Следва

Какво ви очаква...

2016-та в цифри: 50 незабравими модни момента

Изминалата 2016 бе запомняща се. Вярно, невинаги благосклонна, понякога тъжна, но определено пренаситена с емоции, точно...

All fashion преди 7 години

Изминалата 2016-та бе запомняща се. Вярно, невинаги благосклонна, понякога тъжна, но определено пренаситена с емоции, точно, каквото се и очаква от една модна календарна година.

Хвърлящи ни в недоумение моменти, разбира се, не липсваха: не една легенда ни напусна; най-обичаното модно дуо се разпадна; мнозина поеха по изненадващи творчески пътища; а един грузинец сложи цялата модна индустрия в джоба си...

Станахме свидетели още на любопитни дизайн колаборации и изненади, отдадохме почит на една невероятна лебедова песен, оставила силен отпечатък у мнозина и приветствахме абсолютното царство на 90-те под всяка една възможна форма.

Изпращаме 2016-та заредени с енергия за приключения и през 2017-та и си пожелаваме новата модна година да е по-вълнуваща от изминалата, по-емоционална и положителна!

На снимката горе: Джоан Смолс на шоуто на Victoria's Secret в Париж

1. Victoria's Secret проведе годишното си грандиозно шоу в Париж, като по котешката пътечка минаха имена като Адриана Лима, Алесандра Амброзио, Джиджи Хадид и Кендал Дженър. Дебют под изпълненията на Лейди Гага, Бруно Марс и The Weeknd направиха Бела Хадид, която ни очарова с аутфитите си и за изненада на всички - бременната Ирина Шейк, която умело прикриваше наедряващото си коремче.


Ирина Шейк 

2. В крайна сметка упоритите слухове за напускането на Еди Слиман се оказаха факт. Знаменитият дизайнер се сбогува с поста си на креативен директор към Saint Laurent след четири години забележителна работа за къщата.

3. Модният свят се крепи на елемента на изненадата. А Еди Слиман определено поднесе такава с последната си колекция, в която всеки един елемент крещи "кутюр", но и заради локацията на дефилето - La Maison Yves Saint Laurent, именно там ще се създават потайните все още кутюр творенията на старата френска къща. Забележителна лебедова песен!

4.Твърдим, че последната колекция на Еди Слиман за Saint Laurent ще е една от най-обсъжданите за близките няколко години, но всъщност един специфичен елемент от нея предизвика фурор, който определено заслужава да се отбележи, а именно обемното червено палто-пелерина с косъм във формата на сърце. Изключителният артикул е изработен от лисича кожа и може да се закупи за $15500, а вие вече сигурно сте го забелязали по раменете на известните фешънисти.

5. Трендът с логата еволюира през 2016, като днес го срещаме във всякаква разновидност абсолютно навсякъде - изписани на кирилица и латиница, във всеки един моден град от Париж до Копенхаген...

6. С море от принтове и интересни дизайни ни посрещна колекцията Kenzo x H&M, предизвикваща голям фурор, както по света, така и в родната София ...

7. Маноло Бланик никога не обръща внимание на непостоянните модни тенденции.

По-скоро, вече над 46 години в бранша, испанският дизайнер на обувки е съвършен в своята изискана формула на невероятност: Започваш с тънко, скромно токче и добавяш изящни декорации.

Няма как обаче да не се сетим за началото на кариерата на Маноло, когато той проектира платформи - за които сега си спомня с презрение."Правих тухли", разказва разочаровано той. "За всичките пари на света не бих ги правил отново", допълва дизайнерът.

Макар и Маноло Бланик да е истински традиционалист в играта на обувки, наскоро той се превърна в най-модерния в бранша, когато заедно с креативния директор на Vetements - Demna Gvasalia, 73-годишният Маноло създаде скандално яка капсулна колекция от стигащи до висините ботуши.

