Следва

Джанет Джeксън стана мама на 50!

Мадлен Алгафари: Животът InSync със себе си е постижима задача

Да живееш InSync означава да имаш балансиран и пълноценен живот на активна личност, стилна дама, грижовен партньор в личния живот и успешна жена в...

Лица преди 7 години

Да живееш InSync означава да имаш балансиран и пълноценен живот на активна личност, стилна дама, грижовен партньор в личния живот и успешна жена в кариерния си път. Но най-важното е да си осигуряваш достатъчно време за себе си и своите малки удоволствия, здравословни бягства от ежедневието и усмивки от малки победи всеки ден. Всичко това изисква добро планиране, много енергия и вдъхновение на всяка крачка. И най-важното – това е постижима задача! Повече за живота InSync със себе си ще ни разкаже известният психолог и автор на редица книги за личностно и емоционално развитие Мадлен Алгафари.

Какво означава за една жена да бъде InSync със себе си?

Първо да познава себе си. Много често мислим, че се познаваме, но всъщност не е така. Познаваме части от себе си и дори не допускаме съществуването на други наши аспекти. Да сме в синхрон със себе си изисква да се търсим, самонаблюдаваме, чуваме сигналите на тялото си, което на телесен език подсказва чувствата и емоциите ни, да даваме израз на последните според преценката на реалността и да действаме, за да удовлетворяваме потребностите си, защото никой друг не живее нашия живот.

Кои малки удоволствия са важни за жените?

Докосването! Липсата на физически контакт повишава депресивността и тревожността. Правенето на нещо с ръце – според вкуса. Времето за тишина, за чуване на вътрешния глас. Общуване с тялото и грижа за него. Като казвам тяло, имам предвид не само физичната му страна. Емоциите и чувствата ни живеят и говорят чрез тялото. Споделянето! Разголването пред близък човек е облекчение за женската душа.

Кое от начина ни на живот определя какви личности сме?

Да, може по начина на живот да съдим за човека, но по-скоро начинът му на живот зависи от това какъв е той. Можем да съдим по това какво е облякъл или с какво се храни някой, но не личността е следствие на това, а обратното.

Българката, версия 2017 – какво да очакваме от нея?

Българката е много оправна жена. Не ми се иска обаче да забравя женствеността си. Ако наблюдаваме западните тенденции, жените стават все по-омъжкарени. Това е нездраво. Успешността на жената дори бих казала, че изисква борбеността й да се съчетае с женска форма. Тогава по-малко пречки има пред нея и в личния, и в служебния й живот.

Кои са тайните предимства на жените, с които те постигат целите си?

За жените е по-лесно да губят битки, за да спечелят голямата война. Т.е. жената по-лесно може да направи моментен компромис и да го види като обслужващ голямата спечелена финална цел. Мъжът е по-ориентиран към победата във всеки отделен миг. Ще перифразирам един руски колега Анатолий Некрасов, който в книгите си „Оковите на майчината любов" и „Любовните многоъгълници" казва: жени, не бъдете глупави, не тръгвайте с меч срещу нас, мъжете. Ние сме с природа на състезатели – като видим меч, вадим нашия меч. Защо ви е това, щом можете да спечелите, без да са вадени оръжията. Само ако се държите по-женски, ние – мъжете – дори забравяме, че имаме меч и често сме веднага на колене пред вас, покорени от най-голямата сила – женската слабост.

 

More Лица