Следва

Моряшка шапка

Еволюция на вечността - Тренчът на Burberry

Томас Бърбъри е човекът, който създава едноименната компания Burberry, за чийто тренчове всички мечтаем...

All fashion преди 14 години

Томас Бърбъри е човекът, който създава едноименната компания Burberry, за чийто тренчове всички мечтаем.

Роден е през 1835 година в Доркинг, а кариерата му в шивашката индустрия започва като чирак във фабрика за платове. Няколко години по-късно отваря магазин за продажба на готови облекла и екипировки, а през 1856 г. отваря и свой собствен цех за платове "T.Burberry&Sons". Съвместно със собственик на фабрика за памучни платове той произвежда непропускливи палта на основата на гъстото тъкане на материята и широките женски ризи тип "смок".

За да добие памучното сукно, наречено габардин, първо се импрегнира, а след това се тъче много гъсто.

През 1891 година Томас Бърбъри е много известен на Острова и отваря магазин в Лондон. Там продава продукцията си на едро. Младият Бърбъри вече се е специализирал в производството на дрехи от габардин за свободното време и за спортуване и всеки иска да има Ходещия Бърбъри - дреха, която прилича на риза, със семпла права кройка и със закопчаване с двойна платка.

През 1901 година името Burberry е регистрирано като търговска марка, а конникът Бърбъри е запазеният знак.

През 1902 година Бърбъри въвежда габардина като фабрична марка, а седем години по-късно палтото "Бърбъри" е фабрично название на дрехите, произведени от компанията. Всъщност и този момент е създаването на самата марка Burberry.

По време на Първата световна война Томас Бърбъри и компанията му произвеждат униформите на Кралските военновъздушни сили на Великобритания. Военният модел палто е от така нареченият тип мушама или по-известно като тренчкот, който се превръща освен в символ на войната, така и в символ на марката. 



След като Томас Бърбъри създава и популяризира своя емблематичен тренч, благородническата класа в Британия, и мъже, и жени, през 1920-30 година го превръща в задължителна част от аутфита за интелигентните по онова време спортове – голф, лов на дивеч, езда, тенис, стрелба с лък, ски и пр.





След Втората световна война, когато силно се урбанизира модата, Burberry става емблема на „новото общество”. През 40-те, 50-те и 60-те години тренчкотът се превръща и в холивудска легенда, когато за ролите си го носят големи звезди като Хъмфри Богарт в „Казабланка” – 1942 и Одри Хепбърн в „Закуска в Тифани” – 1961 г.



Днес всеки мечтае за тренчкот като съвремения модел на марката, който малко се различава в детайлите от класическия тип.

В наши дни Burberry е луксозен лейбъл, с подчертано британски дух, познат в цял свят с отличителните си качества и стил.

Компанията продължава да създава и предлага на пазара облекло и аксесоари по цял свят, има три модни линии и няколко линии за парфюми. Основната линия, която произвежда ежедневни облекла като тениски, блузи и др., е Thomas Burberry, класическата , която рядко се променя, е Burberry London, а най-интересната и модерна линия за висша мода е Burberry Prorsum

Дамски обувки и аксесоари с марката Burberry London можеш да намериш в бутик Vision, мъжки продукти с линия Burberry Prorsum - в бутик Cache.
 

More from View Sofia

More All fashion