8. През 2016 станахме свидетели на разпадането на най-значимото модно дуо в индустрията - това на Мария Грация Кюри и Пиерпаоло Пичоли, действащата сила зад Valentino. В резултат на което, дизайнерите започнаха да творят соло - Кюри отиде в Dior, а Пичоли остана на същия пост.



9. Първата колекция на Пиерпаоло Пичоли без дългогодишната му партньорка Мария Грация Кюри е вече факт. След нескрити вълнения на модния свят как точно ще изглежда тя, какво ще се промени и какво да очакваме оттук нататък от италианската къща, Пичоли се видя изправен пред задачата да докаже своята креативна сила като соло играч. И за всеобщо щастие, той не разочарова.

10. Вълнението около първата колекция на Мария Грация Кюри за Christian Dior е повече от осезаемо - тя е първата жена, която заема поста на креативен директор към къщата. А Dior е име, познато в цял свят с вечерните си дизайни и женствеността, дълбоко закодирани във френската култура. Кюри обаче налага една нова и напълно непозната за естетиката на бранда визия, която модната публика приема положително.

11. След близо 20 години на чело на модния гигант Marni Консуело Кастилиони се отказа от поста си на креативен директор.

Дизайнерката, която основа фешън бранда през 1994 година, напуска трона си за да се съсредоточи върху личния си живот.

"Това бяха трескави и вълнуващи години, които обаче взеха цялата ми енергия, но създадох проект с който съм горда. Благодаря за постоянната подкрепа от страна на семейството ми, които ми позволиха да остана вярна на идеята си да създам бранд с точна и разпознаваема идентичност", гласи официалното изявление на Кастилиони.

12. След почти две години в модната къща, норвежкият дизайнер Питър Дундас напуска Roberto Cavalli, където бе назначен за креативен директор.

Припомняме, че за назначението на Дундас се разбра през март миналата година. До този момент дизайнерът вече имаше опит в италианската фирма: от 2002 до 2005 година, в качеството си на старши дизайнер той правеше колекциите заедно с основателя на бранда Роберто Кавали.

13. Джъстин О'Ший бива уволнен от Brioni едва 6 месеца след назначаването си.

В официалното заявление на шефа на Brioni Джанлука Флоре се изказва благодарност на Джъстин О'Ший за съвместната работа и се отбелязва, че модната къща продължава стратегията по обновяване на бранда, която стартира в началото на тази година.

Назначението на О'Ший, без никакъв работен опит като дизайнер, за креативен директор на компанията с повече от половинвековна история, беше бурно обсъждано в пресата. Подобна стъпка на ръководството на Kering, собственик на бранда, бе считана от професионалистите за доста необмислена. В резултат, първата рекламна кампания, снимана под ръководството на О'Ший и пусната това лято, подтвърди предположенията на скептиците. Кампанията беше светлинно далеч от естетиката на Brioni: новият креативен директор покани за снимки на луксозния бранд групата Metallica.

14. Тази година Томас Майер и Bottega Veneta честват двоен празник: 50-ата годишнина на италианската къща и 15 години творчество на Майер към нея. Дизайнерът използва възможността да благодари на всички колаборатори, които са му помогнали през годините да издигне Bottega от състояние на сигурен банкрут до процъфтяващ бизнес, който днес е втората най-голяма гордост на гиганта Kering след Gucci по печалби.


Bottega Veneta - Пролет/Лято 2017 на Миланската Седмица на модата

15. След главозамайващия старт преди точно една година, кариерата на Лаура Ким и Фернандо Гарсия не би могла да се развива по-добре. Първите им две колекции към собствения им бранд Monse са в продажба, заемат главни дизайн позиции в Carolina Herrera, а от съвсем скоро са назначени и за креативни директори на Oscar de la Renta, брандът, положил основите на естетиката на младите дизайнери.

16. Прочута, велика, неповторима, вечната дама на френската мода, големият дизайнер Соня Рикел, почина на 86 години.

