Следва

Световният феномен TED идва на голям екран в София

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 30 януари до 5 февруари

Ще започнем седмицата с фотографска изложба в галерия „Ракурси“ на Зафер Галибов...

Events преди 7 години

Изложбата:

Ще започнем седмицата с фотографска изложба в галерия „Ракурси“ на Зафер Галибов. Авторът е известен със своята работа като фотожурналист, с портретите на джазмени и артисти, със своята документална, сценична и актова фотография и с многобройните си прояви – от участието в научни експедиции в Хималаите и Антарктида до изложба в психиатричната клиника в Раднево.

Повод за създаването на фотографиите и обединяването им в изложбата „Статуята“, е разказът на шведския писател Артур Лундквист. Фотографът улавя неведомите нишки, които свързват хората и обектите, неочакваните и неподправени връзки и отношения между тях. Това дава на зрителя възможност да забележи зад видимата действителност по-дълбоки пластове и смисли. Снимките са черно-бели, правени през 1970-те години.

Фотографиите ще можем да разгледаме от днес, 30 януари до 12 февруари. 

Киното:

„Свободният щат“ е поредната вдъхновяваща история, заснета по истинската биография на Нют Найт, която у нас се разпространява от „Лента“.

да гледаме носителя на „Оскар“ – Матю Маккхонахи, в ролята на необикновения Нютън Найт. Биографичната драма разказва за дезертьор от армията на Юга, който се завръща в Мисисипи и повежда група войници, избягали роби и жени на бунт срещу корумпираното управление по време на Гражданската война.
Няма нищо по-необикновено от реалния живот особено когато действието се развива през 1862, а дребен фермер вдъхновява населението за бунт срещу Конфедерацията, жени се за бивша робиня и провъзгласява свободен щат за смесеното население.

Когато бедните фермери са толкова притиснати от правителстото, колкото и робите бегълци, жените не знаят дали децата им ще преживеят зимата, а Америка е по-разделена от когато и да е било, един престъпник се превръща в лидер. Не пропускайте невероятната история на Найт, който вдъхновява хората, които няма какво да губят, за бунт и провъзгласява „Свободния щат на Джоунс“.

Режисьор на лентата е Гари Рос („Игрите на глада“, „Воля за победа“), а в ролите участват още Гугу Мбата-Роу, Кери Ръсел, Махершала Али, Брендън Глийсън, Джейкъб Лофленд, Шон Бриджърс, Брад Картър, Кери Кейхил, Кристофър Бери и др.

Още една изложба:

На 31 януари (вторник) в 14:00 ч. в столичната галерия за съвременно изкуство и култура VIVACOM Art Hall ще бъде открито четвъртото издание на Националния конкурс-изложба на Дружество „Архитектурно наследство“, представящ оригинални проекти на дипломанти от четирите архитектурни факултета в България. Специални гости ще бъдат инж. Габриеле Роско и арх. Моника Сорти от Италия, които ще изнесат презентации за методология на укрепването на историческите сгради и за паметниците на културата като взаимодействие между архитектура, природни елементи и мисловно пространство. Денят ще завърши с дискусия на тема „Образователните подходи за опазване на архитектурното наследство в българските университети“.

На 3 февруари (петък) в 18:00 ч. ще се проведе церемонията за награждаване на победителите в IV национален конкурс за дипломни работи в сферата на опазване на архитектурното наследство. В рамките на конкурса дипломанти от четирите архитектурни факултета у нас представят свои концепции за консервиране, реставриране и адаптиране на обекти от недвижимото културно наследство на България. Посетителите на галерията ще могат да разгледат проектите на участниците, сред които има оригинални предложения и концепции, свързани с Царското казино в гр. Вършец, Къщата с чемширите в гр. Варна, Софийската митница, парка „Врана“, банята в „Овча Купел“ и редица други обекти, представящи културното ни богатство.

Проектите на младите дипломанти, участващи в IV Национална изложба-конкурс на тема „Опазване на архитектурното наследство“, могат да бъдат разгледани до 4 февруари 2017 г. във VIVACOM Art Hall.

Телевизията: 

Съдебният процес срещу О Джей Симпсън дефинира цяло едно поколение. В последния ден на януари ID Xtra ще постави под въпрос всичко, което мислим, че знаем за делото срещу О Джей Симпсън. В шест вълнуващи епизода премиерната документална поредица „Невинен ли е О Джей Симпсън“, озвучена от носителя на награда „Еми“ и активист Мартин Шийн, преразглежда всички налични доказателства и подновява разследването на убийството на Никол Браун Симпсън от 31-ви януари, вторник, от 22:00 ч. по ID Xtra.

Предаването включва ексклузивни интервюта със семействата на убитите Никол Браун Симпсън и Рон Голдман, хвърляйки светлина върху уликите, които са убягнали на следователите и анализирайки всяка стъпка на първоначалното разследване. От скандалната гонитба на О Джей Симпсън с автомобила му Форд „Бронко“ до обновените данни от съдебните лекари, ДНК анализите и изследването на потенциалното оръжие на убийството, всеки едночасов епизод разследва нови възможности и теории за това какво наистина се е случило преди повече от 20 години на 12-и юни 1994 г. в Лос Анджелис, САЩ.



Книгата:

Световноизвестният швейцарски автор Ерих фон Деникен продължава да предизвиква консервативната наука със сензационните си проучвания! Подгответе се за шеметно пътешествие, в което екзотичните каменни форми, артефактите, скулптурите, пещерните картини са „Доказателство за боговете”.

