Следва

Моден експеримент: Из дебрите на гардероба

Да ПРЕТЕГЛИМ проблема: Разговор за свръхтеглото с доц. Светослав Ханджиев

Ще ви кажа не само какво аз мисля, тъй като в науката и медицината няма „Аз съм от Левски, ти си от ЦСКА”, а неща, установени и утвърдени от световната практика...

Health преди 7 години

Светослав Ханджиев, старши научен сътрудник, доцент.
Завършил медицина в МУ – София;
Защитил дисертция на тема "Хранителни недоимъци и жлези с вътрешна секреция" в Институт по хранене при БАН;
В периода 2005-2009 г. е национален координатор на най-големия европейски проект по проблемите на хранене, затлъстяване и ген – ДИОГЕНЕС;
Ръководи проект за превенция на затлъстяване и диабет тип 2;
Основател и почетен председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите заболявания "Акад. Ташо Ташев";
Член ан генералния съвет на IASO;
Изпълнителен член на ръководството на Европейската Академия на Науките по Хранене;
Член на БАНИз;
Автор на близо 300 научни публикации и 13 книги.

V.S.: Доцент Ханджиев, епидемия ли е наднорменото тегло и затлъстяването?
С.Х.:
 Ще ви кажа не само какво аз мисля, тъй като в науката и медицината няма „Аз съм от Левски, ти си от ЦСКА”, а неща, установени и утвърдени от световната практика. Разбира се, че затлъстяването е голям проблем и вече се говори не просто за епидемия, а за пандемия! Парадоксът е, че голяма част от света хората са с наднормено тегло, докато в друга страдат от недохранване.

Причините за затлъстяването са много и не се крият в това, че световната модна линия е еди-каква си. Натрупаното наднормено тегло е идеалната база за настъпване на сърдечно-съдови заболявания (ссз), диабет, тип 2, и още куп други здравословни проблеми. В повечето страни 2/3 от хората страдат от ссз, в основата на които стои затлъстяването. Веднага трябва да обърнем внимание на коремното (известно още и като андроидно или вицерално) затлъстяване, което се изразява в натрупване на излишни тлъстини в областта на корема, а то определено води до ссз. И затова е установено, че когато обиколката на талията на една жена е повече от 80 см., значи има увеличен сърдечно-съдов риск, т.е. – проблем, който е значително обезпокоителен, ако стойността на най-фината част от тялото на жената надвиши 88 см. При мъжете тези данни са 94/102 см. Затова препоръчваме общо-практикуващите лекари винаги да имат под ръка шивашки метър.



V.S.: Кога за даден човек може да се каже, че е с наднормено тегло и има ли някаква формула, с която да се изчислят правилните пропорции?
С.Х.:
Има такъв точен индекс за телесна маса, който се получава, когато се раздели теглото в килограми на ръста в метри на квадрат. Т.е., ако да речем някой тежи 100 кг. и е с височина 2 м., разделяме 100 на 2 на квадрат, в случая – 4, и получаваме индекс, на стойност 25. А той е обезпокоителен, защото е в началото на фазата „наднормено тегло”, която е до числото 30. Мине ли се и тази стойност, вече говорим за затлъстяване.

V.S.: Можете ли само с поглед с рентгеновите Ви очи и като експерт в областта си, да разберете дали дете или голям човек има проблем с теглото си?
С.Х.:
Естествено! Въпреки че в днешни дни технологията е навлязла с пълна сила и в медицината, т.нар. „оглед” при прегледа на пациентите е първият прийом, който използваме. Държа да отбележа, че на 3-4-годишно детенце с големи бузки и пухкаво коремче, на което всички други се радват, ние поглеждаме с повишено внимание. И е много важно всички да научат, ако все още не знаят, и да запомнят, че профилактиката на наднорменото тегло започва още със зачатието на детето! Говорим за първите 1000 дни в развитието на всеки един организъм от момента за зачатието му. Затова от огромно значение за бъдещата майка е ДА НЕ УВЕЛИЧАВА ТЕГЛОТО СИ ПОВЕЧЕ ОТ 15-16, максимум 20 кг. по време на бременността си!

V.S.: И как да се получи това, когато непрекъснато бушуват хормони, водещи към изкушения?
С.Х.:
А, няма такова нещо! Значи всеки, който казва на една бременна, че трябва да хапва повече, защото яде за двама, направо извършва престъпление! Жената трябва да спазва хранителен и двигателен режим и непрекъснато да следи теглото си.