Всички я познаваха с прякора й 'Кралицата на плетивото', но и с цялостния й изключителен микс от харизма, талант, успех.

Дъщерята на Соня, Натали Рикел, в момента управляващ директор на френската модна къща, съобщи: "Майка ми почина в 5 тази сутрин, в дома си в Париж, вследствие на усложнения от болестта на Паркинсон."

17. Дисни влиянието тази година не би могли да остане незабелязано. То залива вече не само бюти света, но и множество добри модни брандове. Колаборациите между къщите нарастват застрашително, а резултатите са налице: Доналд Дък заяви присъстие в последната мъжка колекция на Микеле за Gucci; Stephen Dweck пускат колекция бижута, инспирирана от Алиса; Disney x Coach предизвикват фурор с Мики Маус дизайните си; Kenzo черпят вдъхновение от "Книга за джунглата"; Nixon си колаборират с "Междузвездни войни".

18. Гучи обсесията. Макар и да имахме съмнения за Алесандро Микеле в началото и по-специално относно колко дълго ще продължи еуфорията около него, вече знаем, че всеки един елемент, излязъл от ръцете му, се превръща в тотален хит. Всичко с подпис Gucci продължава да бъде фешън must have и занапред.

19. Оливие Тейскенс се завръща на модната сцена след повече от 2-годишно отсъствие. Белгийският дизайнер ще дебютира по време на седмицата на модата в Париж тази есен за сезон пролет/лято 2017: "Ще действам по магичен и екстремно креативен начин. Хубаво е да се завърна към нещата, които истински обичам да правя. Преди, когато работех за други къщи, пропуснах много неща, които исках да направя за моята линия, време е да наваксам. "

Припомняме, че Оливие работи по своя бранд в периода 1997-2002 преди да поеме поста на креативен директор в Rochas, а след това да продължи в Nina Ricci и Theory. С неговото завръщане и дебюта на Кюри в Dior, парижката седмица на модата се очертава повече от интересна.

20. През 2016 25 години в модната индустрия чества известният стилист и моден редактор Едуард Енинфул. По този повод той представя феноменално добрия The Seven Deadly Sins of Edward Enninful, късометражен моден филм, отразяващ 7-те смъртни гряха в 7 цвята, 7 трака и 8 модела.

Филмът чества знаменитата кариера на Енинфул и взаимодействието между мода и музика. Мария Карла Босконо, Наоми Кембъл, Джордан Дън, Карън Елсън, Анна Еверс, Карли Клос, Кейт Мос и Лара Стоун са главните действащи лица в стайлинг от Енинфул, включващ любимите брандове на стилиста: Celine, Maison Margiela, Alexander McQueen, Prada, Yohji Yamamoto, Marques Almeida и Vetements.

21. Новата кампания на Dolce & Gabbana, в която са снимани дрехи от най-различни други марки, в този смисъл се нарежда на челно място в новаторството на маркетинговия си подход, което е приятно, както се вижда и от резултата.

Удивително е, че именно италианската модна къща влиза в директна битка с досадния "тотал лук" в рекламните кампании, "освежавайки" собствените си творения с аксесоари и дрехи на други марки. На една от рекламните им снимки, например, отчетливо се вижда чанта Armani, на друга — чанта Givenchy и шал Louis Vuitton. Не можем да наречем видяното чак радикален ход, но все пак добавя към фотографиите, и без друго стилизирани като сцени от градския живот, услаждащ се реализъм.

22. В предвидимо луксозен тридневен маратон, известната стилистка и стрийт стайл звезда Джована Баталия каза: "Да на шведския предприемач Оскар Енгелберт в Капри, Италия. Звездният антураж на булката включва имена като Натали Масене, Анна Дело Русо, Маргарита Мисони, Наташа Поли и Питър Дундас. Роклите, както събитието предполага, са цели три на брой. Първата на Azedine Alaia - за репетицията вечерта преди големия ден; втората Сара Бъртън за Alexander McQueen за самата церемония и третата Giambattista Valli за последвалото шумно парти, като, разбира се, всяка една от тях е изработена от дизайнерите специално за Джована.

