Следва

Чеснови пържени картофки

ИКЕА представи кухня от РЕЦИКЛИРАНИ пластмасови бутилки

ДВАДЕСЕТ И ПЕТ - толкова пластмасови бутилки са използвани за направата на всяка отделна част в тази уникална по рода си кухня...

All About Life преди 7 години

ДВАДЕСЕТ И ПЕТ - толкова пластмасови бутилки са използвани за направата на всяка отделна част в тази уникална по рода си кухня, проектирана от шведското студио Form Us With Love. Целта е да се постигне "устойчивост, достъпна за всеки".

Kungsbacka е първият по рода си подобен проект, в сътрудничество с Form Us With Love, които мебелният гигант ИКЕА разработва изцяло от рециклирани пластмасови бутилки и пресовано дърво. Това е сериозна крачка напред за запазване на естествения баланс в околната среда.

„Пластмасовите бутилки не са отпадък, те са средство”, казва Джонас Питърсън, изпълнителен директор на студио Form Us With Love - „И най-важното е че тази кухня доказва, че подобни материали могат да бъдат вложени в производството на домакински стоки в толкова големи мащаби.”

Една от основните цели на дизайнерското студио е да докаже, че трябва да бъдат отхвърлени всички оправдания да не се използват отпадни продукти като средство и да покаже как може да се вложат обратно в продукцията чрез създаването на достъпен продукт, който е устойчив и траен.

Основната структура на отделните модули е изградена от пресовано дърво, а рециклираната пластмаса е използвана за повърхностния слой.

От дизайнерското студио залагат на изчистен силует в цвят графит. Компанията предвижда кухните да издържат цели 25 години.

Черните блестящи Hackås дръжки контрастират с матовата повърхност на вратичките и както при повечето ИКЕА кухни, и тази се състои от отделни модули, така че могат да бъдат пригодени за всякакви пространства.

За съжаление, обаче, прилагането на рециклирани материали в производството днес все още е сравнително скъпо, затова двете компании, които работят съвместно по този проект, опитват да намерят продуктови методи, които да направят кухните Kungsbacka достойна алтернатива на стандартните кухни, които се предлагат от другите производители.

„Устойчивостта трябва да е достъпна за всеки, не само за тези, които могат да си го позволят”, споделя Анна Гранат, продуктов разработчик в ИКЕА.
 

Какво видяхме ние на уникалното ИКЕА-събитие, наречено Денят на демократичния дизайн на ИКЕА в средата на миналата година, може да видите ТУК!

More All About Life