Следва

Жененият Вин Дизел сваля журналистка в ефир!

Създателка на пиратски сайт стана "Човек на годината"

Наричат мацката "Робин Худ на науката", а иначе, списание Nature публикува списъка си "Хора на годината", в който влизат най-големите изследователи и активисти в науката...

Други преди 7 години

Наричат мацката "Робин Худ на науката", а иначе, списание Nature публикува списъка си "Хора на годината", в който влизат най-големите изследователи и активисти в науката. Сред тях е и програмистката от Казахстан Александра Елбакян, основателка на пиратския ресурс Sci-Hub. Въпросната база се използва от студенти и учени по целия свят.


Александра Елбакян

Sci-Hub позволява безплатно да се свалят публикации в научни списания, които по принцип са достъпни само с абонамент, лукс, който малцина от научните сътрудници могат да си позволят. Същите тези хора обаче се нуждаят истински от всяка публикация на свои колеги, за да постигнат напредък и в собствените си проучвания. Същевременно, наистина добрите рецензни издания достигат цени от няколко хиляди долара а годишен абонамент.

В списъка влизат още лекарката-инфекционист Селина Турчи, изследвала епидемията с вируса Зика, химикът Гус Велтерс, изучаващ парниковите газове, и ебриологът Джон Чанг, извършил първото оплождане от трима родители.


Селина Турчи


Гус Велтерс


Джон Чанг

More Други