23. Слънце, блясък, разкош и круизната колекция на Chanel, по главните артерии на Хавана, раят в сърцето на Куба. На 3-ти май Карл Лагерфелд я представи, като с това постави още една важна точка от историята на модния гигант. Изискана, изтънчена класа, окъпана в златистия блясък на лукса.

Бродерии в стил "тропическа растителност", chino панталони, момчешко женствените силуети, костюми в каки туид и деним са само малка част от феерията на тази колекция. От главната артерия на града, Пасео дел Прадо, купонът се премести в стария град, където сред тропически пищна декорация, в която всеки елемент е направен на ръка от кубински майстори, посланиците на марката и куп знаменитости завършиха вечерта под звуците на кубинска музика.

24. Тенденцията със сестринските връзки на модния подиум започна да се очертава още миналата година, но днес, тя е в своя пик. Джиджи и Бела Хадид например са първите сестри някога, дефилирали заедно на Victoria's Secret, а Кендал и Кайли продължават да бъдат тандем дори и в създаването на колекции...

25. 90-те години на миналия век безпрекословно моделираха визията на 2016. От ясно присъствие на подиума, до абсолютна истерия на улицата, 90-те родиха немалко добри трендове, сред които Джинсите на мама и Байк шортите.

26. Един от най-обсъжданите брандове за изминалата година, е този на Vetements. Очевидно, всичко, което излиза от ръцете на креативния директор на зеления още бранд Демна Гвасалия, е хит. Всичко, познато дотук от Vetements, продължава да присъства усилено по подиума: ученическите униформи; осезаемия Margiela дух; култът към стрийт облеклото и андрогинните силуети.

27. 

Както вече споменахме Демна Гвасалия е едно от най-горещите имена в модата в момента. От една година насам грузинският дизайнер предизвиква фурор с бранда си Vetements, a шумотевицата около него стана още по-настойчива след като се разбра, че именно Гвасалия наследява поста на Уанг в Balenciaga. И така, модният свят говори, а състоялото се наскоро есенно-зимно дефиле 2016 на старата френска къща бе може би най-очакваното събитие през модния месец.

28. Тази година стрийт стайл течението еволюира и се превърна и в абсолютен тренд на подиума. 100% продължение на ефекта Vetements, множество дизайнери се включват във вълната, а публиката ликува.

29. Lanvin вече имат нов креативен директор. Постът на напусналия преди сезон след 14-годишна работа за френската модна къща Албер Елбаз заема Бушра Жарар. От 2010-та Жарар работи единствено над собствения си лейбъл, който от 2013-та насам е в списъка на Haute Couture седмицата в Париж. Преди това има опит в Balenciaga и Christian Lacroix като ръководител на дизайнерските екипи. Работата й се отличава с майсторска елегантност, изтънченост и любов към класическия костюм и спортните мотиви, затова и реакцията на модната индустрия в отговор на назначението й в Lanvin е, че е идеалният избор на модната къща.

30. Брендън Максуел е стилист на Лейди Гага и отскорошен дизайнер, около когото се вдигна немалко шум напоследък. Самата изпълнителка му се довери изцяло за създаването на тоалета й за Оскарите, което само по себе си е голям жест, оттам нататък, както се досещате, вниманието от различни страни не закъснява.

31. Покрай президентската кампания на Хилъри Клинтън лъсна и най-новата мода отвъд Океана – тениски със слогана и лика на мисис Клинтън. Кати Пери, Марк Джейкъбс, Лена Дънам, Ана Уинтур и Кендал Дженър не се разделяха с Хилари, или поне що се отнася до стайлинга им. Всички в САЩ носеха лика на Хилари Клинтън и подкрепяха бурно кандидатурата й, това е!

