Следва

Големите победители на наградите "Златен глобус"

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 9 до 15 януари

В това студено време няма нищо по-хубаво от уюта на дома и мекият диван пред телевизора. Затова FOX ни приветства с премиери още от началото на седмицата...

Events преди 7 години

Телевизията:

В това студено време няма нищо по-хубаво от уюта на дома и мекият диван пред телевизора. Затова FOX ни приветства с премиери още от началото на седмицата. Първата от тях е още тази вечер в 22:00 часа, когато ще видим първи сезон на "Екзорсистът". Признат като най-добрия филм на ужасите на всички времена, той чупи бокс офис рекордите и ужасява зрителите по цял свят. Повече от четири десетилетия след създаването на номинирания за „Оскар“ филм, „Екзорсистът“ се завръща като телевизионен сериал.

Накратко „Екзорсистът“ е психологически трилър, режисиран от Рупърт Уайът, който разказва за двама много различни свещеници, които се борят със случай на ужасяващо обсебване от демони в едно семейство.

"Последният човек на Земята" е втората премиерна поредица, кято гледаме във вторник отново от 22:00 часа и то с цели два епизода на сезон 3. 

„Последният човек на Земята“ е комедия за живота и приключенията на Тенди (известен преди това като Фил) Милър (Уил Форте), обикновен човек, който случайно става последната надежда на човечеството. След като смъртоносен вирус помита планетата през 2020 г. Тенди Милър обикаля страната в търсене на други оцелели и се завръща в родния си град Тъксън, осъзнавайки, че почти със сигурност е единственият жив човек на Земята.

И другите канали: 

В случай, че решим да сменим канала и да превключим на Discovery Channel - ще открием, че „Треска за злато“ се завръща за вълнуващ премиерен 7-и сезон на 9-и януари, от 22:00 часа.

С отминаването на поредната зима в Клондайк, през новия сезон миньорите ще поемат още по-големи рискове с надеждата да открият повече злато от когато и да било. Не всеки залог обаче донася солидни печалби в този рискован бизнес, където един погрешен ход би могъл да коства на екипа милиони долари.

21-годишният миньор Паркър Шнабел се завръща в поредицата след рекордно печеливш сезон. За жалост Паркър загуби любимия си дядо и ментор Джон Шнабел и ще трябва да продължи бизнеса си без неговите напътствия. Лидерските умения на Паркър ще бъдат подложени на изпитание, тъй като ще му се наложи да се справи с множеството промени в живота си. Тази година той прави най-голямата инвестиция в кариерата си до момента, като поръчва персонализирана машина за пречистване на злато на стойност 600 000 долара. С новата си приятелка от Австралия, Ашли Юл, която също се включва в работата в Клондайк, за Паркър сезонът със сигурност ще бъде коренно различен.

 Пиесите:

Народният театър „Иван Вазов” ще отбележи на 10 и 11 януари 80-годишният юбилей на Стефан Цанев с две негови пиеси. Големият драматург, поет и писател навърши кръглата годишнина през август миналата година, но сега в два поредни дни на първата ни сцена ще се играят представления по негови текстове – „Процесът против богомилите” и за стотен път „Духът на поета”.

“Процесът против богомилите” е най-съдбовната моя творба. Тя предопредели живота ми. Пишейки за еретиците, аз станах еретик. Еретик във всякаквия смисъл на тази дума. И смирено понасям произтичащите от това последици”, казва Стефан Цанев за пиесата. Спектакълът е режисиран от Маргарита Младенова и в него участват Деян Донков, Рени Врангова, Иван Бърнев, Теодора Духовникова, Теодор Елмазов, Пламен Пеев, Йосиф Шамли и др.

„Духът на поета”, също по текст на Стефан Цанев и режисиран от Маргарита Младенова, пък ще отбележи на 11 януари 100-но представление. В него участват Христо Мутафчиев, Валентин Танев и Павлин Петрунов.

И в двата дни преди началото на спектаклите – от 18:15 часа, авторът на знаменитите „Български хроники” ще раздава автографи на свои книги, представени от издателствата „Жанет-45”, „Труд” и „Захарий Стоянов”, които всеки желаещ ще може да закупи.

Билети и за двете представления могат да се закупят на касите на театъра или онлайн на new.nationaltheatre.bg/.

Изложбата:

Галерия-книжарница София Прес започва годината с изложба, която е озаглавена " Начало". Експозицията включва 24 произведения от стъкло на двама автори: Катя Попова и Никола Енев. Изложбата успява да съчетае крехкия и неуловим баланс на теми, идеи и темперамент. Творбите са специално направени за пространството на галерията през 2016 година и чрез специфичния си изразен език разкриват нови вътрешни прастранства и разказват притчи за възвишение и просветление на духа.

