Следва

Четиво в четвъртък: "Петрония" от Амели Нотомб

Петте любими парчета на Ваня Златева

В редакцията дойде младо, лъчезарно, оказа се и много талантливо момиче, с което днес имаме удоволствието да ви срещнем...

Music преди 7 години

В редакцията на View Sofia дойде младо, лъчезарно, оказа се и много талантливо, момиче, с което днес имаме удоволствието да ви срещнем. Тя обещава да бъде един от завладяващите гласове на България и сме сигурни в бъдещата й музикална кариера. Не знаем почти нищо за нея, затова решихме да я опознаем на чаша топло кафе и сладка раздумка. 

V.S.: Коя си ти?
В.З.: 
Казвам се Ваня Златева, на 24 години съм, от Пловдив, и съм музикант. В последните три години работих с други пловдивски артисти, като Free Collective и Bobo & The Gang. С тях направихме обща песен през 2014-а г., казва се „Заедно”. Хареса ни как се сработваме, затова продължаваме работата си. Имаме вече доста материал, който ще стигне за два албума. Надявам се през пролетта да издадем първия.
Стиловете в него са разнообразни и интересно подбрани. Експериментирали сме много. С тях започнах да изучавам по-подробно професионалните методи за създаване на музика и още в началото ме научиха на много неща. В близкото бъдеще мисля, че ще продължим да работим заедно, поне се надявам!

V.S.: Подшушнаха ни, че не си родена в България. Ще ни разкажеш ли подробности?
В.З.:
Ами да, по стечение на обстоятелствата съм родена в Германия. Баща ми е бил състезател по вдигане на тежести и тогава се е състезавал за немския отбор. И понеже по време на бременността си майка ми е била с него, затова съм се родила Хайделберг. Той е малък град, пълен със студенти.

V.S.: Значи си родена в Студентски град?!
В.З.:
Да, така излиза. Но сме живели там още малко и сме се върнали в България. Не знам немски, немска музика почти не съм слушала. Ходила съм в Германия няколко пъти на екскурзия, но не я припознавам като родна страна.

V.S.: Какво си учила?
В.З.:
Завърших спортното у-ще с художествена гимнастика, с която се занимавах повече от 10 години, и след това, за кратко, учих в Академията за изкуства.

V.S.: И как от тази грациозност с инструментите в гимнастиката, мина на другата грациозност с инструмента „глас”?
В.З.:
По-скоро те си вървяха паралелно, но не беше професионално. Сама намирах инструменталите на любимите ми песни и на тях измислях съчетанията си.

V.S.: Ти ли пишеш текстовете си?
В.З.:
Да, пиша непрекъснато. Но на английски. Наскоро се научих да го правя и на български, защото ми се наложи. Мислех, че не мога. Но разбрах, че няма такова нещо „Не мога!”, щом имаш идеята за него и искаш да го направиш!

V.S.: Какво ти липсва от онова, което (не) виждаш в ежедневието?
В.З.:
Култура. Предимно. Както и здрав разум и адекватно отношение между хората. Сякаш по-рядко се случва, отколкото би следвало, би изглеждало нормално или поне на мен би ми се искало.

V.S.: Какво ще правиш през лятото?
В.З.:
Имам планове, старая се да ги осъществя. Надявам се да пътувам не само в България и това да е съчетано и с работата ми. Надявам се до края на лятото да довърша всички започнати от мен песни, в които има по нещо малко, което да се пипне.


 
V.S.: Позволи ни да надникнем още малко в теб, като ни довериш любимите си 5 песни!
В.З.: О, много трудно да избера само 5! Трудно е дори да са 5 от един изпълнител, да не говорим, че е трудно да се изберат само 5 любими артиста… Но… (кратка мисловна пауза), ето ги и тях:

You Rock My World - Michael Jackson

Обожавам я! И докато я слушам, мислено се пренасям на по-добро място, където са важни само ритъмът и хармонията. Обсебват те... И проблемите не съществуват… За 3 минути.

Help Somebody - Maxwell

Това е една от песните, които силно желая да направя на живо, с правилните музиканти до мен. Има много енергия и интересни ходове, вълнуваща е!

Make Your Move - Hieroglyphics feat. Goapele

Спомням си първия път, когато чух това парче. Вокалите на Goapele ме накараха да потърся дискографията й и отвориха врата към цял нов раздел за мен от съвременната музика.

Откриването на нов любим изпълнител или група е рядко удовлетворяващо чувство!

Harriett Jones - Eric Benet https

А тази винаги ще я свързвам с една топла нощ, под цъфналите липи в стария град на Пловдив, когато бях с любими приятели, един от които DJ на събитието.Точно щях да си тръгвам и тогава той пусна точно тази песен, която ме върна и заради която тази нощ за мен бе една от най-безгрижните и най-запомнящите се! Тя е една от любимите песни на въпросния DJ, които той винаги пуска, затова неизменно ще я свързвам с него и може би затова я обичам толкова много!

Make It Happen - Mariah Carey

Това е една от песните, които ме накараха да обичам музиката! Бях малко дете, когато се затварях в стаята си и с часове слушах Mariah Carey, Janet Jackson, Stevie Wonder.. Тогава си дадох сметка, че освен голямо забавление, музиката е и място за силни послания, които могат да въздействат на милиони само в рамките на няколко минути и реално може да промени представите ни за света.

More Music