32. В началото на тази година стана известно, че Грейс Кодингтън напуска поста си на творчески директор на американския Vogue, който заема практически от трийсет години. Сътрудничеството й със списанието не приключва напълно, но занапред основното време на 74-годишната Грейс ще отива за странични проекти, сесии и, доста вероятно, книги.

33. На 23 април 2016 г. излезе вторият визуален албум на поп дивата Бионсе. И докато предшественикът му се състои от индивидуални видеоклипове за всяко парче, Lemonade представлява забележителен едночасов филм.

Основната му тема е движението Black Lives Matter в САЩ. Майките на Трейвън Мартин, Майкъл Браун и Ерик Гарнър са снимани със снимки на починалите си деца в ръце. Филмът има богато съдържание – от репетиции на Бионсе с танци в студиото, през поетично заснети сцени от американския юг до провокативно и индиректно представени идеи за расата, пола, властта, брака, изневярата, родителството и това какво е да си чернокожа жена в САЩ.

34. В Ню Йорк Съветът на модните дизайнери на Америка проведе ежегодните си награди, в които най-заслужилите американски модни творци бяха наградени, а сред тях е и Бионсе, която грабна наградата за Модна Икона на годината. Бионсе бе обявена от президента на съвета Даян фон Фюрстенберг и излезе да приеме наградата си в блестящ Givenchy смокинг и широкопола шапка.

35. В духа на всички тези "голи" рокли, които наблюдаваме упорито през последната година и малко, Бела Хадид се включва подобаващо. На премиерата на Unknown Child, моделът се появява в специално създадено за нея червено копринено съвършенство, подписано от френския дизайнер Alexandre Vauthier, сандали Giuseppe Zanotti и бижута de Grisogono. Това, може би, е най-"голата" рокля, която сме виждали, но ефектът, постигнат с нея е зашеметяващ. Убедете се сами!

36. Легендарният стрийт фотограф Бил Кънингам си отиде на 87 години през юни тази година. Любимецът на модния елит стартира кариерата си с изработка на шапки, след като прекъсва обучението си в Харвард и отваря малък салон с изкусни изработки в центъра на Манхатън в средата на миналия век. Но след това открива истинското си призвание, а именно стрийт стайл фотографията и по-скоро нейното създаване. Скоро след първия си кадър, Бил става икона. Кариерата му преминава през Women's Wear Daily и стига до The New York Times, където в продължение на десетилетия води своя рубрика, посветена на улицата, защото: "Истинското модно шоу е на улицата. Винаги е било и винаги ще бъде."

37. See-now, buy-now вълната превзема изцяло модния свят. Концепцията на термина означава, че колекциите, които се показват по време на модните седмици са достъпни за покупка на момента, а сред включващите се във вълната дизайнери са Ralph Lauren, Tom Ford, Rebecca Minkoff и Tommy Hilfiger. И докато за едни това е ход напред в модната еволюция, то за други е цялостно объркване на системата...

38. След близо 3 десетилетия в модната индустрия, Кейт Мос най-накрая се реши да основе собствена агенция за млади таланти. Оттегляйки се от Storm Models - агенцията, в която работи активно от 27 години, Мос вече е основател на собствена такава, носеща името Kate Moss Agency. Новата компания планира да менажира млади таланти, развивайки потенциалните им гласови и танцови възможности, паралелно с моделството.

39. Джонатан Саундърс обявява затварянето на едноименния си бранд поради финансови проблеми през декември, а през май започва работа като консултант при Даян фон Фюрстенберг. Скоро след това, Фюрстенберг назначава шотландеца на постоянен креативен пост, като тя самата се оттегля, а днес, няколко месеца по-късно, първата колекция на Саундърс е вече факт.