V.S.: Но има жени, които са толкова обсебени от модата, че дори и по време на бременност причиняват на себе си и неродените си деца какво ли не, само и само да изглеждат добре. Какъв е коментарът Ви по този въпрос?
С.Х.:
Тези дами трябва да слушат какво казват специалистите, а не какво се пише в модните списания! Не ме разбирайте погрешно, нямам нищо против модата и всички хора, които по всякакъв начин опитват да я доближат до почитателите и потребителите й, и те със сигурност също са специалисти в областта си. Но една бременна жена трябва да се храни пълноценно, разнообразно и разбира се да следи теглото си през 9-те месеца. И ако знае, че е предразположена към напълняване или че по майчина или бащина линия има роднини, боледуващи от захарен диабет, ссз и високо кръвно налягане, да бъде особено стриктна, в името на здравето на себе си и детето си и да се самоконтролира с помощта на специалист, разбира се.

V.S.: На млада жена на 25-30 години с наднормено тегло как ще й се отрази бременността?
С.Х.:
Възрастта няма значение, но при всички положения е притеснително младо момиче да е с наднормено тегло! Не може да се забрани на по-пълните дами да забременяват, но е по-добре, дори и от здравословна гледна точка, преди предприемането на тази крачка, да опитат да свалят част от килограмите си. Пълните жени забременяват много по-трудно от тези с нормално тегло.



V.S.: Какво да правим с детето си, ако усетим, че „нещата отиват към затлъстяване”?
С.Х.:
Ако имат подобни подозрения, родителите незабавно трябва да се консултират с педиатър-специалист, който да прецени какво точно трябва да се прави. Но въпреки всичко е добре децата да имат по-активна двигателна култура, спортни занимания, да играят, да тичат, ако се наложи - да преминат към диетичен режим, да се хранят няколко пъти на ден, но в по-малки количества, в менюто им задължително да присъстват поне по 5 вида зеленчуци и плодове.
Миналата година завършихме проект, показващ как сред децата на възраст между 6 и 9 години в 7 европейски страни, сред които Румъния, Португалия, Холандия, Белгия, Франция, българчетата стоят най-много пред екраните – минимум по 25 часа седмично. Независимо дали говорим за телевизор или друго електронно устройство, а това говори за поголовно обездвижване. И това е страхотен проблем!

В същото време намаляват игрищата, на които децата да играят, намаляват басейните, в които да плуват, „краде” се от площи, върху които има велоалеи… А всяка една физическа активност е от огромна полза.



V.S.: Различни ли са причините, поради които дете, жена и мъж достигат до затлъстявания?
С.Х.:
Основната причина е нарушението на равновесието между приема и разхода на енергия, и в повечето случаи тя се онаследява поради споменатите вече здравословни проблеми, затова трябва да сме особено стриктни и в диетичния, и в двигателния си режим. Препоръчваме минимум 3000 крачки на ден или поне час ходене пеш. Проучване на Световната Организация за Борба със Затлъстяването показва, че ако в света средно около 23% от възрастното население прави този брой крачки, то в България процентите са около 20, което означава, че у нас двигателната активност на населението е много намалена.

V.S.: Ако видите дама с наднормено тегло и спрямо това облечена според Вас неподходящо, какво, първо като мъж и след това като тесен специалист-диетолог, би събудило в мислите ви?
С.Х.:
Ами, вижте, ще опитам по памет да цитирам французите, които казват, че има три степени на затлъстяването. Първата – всички те харесват и ти завиждат, втората – смеят ти се, а в третата вече те съжаляват. За съжаление, такива хора са за съжаление и будят нелицеприятни асоциации! Да не говорим, че са изложени на риск от инфаркт, инсулт, диабет и трябва да потърсят експерт, ако се налага и бариатричен хирург (занимаващ се с причините, превенцията и лечението на затлъстяването). Ние сме специалисти, лекуващи наднорменото тегло и сме против него, защото то води само и единствено до усложнения.

В случаи, в които излишните килограми са по-ярко изразени в областта на талията, ханша или бедрата казваме, че един добър шивач с подходящата за целта кройка е по-полезен и от най-добрия доктор.



V.S.: А на мъжете отразява ли се напълняването?
С.Х.:
Ами да, разбира се, и то - не добре. Народът казва, че добрият петел е слабият!
В заключение, независимо дали говорим за деца, жени или мъже, мога да кажа, че според Световната Здравна Организация проблемите на болестите, свързани с храненето, могат да се разрешат само, ако се обединят специалисти, медии, производители на храни и лекарства и не/правителствени организации, и апелирането достига навреме и до повече хора.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.