Следва

Васил Найденов с любовен концерт за Свети Валентин

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 23 до 29 януари

Любимият шведски автор Фредрик Бакман се завръща с нова топла история – новелата „Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг”...

Events преди 6 години

Книгата:

Любимият шведски автор Фредрик Бакман се завръща с нова топла история – новелата „Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг”. 

Смъртта е единственото нещо, което е сигурно в нашия живот. Въпреки това обикновено за нас е трудно, често дори изглежда невъзможно, да си представим живота след като близък човек си отиде. Загубата на роднина или приятел може да бъде непосилно тежка, особено ако той си отиде внезапно. А колко по-тежка може да бъде, ако знаем, че времето на човека изтича и обратното броене вече е започнало? Колко воля е нужна, за да запазиш самообладание, когато виждаш как близък човек чезне пред очите ти? Колко сила изисква да сдържаш сълзите си пред този, за когото знаеш, че си отива бавно, но сигурно?

В търсене на отговорите на тези въпроси добре познатият Фредрик Бакман, който се радва на нечуван читателски интерес по целия свят, написва новелата „Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг”.

Новелата е своеобразно любовно писмо и бавно прощаване между един мъж и неговия внук, между един баща и неговото момче, което ни провокира да се замислим за спомените и за умението да ги оставяме да си отидат.
Самият Бакман обобщава тази своя кратичка и затрогваща история като „приказката за страха и любовта, които през повечето време крачат редом, ръка за ръка. Приказка най-вече за самото време. Докато все още разполагаме с него.”

НАТФИЗ спектакълът:

НАТФИЗ пуска в обръщение картички с лицата на своите абсолвенти. Първа, е подготвена картичката на класа на проф. д-р Ивайло Христов. Студентите позираха в костюмите и сред декора на предстоящата премиера „Щрихи към един портрет“, която ще се състои на 26 и 28 януари. Заглавието е последният учебен спектакъл, който абсолвентите ще реализират в НАТФИЗ, преди да се отправят към предизвикателствата на професионалните театрални сцени.

„Щрихи към един портрет“ по Василий Шукшин, е първата за 2017 премиера в НАТФИЗ. Драматизацията и постановката са на проф. д-р Ивайло Христов, режисурата на Кристина Янева, сценографията и костюмите на Марина Янева. Композитор на спектакъла е носителят на АСКЕЕР 2008 „ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС В ТЕАТРАЛНОТО ИЗКУСТВО“ - Кирил Дончев.
 
Премиера: 26 януари, 19:00 часа, голяма сцена, УДТ.

Представлението: 

На 26 януари от 19:30 „Червената къща” ни кани на представлението „Ловец на свечерявания” на Иван Стоянов, известен още като Peter Nightingale.

Представлението е по текстове на Хулио Кортасар, чиито творби комбинират символи и сънища с обикновени ситуации, за да разкрият различната реалност, която се крие в сърцевината им. „Ловец на свечерявания” разчита на символите, сънищата и свободните асоциации, за да създаде общ сън и нова реалност с публиката.

Представлението ползва елементи на интеракция с публиката, музикална импровизация, психодрама, театър на движението и радио театър. Ще чуем гласовете на майката, бабата, както и една приятелка на Иван Стоянов, които четат текстове на Кортасар, както и музикални импровизации, вдъхновени от случващото се в залата. Ще бъдем поканени и да надникнем в малко куфарче със спомени на Иван Стоянов.

Вход: 6-8 лева.Изложбата:

В петък може да си направим кратка екскурзия до Пловдив и междувременно да се отбием в SARIEV Contemporary, където ще бъде показана самостоятелната изложба BASIC AND THE BEAST на младия български художник, живеещ в Берлин, Викенти Комитски. Куратор на изложбата е Вера Млечевска.

Тя ще се открие на 27 януари, точно в 18:30 часа в присъствието на художника и куратора и ще продължи до 4 март.