Произведенията можем да видим в периода 11-25 януари, откриване 11 януари, 18:00 часа.



Книгата: 

... Е на Любомир Николов и представлява сборник с разкази, под името "Щастливите хора", който авторът ще представи на 12 януари от 18:00 часа в НДК.

Смехът е територия, в която много малко писатели стъпват, а още по-малко се открояват. В световен мащаб обаче хуморът в изкуството е агент-провокатор – винаги под прицела на критиката и обществеността. Разказите на Любомир Николов провокират усмивка с онзи чистосърдечен гъдел, който ни напомня, че вярата в човека е все още жива.

Концертът:

Първият специален концерт в програмата на Софийска филхармония, под символичното заглавие „Радостта от музиката“, ще очарова публиката на 12 януари с любими произведения на американските композитори Гершуин, Барбър и Бърнстейн. Цялата палитра от емоции и музикални съкровища в този концерт, ще се разкрие под майсторската палка на Бернхард Гюлер и с дългоочакваното изпълнение на зашеметяващата пианистка Йоръм Сон.

Едно от произведенията, на които ще се насладим, е „Един американец в Париж“ на Гершуин, което публиката по цял свят безпогрешно разпознава и неизменно обича. Парижките клаксони, забързаният ритъм и мечтателният блус вълнуват слушателите дълго след последната нота. Вълнуващият концерт във фа на Гершуин пък ще чуем в изпълнение на Йоръм Сон, често наричана от медиите „месията на пианото.“

В програмата ще чуем още Адажио за струнни от Самюъл Барбър - пиеса, любима на милиони и милиони хора по света . В зала „България“ ще звучи още сюитата на Бърнстейн към изгарящата драма на Елия Казан „На кея“, един съвременен еквивалент на увертюрата-фантазия „Ромео и Жулиета“ на Чайковски. От началното препускащо темпо до трагичния напев във финала, музиката на Ленърд Бърнстейн е наситена с драматично напрежение и очакване.



Кино проектът: 

За втора поредна година Cinemah! привлича киномани и киноманиаци с необичайна и интригуваща селекция! Проектът представя предимно стари, чудати и нискобюджетни филми, които никога до този момент не са показвани у нас. A основната концепция е „филмът е толкова слаб, че непременно трябва да се гледа!“. Тази година Cinemah! ще показва по една прожекция на месец, на която ще бъдат подчинени различни съпътстващи инициативи и активности, според посланието и естетиката на филма.

Началото е този петък, 13 януари от 22:00 часа, в Дом на кинот, където ще се излъчи софт порно комедията от 1975 година „The Boob Tube“. Замислена като сапунена опера „за възрастни“, лентата разказва историята на млад психиатър, който се премества в жилищен блок обитаван от самотни, зажаднели за секс дами. Допълнителна пикантерия и забава ще внесат секси рекламите, които се излъчват по време на филма.

В паузите преди и по време на прожекцията ще можем да се насладим на атрактивни бурлеска танци и музика. За доброто настроение Cinemah! ще осигури бар с крафт бира, топъл сайдер, по-твърд алкохол и вкусно хапване за тези, които имат нужда от допълнителни калории.

След прожекцията партито ще се прехвърли в Cush.BAR и French 75 в близост до Дом на киното.

Вход: 5 лева.

Танцът: 

На 13-ти януари от 20:00 часа в пространството на Derida Dance Center ще бъде представено първото представление след премиерата на най-новата продукция на танцова компания Derida Dance - S INNER.

„Най-новата продукция на Derida Dance Center, S INNER предлага повод за преосмисляне на консуматорската идеология, на която е подчинено съвременното общество.

След „Дзен плей“ и „Метроном“ хореографът Живко Желязков продължава да конструира образа на консуматора, като все по-решително смесва езика на съвременния танц с театралността, за да подчертае в дълбочина проблема за хиперконсумирането, което води до чудовищност и деформация. В “S INNER“ като важен нов аспект се откроява социалната ангажираност на представлението: животинската кожа, която срещаме като аксесоар към човешкото облекло, тук се превръща в знак за поведение, повратна точка, чрез която осмисляме ролята си в обществото.
Със запомняща се образност и силно въздействаща симбиоза между звукова среда (Иван Шопов) и изпълнителско присъствие (Ана Петкова, Гергана Илиева, Симона Тодорова, Янита Кирова) Живко Желязков конструира хибриден сценичен код, с който създава образа на „грешника“. Неговото присъствие не е буквално, той е по-скоро синтез от фетиш, стереотип и желание, което провокира всеки един от нас.”

