Следва

Няколко важни НЕ в софийската градска мода

Мatthew Williamson за H&M. Струва ли си?

През последните няколко години шведският моден гигант за конфекция H&M залага на съвсем нов тип маркетинг...

All fashion преди 14 години

През последните няколко години шведският моден гигант за конфекция H&M залага на съвсем нов тип маркетинг стратегия, която да увеличи продажбите на марката и да я популяризира масово. Преди няколко години от компанията поканиха поп кралицата Мадона, която създаде лимитирана колекция, която по-късно имаше нечуван успех и се разпродаде за дни. След това беше ред на Roberto Cavalli да работи с H&M, после се изредиха и Karl Lagerfeld, Stella McCartney, Кайли Миноуг, Comme des Garcons.

Това лято, точно на 18 Май H&M пусна на пазара още една дизайнерска колекция, дело на американския дизайнер Matthew Williamson. Очакваше се, че това ще има нечуван успех, че ще бъде разпродадена за броени часове, че ще се превърне в хит. Е, да, но не винаги нещата се получават по план и особено в този случай.

Може би това се дължи на факта, че дизайнерът няма особено отличителен стил и не може да се каже, че е едно от най-популярните имена в модата за момента. Ако се върнем назад във времето, ще видим, че дизайнери като Роберто Кавали се разпродават за часове.

„Бях там и наистина беше страшно. В магазина на марката във Виена жените се биеха за рокля от 200 евро. Дори управителите бяха принудени да наложат ограничение за покупките до 5. Имаше дори и хора, които купуваха каквото им падне, а после го препродаваха пред магазина.” - твърди очевидец, който е присъствал на пускането на колекцията на Roberto Cavalli за H&M.

И много ясно, че е така, когато веднага можеш да разпознаеш, че дрехата е правена от Кавали. Животински принтове, секси линия, нежни материи... Същото се отнася и до колекциите на Стела Макартни, Лагерфелд и Рей Кавакубо. Това са дизайнери със силно отличителен стил, който залагат точно на това в работата си. А няма нищо по-хубаво от жилетка Comme des Garcons за 39,00 евро, нали?

При колекцията на Williamson това не важи. Този американски дизайнер не е с кой знае какъв отличителен стил, не прави неща, които да са уникални и със силно изразена индивидуалност, по-скоро е посредствен. И това води до слаба колекция, която не се продава. Все пак нещата все още стоят в магазините, а при другите дизайнери това не се случи.

За колекцията си за H&M той залага на етно туники, къси рокли с цветни принтове, бели ризи, обсипани с кристали, шалвари от златисто кадифе, кожени якета в сиво и зелено, рокли на волани и др. Колекцията му е смесица от обикновени дрехи, със силно влияние на етно елементи, които забелязваме най-силно в щампите.

В работата си за господата американският дизайнер залага на бохемския стил и поп вълната в музиката. Виждаме костюми, поръбени с цветна коприна, джинси в ярки цветове, етно туники, ризи на щампи, костюми и ризи в нежни пустинни тонове. Мъжката линия ни се струва непродаваема и посредствена.



След като разгледахме колекцията и на живо ни се струва, че единственото, което си заслужава е банският костюм от две части, плажната чанта и коженото яке в зелено. За останалата част от колекцията не можем да кажем нищо, ако искаме то да бъде добро, затова ще си спестим коментар.

Надяваме се следващия път от централата на H&M да заложат на по-интересни и по-популярни имена в дизайна като ние си мислим за John Galliano, Alexander McQueen, Vivienne Westwood или Ann Demeulemeester. Все дизайнери, които са популярни, интересни и с ясно изразен индивидуален стил.

 

More All fashion