Симфоничният концерт:

Великият майстор на виолончелото Миша Майски ще е солист на концерта на Симфоничния оркестър на БНР на 27 януари 2017 г. в зала “България” от 19,30 часа. На диригентския пулт ще застане Александър Земцов, познат на българската публика като виртуозен виолист. Програмата на концерта включва известните Вариации “Рококо” за виолончело от Пьотр Илич Чайковски, “Музикална шега”, увертюра от операта “Дон Жуан” и Симфония № 40 от Волфганг Амадеус Моцарт. Концертът е посветен на Моцарт, защото точно на този ден преди 261 години е роден гениалният виенски композитор.

Миша Майски, определян още като един от най-ярките музиканти на XXI век, пристига за втори път в София. Музикантът има множество записи за звукозаписната компания “Дойче Грамофон” (Германия). От 2000 г.

Театърът:

Три нови заглавия ще имат премиери в Народния театър „Иван Вазов” до края на март 2017 г. Представленията са част от новия репертоарен план на директора Мариус Донкин и репетициите за тях вече вървят на първата ни сцена.

Първото от тях ще можем да видим още тази събота, 28 януари, когато Камерната сцена ще посрещне зрителите на спектакъла „Майстори” на режисьора Петринел Гочев. Емблематичната пиеса-шедьовър на Рачо Стоянов не е избрана случайно – с нея преди точно 90 години – през май 1927 г., се открива сезонът в Народния театър, когато тя е поставена от големия Николай Масалитинов. В сценичната версия на Гочев актьорският състав включва Гергана Змийчарова, Иван Юруков, Зафир Раджаб, Стоян Пепеланов, Виктория Колева, Марин Янев, Васил Драганов, Деян Ангелов и Емил И. Марков.

Музикалното предаване:

Jazz FM стартира нов проект за документиране на историята на българския джаз. В „Джаз истории“ творците разказват за любимата ни музика с думи, със снимки, с неизлъчвани записи и още много други…

Как бе създадена българската джаз музика, която толкова много обичаме, която така ни е радвала през годините и е изградила нашата традиция? В проекта на Джаз ФМ творците ще напишат автобиографията на българския джаз.

Слушаме "Джаз истории" в ефира на Джаз ФМ в петък от 22:00 ч., с повторение в неделя от 14:00 ч.

Джаз ФМ ще съхрани историята на българския джаз, създавайки цялостна платформа с видеа, предмети, снимки, неизлъчвани или малко известни записи. Гледаме напред към пътуваща изложба със срещи на творците с публиката в разговори и концерти.

+

И още театър:

...Но този път за деца! На 28 и 29 януари в Театър „София“ предстоят специални събития за деца, посветени на тема „Костюми“.

Те са част от проекта на Театър „София“ „Как работи театърът?“, който стартира през октомври 2016 г.

Програмата включва:
28 януари (събота) - от 11:30 ч. - Разходка из света на театралния костюм – със специалното участие на актьорите Николай Върбанов и Николай Димитров.
28 януари (събота) - от 13:00 ч. - Направи си проект за костюм
29 януари (неделя) - от 13:00 ч. - Твори и рециклирай
29 януари (неделя) - от 16:30 ч. - Твори и рециклирай

Децата ще чуят от актьорите Николай Димитров и Николай Върбанов приказка за един много стар и за един много млад костюм. Ще научат любопитни факти за историята на театралния костюм, за костюмите от различни епохи и за отделните елементи на костюмите.

По време на арт работилниците всяко дете ще изработи свой собствен проект за театрален костюм с предварително подготвени материали, част от които ще насърчат децата да рециклират и ще провокират въображението им да творят с необичайни материали.

Проект Арт работилници за деца: "Как работи театърът" е естествено продължение на дейността на Театър "София" в посока създаване на съвременна театрална среда, в която децата се чувстват уютно и ги кара да искат да се връщат в театъра отново и отново.

More Events

Вълнуващ 6-ти октомври за Театър „София“ - премиера на "Перфектни непознати"

Events преди 2 месеца

След дълга подготовка и интензивен репетиционен процес, спектакълът „Перфектни непознати“ с режисьор Стайко Мурджев е готов да се срещне със своята публика. Театър „София“ гостува на сцената на „Сълза и смях“, където ще станем свидетели на това как един сценарий за филм може да се превърне в споделено живо събитие, да се преобрази в театрален спектакъл