Следва

Инициативата „ТЕАТРАЛЕН УИКЕНД В САТИРИЧНИЯ ТЕАТЪР” продължава и през новата 2017 година

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 3 до 8 януари

Един от най-очарователните и очаквани филми на годината пристигна в кината на 30 декември благодарение на Лента, за да ни зареди с хармония и мечти на прага на 2017 година...

Events преди 7 години

Киното:

Един от най-очарователните и очаквани филми на годината пристигна в кината на 30 декември благодарение на Лента, за да ни зареди с хармония и мечти на прага на 2017 година. “La La Land” разказва историята на Миа и Себастиан, които се борят да свържат двата края в град, който умее да разбива сърцата и мечтите.

Със страхотната си игра звездите Раян Гослинг (Себастиан) и Ема Стоун (Миа) ще ни пренесат в Лос Анджелис, за да ни разкрият свят, в който млада двойка мечтае за успех в шоубизнеса.

Миа е начинаеща актриса, а Себастиан - посветен на джаза пианист. На фона на модерното ежедневие в Лос Анджелис великолепната лента проследява пътя на радостта и болката при преследването на мечтите. Докато успехът е все по-близо, за тях става все по-трудно да поддържат връзката си.

“La La Land” вече успя да спечели сърцата на зрителите на Международния филмов фестивал в Торонто, завоювайки наградата на публиката, а Ема Стоун бе отличена като най-добра актриса на Международния филмов фестивал във Венеция. Филмът спечели също 8 награди Critics' Choice Awards, включително за Най-добър филм и Най-добър режисьор и има 7 номинации за Златен Глобус. 

И съвсем следпразнично и вече завърнали се от пътешествия, можем да се отдадем на хубава кино вечер още през тази седмица.

Театърът:

На 3 януари Народният театър „Иван Вазов” отбелязва 110 години от откриването на сградата си.

3 януари 1907 г. в столицата отваря врати изключително красивата барокова сграда на първата ни сцена, създадена по проект на виенските архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер.

Със заповед от 14 юли 1903 г. министър д-р Ив. Д. Шишманов назначава комисия начело с г-н Илия Миларов, която да подготви предложение за постройка на сграда за Народния театър в София. Народното събрание взима решение и с Указ на княз Фердинанд І се отчуждава терен на мястото на бившия дъсчен театър „Основа", където през юни 1904 г. започва строежът на сградата. Живописното оформление на тавана и стените в зрителната зала, която разполага с 848 места, е възложено на известния виенски художник Рудолф Фукс. Народният театър отваря врати на 3 януари 1907 г. със специално представление.

Телевизията: 

Програмата на Viasat Explore стартира с вълнуващо и изпълнено с драматизъм приключение на три опитни екипа ,,Австралийски търсачи на злато’’. Поредицата ни отвежда в дълбокия див запад на австралийската пустош, където опитните златотърсачи преминават през тежки условия, но въпреки всичко не се отказват по пътя към своята цел. Осем епизода, които проследяват триумфите и неслуките на нашите екипи, тяхната битка, изпълнена с много напрежение. Първият от тях ще бъде излъчен на 3 януари, вторник.

Освен това ще имаме възможността да се насладим и на най-опасните маршрути в поредицата „Опасни пътища“. Шест британски знаменитости пътуват по някои от най-невероятните магистрали на планетата, наслаждавайки се на спиращите дъха пейзажи и на удивителни хора, които срещат по маршрута си. Смело се отправят към заледените и отдалечени пътища на Непал и изследват исторически маршрути в Перу. Преживейте изпълнените с адреналин приключения от 4 януари, сряда, точно в 23.00 ч. Няма да пропуснем първия епизод, в който комедийната актриса и писателка Сю Пъркинс и любителят на приключения Чарли Бурман пътуват из Аляска до прословутата магистрала Далтън.

Арт-проектът: 

... е по идея и с участието на артиста Християн Бакалов, който ще гостува у нас с второто издание на своя експериментален проект SMALL FUTURE – „Малко бъдеще“, като паралелно създава спектакъла „Big Future“ в Белгия.

Уникалната сила на този вид изкуство е, че събужда творческия потенциал във всеки един от нас и го превръща в създател на преживявания и чувства. Поредицата уъркшопи, които ще ни превърнат в съавтори на „МАЛКО Бъдеще“, ще се проведат от 4 до 6 януари 2017 г. в зала 4 на НДК от 17:00 до 20:00 часа.

Книгата: 

Само няколко месеца след световната си премиера новият роман „Маската на дявола” на прочутия норвежки писател Том Егеланд, създал оригинални сюжети, възпроизведени след това от Дан Браун, излиза на български в издание на „Персей”.

Книгата е посветена на една загадка, корените на която са в Древен Вавилон, провират се през Европейското средновековие и достигат до наши дни. Любимият на милиони читатели герой - професорът по археология Бьорн Белтьо, сега е исторически консултант в разследването на три престъпления, извършени по идентичен начин в период от 300 години.

Увлекателното четиво можем да намерим от петък, 6 януари по книжарниците, точно на време за един спокоен и топул уикенд у дома. 

И още една книга: 

... която вече спокойно можем да намерим по нашите книжарници, е най-новото попълнение в поредицата Enthusiast Children’s Books  – „Матилда“ – вече с оригиналните илюстрации на Куентин Блейк

Любимият разказвач на децата - Роалд Дал ще зарадва децата с историята на малкото момиченце Матилда, което е любим детски герой на милиони малчугани по целия свят, както и на техните родители. Тя е изключително умна и невероятно находчива; обожава книгите и още на 3 години сама се научава да чете. 

„Матилда“ е една от книгите, които извеждат Роалд Дал до върховете на световната слава. „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Вещиците“, „ГДВ“, „Семейство Тъпашки“, „Фантастичният господин Фокс“ са само част от поредицата детски книги, с които Разказвач № 1 завладява сърцата на малчуганите.

Роалд Дал пише „Матилда“ през далечната 1988 г., а интересният сюжет, образът на малката героиня и страхотните илюстрации на Куентин Блейк я правят едно от най-любимите и търсени заглавия за всички времена. През 1996 г. по книгата е заснет игрален филм, режисиран от Дани де Вито, а по-късно се ражда и мюзикъл, който и до днес пленява сърцата на малки и големи.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.