Билети можем да резервираме от сайта на танцовия център: www.derida-dance.com.

Приказките: 

Пощенска кутия за приказки представя едно свое специално издание, в партньорство с Народен театър "Иван Вазов".

По случай стотното представление на спектакъла "С любовта шега не бива", на една сцена ще се съберат звездите от представлението -,Юлиян Вергов, Ана Пападопупу, Йосиф Шамли, Рени Врангова, Александра Василева, Биляна Петринска и други от най-големите имена от сцената на Народния театър.

Мястото е Sofia Live Club, 19:00 часа, вход - 10 лева.



Спектакълът: 

Ако решим, че събота е ден за театър, то може да се възползваме от премиерния тогава спектакъл „Повече не или така нареченият Бернхард“, по идея на Ида Даниел и Александър Митрев. Той ще се проведе в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс, като това ще е и първото представление за годината. 

„Повече не или така нареченият Бернхард“ напомня на лекция, в която методът на изследване е поставянето под въпрос: на държавното, на националното, на социалното, на институциите, на наградите, на финансовите отношения, на приятелствата.

Участват: Александър Митрев, Цветомира Даскалова и Деница Даринова.

14 януари, 19:30 часа.

 Още театър на ново място: 

Едни от най-обичаните и търсени авторски спектакли “Шегите, които Бог си прави”, „Преди и сега“, както и „Секси пране“ от Мишел Римл с участието на Албена Колева ще се играят от началото на 2017-та година на нова сцена.
„Théatro – новото място за истински театрални преживявания“ е най-новият проект в културния живот в столицата, създадено от продуцента, режисьор и актьор Димитър Бакалов.

„След 5 години скитане по сцени, на които моите спектакли бяха на гости, в пространства, където нямах контрол върху репертоара, започна да се усеща нуждата да създадем заедно със съмишленици по вкус и светоусещане наш собствен театър. Възроди се една стара студентска идея - постановките, в които играем да бъдат подслонени под един покрив и възможността се появи в сградата на ул. „Върбица“ 12, която от януари 2017 г. ще е техен дом. Théatro е логичното продължение на отдадеността ми към театъра и донякъде моя сбъдната мечта“, разказва Димитър Бакалов и продължава:

“От януари в програмата влиза “Омайна нощ” с режисьор Велко Кънев и участието на Асен Блатечки, Мария Сапунджиева и Юри Ангелов. Сред актьорите, които се включват в проекта са Стоян Алексиев, Албена Колева, Христо Шопов, Ирини Жамбонас, Силвия Лулчева и други. От февруари ще има и регулярни детски представления през уикендите.”

Откриването на Théatro е на 14 януари 2017, а билети вече могат да се купят в системата на Eventim, през сайта www.theatro.bg и на място на касата на новия театър.

Бъдещите проекти на Théatro включват продължението на “Секси пране” – “Секси пране II – Хенри и Алис сред дивата природа”, следващия пореден авторски на Димитър Бакалов – “Шегите на еволюцията”, гостуващи спектакли, подбрани от най-доброто по сцените на София и страната. Визията в дългосрочен план е театралното пространство да се превърне в продуцентски център, в който всеки може да получи шанс да представи и реализира свой проект.

Още телевизия:

Този път ще зарадва детската аудитория с премиерата на “Пен Зироу: Почасов герой”, която ще се излъчи на 14 януари от 09:30 часа по Дисни Ченъл.

“Пен Зироу: Почасов герой” разказва историята на Пен Зироу и най-добрите му приятели Саша, почасов свръх-квалифициран приятел и Боун, недостатъчно квалифициран мъдър човек, които се в впускат в други измерения, за да помогнат на герои в нужда. Всяка мисия завежда отбора до непредсказуеми епични светове, където трябва да се сражават със злия почасов злодей Рипън и неговия миньон Лари. Дали супергеройят, принцът-риба, огромното чудовище или миниатюрната екшън-фигура, Пен използва своите нетипични героични сили, за да спаси деня – по негов собствен начин.

Продукцията е дело на Disney Television Animation, а създател и изпълнителен продуцент на “Пен Зироу: Почасов герой” е Джарет Буш ("Зоотопия") и Сам Ливайн ("Тарзан", "Гръм"). Буш също участва и в написването на сюжета, а Ливайн като директор-надзор и озвучител на героите Филис и Фил.



Изкуството:

Млади художници, които да следим през 2017-та  

Галерия Credo Bonum и Гьоте-институт представят съвместен изложбен проект с млади съвременни художници от България на възраст под 30 години. Изложбата ще се открие в два последователни дни, съответно на 12 януари, четвъртък и 13 януари, петък.

12-ти и 13-ти януари, 18.30ч 


More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?