Следва

Петте любими парчета на Ваня Златева

Българин с номинация за "Оскар"

Българинът Теодор Ушев е сред професионалистите борещи се за престижната награда "Оскар"...

Movies & TV преди 7 години

Българинът Теодор Ушев е сред професионалистите борещи се за престижната награда "Оскар".

Режисьорът влиза в категорията за "Късометражна анимация" с филма "Сляпата Вайша", като за отличието има номинирани още четири филма.



Лентата, чиято премиера бе през 2016 на кинофестивала "Берлинаре", е базирана на едноименния разказа на Георги Господинов и разказва за момиче, което с едно си око гледа в миналото, а с другото в бъдещето. 

Blind Vaysha, Theodore Ushev, provided by the National Film Board of Canada

Любопитното е, че в "Сляпата Вайша" 48-годишния Ушев използва технология за виртуална реалност с помощта на стереоскопични очила - нещо, което вероятно е привлякло вниманието на кинокритиците.

Днес бе обявен официалният списък на Академията и вече всички номинирани са ясни. За статуетка за "най-добър филм" ще се борят лентите: "Първи контакт", "Огради", "Възражение по съвест", "На всяка цена", "Скрити числа", "La La Land", "Лъв", "Манчестър до морето" и "Лунна светлина".

В битката за "най-добър актьор" влизат Кейси Афлек, Андрю Гарфилд, Райън Гослинг, Виго Мортенсен и Дензъл Уошингтън. При дамите имената на номинираните са: Изабел Юпер, Рут Нега, Натали Портман, Ема Стоун и Мерил Стрийп.

 

More Movies & TV