Следва

Софийски потайности - IV част

Истанбул - градът на два континента

Преди да имаш възможността да вземеш разстоянието Несебър - Истанбул за 5 часа с високоскоростна...

All About Life преди 15 години

Преди да имаш възможността да вземеш разстоянието Несебър - Истанбул за 5 часа с високоскоростна пасажерска комета, ще ти предложим да се гмурнеш в 12-милионния турски град, който е Европа и Азия заедно, столицата на три империи, градът на хилядите джамии - Истанбул. Избрахме го за теб, защото този град предлага приказна атмосфера - смесица от култури, отлична кухня, стари църкви, модерни хотели, рибарски лодки, зеленясали покриви на джамии и не на последно място - много забавления.

Можете да се разходиш бос из Синята джамия, да затаиш дъх пред величието на "Св.София", да постоиш на Хиподрума, където са се водили хиляди гладиаторски битки, или просто да се разходиш в покрития базар "Капалъ чарши".

Малко полезна информация за космополитния град, няма да ти е излишна.

Английският език ще ти свърши добра работа, но ако говориш на български, също ще те разберат.

Турците хранят големи симпатии към нас и е много вероятно да получиш не едно потупване по гърба, придружено с възгласа "Комшу, Комшу..." и с предложение за пазаруване. За да не правиш сложни изчисления в турски лири, в магазините приемат евро, долари, дори и левове, както и всякакви кредитни карти.

Имай предвид, че турският чай е толкова силен, колкото турското кафе и винаги е в специални малки чашки. Така че, не прекалявай с количеството!

 


До Истанбул можеш да летиш, да пътуваш с автобус или с кола. Разстоянието от българо-турската граница до града е 250 километра. Ако предпочиташ удобството и бързината на самолета, ние ти предлагаме да ползвате услугите на Turkish Airlines, с които до 30 април ползваш 25% отстъпка от хотелите Hilton, Swissôtel Hotels & Resorts, Kempinski, Mövenpick и Dedeman, както и от някои компании за Rent-a-Car. Иначе двупосочният билет струва 89 евро.

Автобусите на фирма MEТРО ТУРИЗЪМ пътуват до Истанбул всеки ден от 9, 12, 18, 20.30 и 23.00 ч. Двупосочният билет е 85 лева.

Ако пътуваш с кола, трябва да знаеш,че движението е изключително натоварено, а и самият град не е пригоден за него.

 


Намирането на свободни стаи в Истанбул рядко е проблем.

Тризвездният хотел Albion се намира на стратегическо близко разстояние от най-известните исторически забележителности на града. Хотелът предлага безплатен транспорт от летище Ataturk ако предварително дадете информация за вашия полет.

Тук ще се убедите в турското гостоприемство и ще срещнете хора от целия свят. Стаите разполагат с климатик и безжичен интернет. Ресторантът предлага зашеметяваща гледка към старата част на Истанбул.

Адресът на хотела е Alayköşkü Cad. No. 15 Sultanahmet - Istanbul / Türkiye. Резервации може да направиш на тел: +90 212 528 73 50 (pbx) Fax: +90 212 520 29 67. Цената на двойната стая е 59 евро, а на апартамента -118 евро.


 


Петзвездният A´jia Hotel се намира на брега на Босфора. Снежнобялата реставрирана резиденция на турския губернатор контрастира със синия морски цвят, който я заобикаля. Бутиков хотел, който създава изключителни спомени от престоя на всеки гост.

27, Ahmet Rasim Pasa Yalisi Cubuklu Caddesi - 34684 ISTANBUL Turkey. Телефон за резервации 0216 413 93 00 pbx, fax 0216 413 93 55.

Цената на двойна стая с гледка към парка е 295 евро, а с гледка към Босфора 531 евро. Хотелът разполага с всички екстри, предлага невероятна гледка към морето, внушителна тераса, средиземноморска кухня, минималистичен дизайн. Ценителите на лукса ще останат впечатлени.

Да наемеш кола за два дни в Истанбул ще ти струва между 35 и 94 евро в зависимост от марката и големината на автомобила. Може да ползваш метротото, което се движи както под земята, така и на открито.

 


Къде да похапнеш и какво да опиташ от турската кухня?

За да се докоснеш до източните ритуали, задължително трябва да посетиш кафене с наргилета. Ритуалът с наргилета се възражда през последното десетилетие и е заимстван от персийската и арабската култура.

 


Erenler Nargile е много известно кафене в типичен турски стил в Истанбул. Освен възможността да пушиш наргиле, може да опиташ ароматните чайове и топли напитки в разкошната лятна градина на заведението. Отворено е от ранни зори до 02.00 през нощта. 
 


Традиционният турски сладкиш е баклавата и непременно трябва да я опиташ. Когато вкусиш парченце от нея, няма как да устоиш на второ. За тези, които спазват стриктна диета, турците са измайсторили диетична, диабетична и баклава с алое вера и зехтин.

А мястото, където ще откриеш едни от най-добрите сладкиши с асортимент от над 70 хиляди вида е Karaköy Güllüoğlu. Продуктите са специално подбрани от всички региони на Турция.
 



Ако не опиташ изисканите рибни специалитети, които предлагат ресторантите в Истанбул, е все едно да отидеш до Рим и да не видиш папата. Ресторант Kıyı е начело на класацията на десетте най-добри рибни ресторанта в града. Намира се в Tarabya и е единственият в града, където няма жива музика.

Работи всеки ден от обяд до полунощ.

Цените варират според това, което си поръчал, но е по-скоро скъп. Ще се убедиш, че всяко ястие си заслужава цената. Собственикът, господин Hüseyin Göndoğan лично следи за доброто обслужване. Качеството е отлично, а рибата е най-прясната в града.
 


Organic Market, който е традиционен турски базар е локализиран на Bomonti Avenue, Lala Sahin Street-Feriköy-Şişli, всяка неделя и предлага екологично чисти продукти от всички региони на Турция. Базарът е отворен от 08:00 до 19:00 часа.

Историческите забележителности оставихме за накрая. Но може ти да започнеш с тях.
Не пропускайте най-ценното културно наследство на града - музея "Света София".

Построена като църква, впоследствие превърната в джамия, а след това и в музей, „Света София” надминава всеки паметник, познат на християнството от византийската епоха. Наричат я едно от съвременните 7 чудеса на света.

Не пропускайте да разгледате българската църква "Св. Стефан" или така наречената "Желязна църква", която се издига на самия бряг на залива "Златен рог" и чиято конструкция е излята от чугун.

Джамията "Сюлеймание" е една от най-красивите джамии в Истанбул, чийто архитект е бележитият Синан.

Древните градски стени, останки от Византийския дворец „Влахерна”, двореца Бейлярбей край Босфора, използван най-често като резиденция на почетни чуждестранни лица, новият султански дворец Долмабахче, заливът "Златния рог", който разделя европейската част на града на Нова и Стара част, синята джамия на султан Ахмет I, мостът "Галата", който свързва Европейската с Азиатската част на Истанбул... градът е пълен с история.

Ние също сме запланували пролетен трип до Истанбул. Хайде, после ще разказвате...

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 6 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.