, никак не харесваме аутфита, с който Криси Тайгън се появи на тазгодишните Американски музикални награди.

На червения килим Криси показа изкусителна черна рокля, която имаше толкова дълги цепки, едва прикрепени с безопасни игли, че тя буквално бе тръгнала гола.

Тайгън развя прелестите си, като от някои фотоси ясно си личи, че дори е без бельо. Очевидно дизайнът на роклята го изисква, но все пак!

37. Антъни Вакарело направи своя дебют за Saint Laurent, който, уви, не бе убедителен. Дрехите са кичозно провокативни, леко простовати и разхвърлени между добре познатата на Вакарело естетика, 80-те години като вдъхновение и все още силното влияние на Еди Слиман във френската къща. Втората му колекция ще е по-добра, сигурни сме! 

38. Намираме Деми Мур за изкусителна жена, която искрено харесваме, но този път, уви, нещо не е наред с визията й. По време на премиерата на Дейвид О. Ръсел Past Forward, актрисата се появи с неособено добра за ръста и възрастта й фигура, допълнена от телесни стилето и чорапки. Не че имаме нещо против комбинацията от обувки на ток+чорапи, напротив, харесваме я много, но когато е в адекватен стайлинг.

Роклята е прекалено кукленска, леко голяма и в измити тонове и, смеем да твърдим, не подчертава нито една от даденостите на 54-годишната Мур. Също така, високият ток с чорапки кара визията да изглежда още по-нелепо, вместо привлекателно и смело.

39. Американските музикални събития като по традиция раждат модни гафове в същинския смисъл на думата. Ние, разбира се, редовно ги отразяваме в ежеседмичната ни рубрика с гафове, но за годишната ни класация избираме именно присъствието на 18-годишната Лорън Джиралдо, за да покажем как не трябва да изглежда едно младо момиче. Изобилстваща плът, непоправимо лош вкус и, като за капак - телесни чорапогащи и златни сандали...

40. К като кич, К като Кардашиян.

Не бихме могли да направим селекция с модни гафове и да пропуснем един по-обстоен обзор на сестрите Кардашиян, те са заслужили своето специално място. И затова, без да влизаме в излишни подробности, показваме мини селекцията от фешън недоразумения, за да се позабавляваме...

More All fashion