Следва

Бисквитки с пюре от сладък картоф

Какво представлява диетата 5:2? Или как да се освободим от излишните „празнични” килограми?

Ядем каквото си пожелаем 5 дни в седмицата, а през останалите два превключваме на икономичен режим...

Health преди 7 години

Ядем каквото си пожелаем 5 дни в седмицата, а през останалите два превключваме на икономичен режим. А кое е най-хубавото в тази диета? Че през петте дни можем да консумираме всичко! Забравете за ограничаващите диети – хапвайте си торта или шоколад, когато ви се прияде, което не означава, че може да ядете по половин торта или по 2 хамбургера всеки ден и да отслабвате. Във всеки здравословен режим се препоръчва консумацията на натурална и истинска храна или поне по-голямата част от храненето през деня да се състои от такава.

Практиката постене се прилага на много места по света от много години и се свързва повече с религиозни ритуали. Периодичното гладуване от своя страна върши чудеса с килограмите и става все по-популярно сред отслабващите. Д-р Майкъл Мосли представя този революционен метод в отслабването в книгата си „Eat Fast and Live Longer” през 2013 г. Един месец след това бившата журналистка от BBC Кейт Харисън публикува книгата „The 5:2 diet book”. Двете книги имат леки различия в препоръките, но основният принцип остава един и същ.

Какво представлява диетата?

Много лесна и проста за следване предвид факта, че в 5 дни от седмицата може да се яде всичко. Това я прави още по-предпочитана от хората, които следват режим. Съветите са през тази първа част да се консумира нормално количество калории, а през останалите 2 дни калориите се намаляват с 25% от препоръчителната дневна доза - това прави около 500 kcal за жени и 600 kcal за мъже.

Няма ограничение във вида храна, която да се консумира и се очаква жените да свалят по около 500 гр. седмично, а мъжете - може би малко повече.

5:2 от гледна точка на нутриционистът Кери Торънс:

Диетата 5:2, подобно на периодичното гладуване, следва да е по-лесна за спазване в сравнение с обикновената калорийна рестрикция и предимството е в това, че не трябва да се изключват цели хранителни групи.

Тази проста концепция освен че насърчава загубата на тегло, подобрява и функционирането на мозъчната дейност, ограничава риска от сърдечни заболявания, инфаркт и рак, както и подобрява нивата на холестерола и кръвната захар и има anti-ageing ефект, тъй като понижава нивата на инсулиноподобния фактор на растежа (IGF-1).

Въпреки необходимостта от още дългосрочни научни изследвания, има сериозни доказателства за ползите от този хранителен режим. И както при всички други диети, бременни и кърмещи жени, както и диабетици, които приемат медикаменти, трябва да потърсят съвет от медик, преди да предприемат подобен хранителен режим. Освен това не е подходяща за тийнейджъри и деца, които имат жизнена необходимост от важни хранителни вещества за своя растеж и при тях съществува риск от развитие на нездравословни хранителни навици.

В дните с ограничен прием на калории някои хора съобщават за липса на енергия, слаба концентрация, главоболие и замаяност. В такива случаи е добре да хидратираме организма с повече вода и билкови чайове. В дните с ограничен калориен прием е добре да се включат повече зеленчуци и протеини, както и малко въглехидрати, за да се контролира по-добре апетита. През останалите дни е важно да се включват плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, протеини (пилешко месо, риба, пуешко месо и млечни продукти).

Някои привърженици на диетата предпочитат да засилят ефекта от гладуването, като увеличат времето между последното хранене вечер и първото хранене на следващия ден. Поддръжниците на този метод препоръчват да се спазва минимум 12 часа гладуване от вечерта до сутринта. А колкото повече време мине, толкова по-голям е ефектът от диетата. Препоръчително е да се избягва гладуването в два поредни дни – най-добре разделете гладуването през няколко дена (например в понеделник и четвъртък). Това предотвратява умората.

Когато се следват подобни ограничени откъм калории режими е препоръчително да се избират храни, богати на жизненоважни нутриенти, отколкото бързи храни или полуфабрикати.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.