Следва

Just like Comme des Garcons

История с продължение - Богатата и известна Коко (III част)

Шанел вече е в Париж, вече е известна и много богата. Всеки иска да има костюм, направен от нея, всяка дама от...

All fashion преди 14 години

Шанел вече е в Париж, вече е известна и много богата. Всеки иска да има костюм, направен от нея, всяка дама от обществото има нейна шапка, всеки иска да бъде в компанията й. Шанел е постигнала всичко, за което е мечтала. Почти всичко.

Единственото, което липсва на тази вече успяла и богата жена, e любов. Благодарение на мъжете в живота й тя успява да стигне до върха, но това не й е достатъчно. Малко след като става популярна, Коко се разделя с милионера Кейпъл по драматичен начин. Той я изоставя и се жени за друга, от която има и дете, а на Шанел обяснява, макар и дискретно, че не е подходяща за съпруга.

Въпреки тежката раздяла, Шанел превъзмогва разочарованието. Тя вече е част от френските артистични среди, част от елита. Висшето общество бързо приема Шанел заради нейната щедрост. Малката Коко пръска щедро  пари по всеки, плаща скъпи вечери, подарява скъпи подаръци. И все пак, Шанел е самотна, копнееща любов... 

На среща с приятели Шанел се запознава с другата основна фигура в успеха й - руския княз Димитрий Павлович. Става случайно, когато нейна приятелка буквално й го прехвърля, защото издръжката на младия благородник струва скъпо. Шанел е готова на всичко, за да бъде с този руски мъж, 11 години по-млад от нея. Всъщност той е точно този, за когото тя е мечтала – елегантен, красив, умен, интересен, мистериозен. Като в руски роман от Романтизма.

Въпреки че поддръжката на Княз Димитрий излиза действително скъпо, Шанел е готова на всичко. Освен, че получава любовта на атрактивния богаташ, влиянието й се засилва значително благодарение на руснака. Той познава  много висшестоящи личности, а пък за нея най-естественото нещо е облече някои известни аристократки и да ги прати да вечерят с ново самучувствие в някой изискан ресторант. Дори  и сестрата на Димитрий, великата княгиня Мария, започва да носи тоалети на Шанел. Всичко това е невероятна реклама, която съвсем скоро вдига продажбите й двойно. 

Шанел може би не е най-умната жена по онова време, но определено е от най-хитрите. Тъй като руската аристокрация в този момент е на ръба на мизерията, Шанел взима на работа няколко братовчедки на Димитрий, както и неговата сестра. Това вече придава звезден статут на Шанел. При нея работят само аристократи и хора от най-висша класа. Какво остава за тези, които се обличат от там.
Тя е звезда.



Всички започват да пишат за Шанел, всички започват да говорят за нея. Ето, че малкото момиче от село, бедното сираче, достига нечуван успех. Успех, който друга жена, особено по онова време, не е имала. Шанел е  по кориците на списанията, а моделите й са на страниците им. Името на Шанел се споменава на всяка вечеря, тя е канена на всички партита, дори Холивуд започва да мечтае за нея.



Какво се случва с марката Chanel през годините ще разбереш в следващите ни  материали, в които ще разкажем подробно за най-продавания парфюм в света Chanel #5, фигурата Карл Лагерфелд, кризата, ударила лейбъла, и всички подробности, за които малко знаеш...

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 2 дни

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.