40. От Calvin Klein потвърдиха назначаването на Раф Симънс като креативен директор. Новината сложи край на 9-месечните слухове и спекулации около бившия артистичен директор на Dior, които започнаха в началото на миналия ноември. Слуховете се засилиха още повече, когато Франциско Коста, креативен директор на дамските колекции и Итало Дзукели, заемащ същия пост, но за мъжките колекции, напуснаха къщата.

41. Мишел Обама определено успя да остави категоричен, и дълбок, отпечатък в политическата и публична история на страната си. За цели 8 години стилът на съпругата на 44-ия президент на САЩ - Барак Обама, еволюира много, подкрепен от чудесните физически дадености на Мишел. Куп модни критици неспирно са възхищаваха на стиловите й избори, а фешън дизайнери се избиваха да я обличат в колекциите си. Затова и подобно положително модно влияние следва да бъде отпразнувано!

42. Никол Ричи и Алиша Кийс поставиха началото на no make up течението. Когато Кийс се появи на наградите на MTV без капка грим, тя обясни, че това е едно най-разумните решения в живота й. По този начин певицата показва, че няма нужда да се упражнява натиск върху известните жени. 34-годишната Ричи последва новата тенденция и се отказа от разкрасяването.

43. Сливането на дамски и мъжки дефилета в едно вече официално е факт. През 2016 част от най-големите брандове в индустрията като Gucci, Burberry, Bottega Veneta и Tom Ford преобърнаха графика на модните седмици, показвайки мъжките и дамските си колекции в едно шоу, а през 2017 и много други къщи ще последват примера...

44. По подразбиране, Мет Гала е едно от най-значимите модни събития за годината. Темата на благотворителния бал към Института по костюмите MET Gala е "Manus x Machina: Мода в епоха на технологии". Като идеята е да се постави фокус върху "съпоставянето на ръчно създаваната мода и тази, произведена от машини."Изложбата в Музея Метрополитън, чието окриване бе поставено с Галата, показва над сто дизайнерски haute couture и pret-a-porter творения, сред които се нареждат и Chanel, Iris Van Herpen, Marc Jacobs, Louis Vuitton и още много други. Те съпоставят класически техники, използвани в кутюр ателиетата, като бродиране и плетене на дантела, с възможностите, които новите технологии предлагат, като лазерно изрязване и 3-D принтиране.


Клеър Дейнс в Zac Posen


Клеър Дейнс в Zac Posen

45. Отдаването на почит към Дейвид Бауи от Лейди Гага по време на Грами церемонията, бе повече от впечатляващо.

46. Жизел се оттегли официално от модния подиум миналата година, но през това лято тя извървя най-дългата котешка пътечка през живота си. Именно бразилската красавица откри Олимпийските игри в Рио, дефилирайки през 78 000 души в златна рокля от бразилския дизайнер Alexandre Herchovitch.

47. През 2016 Instagram стана все по-значима за модата платформа - множество дизайнери и артисти избраха именно там да обявят за пръв път новите си колекции/колаборации и изложби.

48. Организацията за правата на животните PETA пусна наскоро мащабна кампания срещу употребата на вълна, фокусирайки се основно около страданията, които животните изпитват при добиването й. Кампанията ангажира различни знаменитости за промотирането на идеята си и настъпателно окупира интернет пространството.

49. Най-грозните обувки в света Crocks решават да променят славата си и да убедят публиката, че те всъшност са естествен избор за удобна обувка със силна индивидуалност и съвсем нелош дизайн. Наред с това от компанията назначават и знаменитости като Дрю Баримор и Джон Сина за посланици на бранда...

50. Дейвид Бауи си отиде тялом, но онова, което остави в наследство, е безсмъртно!

Голям като безкрайната Вселена, и неговият абсолютно непредсказуем, вдъхновяващ, различен стил, от който всяко поколение и занапред ще черпи идеи, гениален артист и истинска фешън икона - винаги ще е тук и сега. Феномен,

More All fashion