Следва

Тайните на НУМЕРОЛОГИЯТА и какво ни чака, ако личната ни година е 3

Спечели "Гениалната приятелка" на Елена Феранте

Спечели "Гениалната приятелка" на Елена Феранте...

All About Life преди 7 години

В студеното януарско време, нещото, за което душата ни копнее е чаша топъл шоколад и хубава книга, с която да прекараме времето си у дома. За книгата сме се погрижили, подаряваме "Гениалната приятелка" на Елена Феранте, на тази, която ни даде правилен отговор на въпроса:

Къде се развива действието в книгата?

Авторът: 

Неотдавна „Тайм” определи Елена Феранте като една от стоте най-влиятелни личности в света. Спрягат я и като една от най-добрите италиански писателки, майстор на реалистичните психологически романи, т.нар. „трилъри за душата”, някои от които имат успешни киноадаптации. Заради психологическата релефност на женските образи понякога сравняват Елена Феранте с Вирджиния Улф, а прямотата и изчистеният стил я свързват с авторки като Симон дьо Бовоар. Който и да стои зад този псевдоним, е на мнение, че професионалната публичност на един писател ненужно отвлича вниманието от творбите му. Българските читатели вече познават стила на Феранте – през 2009 г. у нас излезе романът й „Дни на самота”.

Книгата: 

„Гениалната приятелка“ е завладяващ епос за израстването на две момичета, а и на цяло едно поколение в покрайнините на Неапол през 50-те и 60-те години. Това е първата част от тетралогия с ясна и изчистена сюжетна линия – Лила изчезва и заличава всяка следа от съществуването си, синът й търси помощ от приятелката й от детинство, Елена, която решава да напише книга за съвместния им живот. Разказът се води от името на Елена, гениалната приятелка е Лила. Двете черпят сила една от друга, помагат си, но и си нанасят душевни рани, ограбват се взаимно в емоционално и интелектуално отношение. Феранте се занимава най-вече с вътрешното, невидимото насилие над психиката. Атмосферата на бедняшкия Неапол, която пресъздава, е толкова жива, че в паметта на читателя неизбежно изникват кадри от времето на италианския неореализъм. Според Икономист прозата на Елена Феранте е кристална, а разказваческата й дарба – първична и завладяваща.

Очакваме отговорите до петък, 13-ти на познатия мейл: [email protected]

More All About Life