Един и същ образ може да бъде открит в скалните рисунки по цял свят – този на „летящите колесници”. В огромните простори на Тихия океан остават скрити легендарни руини, а далеч от най-популярните туристически дестинации се намират градежи, чийто произход представлява загадка и чиято същност и функции си остават все така неясни.
Бащата на извънземната теория Ерих фон Деникен, автор на над 30 изследвания, продължава мисията си да разкрие миналото на Земята – този път с над 150 цветни фотографии.

„Доказателство за боговете” е очерк за древните култури, богато илюстриращ следите на „космическите богове”, дошли на Земята преди хиляди години. С подробни бележки и снимков материал от Нова Гвинея, Непал, Великденските острови, Индонезия и САЩ фон Деникен аргументира извънземното присъствие в света и задава редица неудобни въпроси към международната научна област относно произхода на човека.

Книгата е прекрасен повод тази седмица да посетим близката книжарница и да обогатим познанията си на тема богови и древни ултури.


 

Концертът:

SOHO е мястото, ако в четвъртък вечер ни се слуша хубава музика. SoCONCERT поредицата продължава и през тази година в зелената къща, осигурявайки поредната порция храна за душата под формата на майсторски добър джаз.

На 2 февруари от 20:00 часа. талантливите Александър Логозаров (китара) и Арнау Гарофе (саксофон) ще представят проекта си, в който ролите на водещ и акомпаниращ се размиват в името на музикалното единство. Вдъхновени от малката обиколка, която правят из България през изминалата есен, двамата музиканти откриват “химията” и звученето си в предизвикателния формат на дуото.

SoCONCERT: The Chamber Sessions ще удостои почитателите на джаза с една своебразна интерпретация на музиката на Дюк Елингтън, Телониъс Монк, Джон Колтрейн, Хорас Силвър и някои от превърналите се в “стандарти” бродуейски теми. Този репертоар е най-малкото обичаен за джазмените, но именно той дава на Александър и Арнау така необходимата рамка за свобода на комуникация и спонтанност във формата.

Вход: 8 лева.

Симфоничният концерт:

На 3 февруари, петък, Софийска филхармония ще представи един забележителен концерт с откъси от шедьовъра на Бизе – „Кармен“, както и най-доброто от италианската и руската опера. Произведенията ще прозвучат под палката на младия виенски маестро Винценц Праксмарер, възпитаник на Виенската консерватория и диригент с огромен оперен и симфоничен репертоар и опит. Концертът ще разкрие и бляскавата виртуозност на мецосопраното Виолета Радомирска и лиричната кантилена на баритона Красен Карагьозов.

Програмата на концерта включва най-прочутите и обичани увертюри, арии и дуети от „Силата на съдбата“ и „Трубадур“ на Верди, „Пуритани“ на Белини, „Манон Леско“ на Пучини, „Италианката в Алжир“ на Росини, „Дама Пика“, „Евгени Онегин“ и „Жана д’Арк“ на Чайковски и „Царска невеста“ на Римски-Корсаков, които ще очароват публиката в една елегантна и емоционална вечер.


Виолета Радомирска ще изпълни и прочутата „Хабанера“ на Кармен из едноименната опера на Бизе, роля, която през тази година ще изпълнява в оперния театър в Нюшател, Швейцария. 

Билети на касата в зала „България“, в мрежата на Ивентим и в бензиностанции OMV.

Музиката:

Поразителният талант и безкомпромисен характер стоят в основата на изключителния успех на Соня Йончева. Зашеметяващите й изпълнения на ключови роли на сцените на най-големите оперни театри в света, предизвикват възхищение от страна на критика и публика. „На сцената се възприемам много повече като разказвач на история, отколкото като певица“ – споделя Соня Йончева в интервю след триумфалния си дебют като Норма от Белини на сцената на Кралската опера през 2016-та. Младото българско сопрано замества титуляра в постановката – оперната дива Анна Нетребко – с което отваря нова глава в кариерата си.

Ролите й от бел канто репертоара (от оперите „Норма“, „Бохеми“ или „Травиата“) на сцените на Берлинската държавна опера, Парижката опера, Метрополитън опера и Баварската държавна опера, предизвикват изумление и възторжен прием от страна на публиката.

След като „завладява по брилянтен начин пазара на бел канто музиката“ (The Sunday Times), Соня Йончева разкрива друга страна на оперния си репертоар във втория си солов албум за Sony Classical, посветен на музикалния гений на Хендел. Албумът ‘Handel’ е завръщане към началото на професионалния й път, тъй като именно бароковата музика е първата музикална любов на Соня, оформила музикалните й представи, докато е част от академията за млади певци на Уилям Кристи – „Jardin des Voix”.

„Handel”, чието официално издаване е на 3 февруари, е вторият самостоятелен студиен албум на сопраното след дебютния проект “Paris, mon amour” (Вирджиния Рекърдс/Sony Musi), номиниран за наградата „2016 International Opera Award“ в категорията „Най-добър албум с оперен рецитал“,  

Албумът е наличен за предварителни поръчки в най-големия музикален магазин musicmall.bg

Театърът:

Евелин Костова влиза да играе в комедийното представление „МНОГО ШУМ ЗА НИЩО“ на сцената на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“. 

Младата актриса се превъплъщава в ролята на Маргарита. През годините са я играли Стефания Колева, за която този образ е бил дебют в Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“, и Десислава Касабова.



Комедията на Уилям Шекспир, продължава да вълнува публиката вече 20 години от сцената на Военния театър. Режисьор е Красимир Спасов – доайенът на българската режисура, който през ноември отбеляза своя 75-годишен юбилей и 50 години творческа кариера.

Над 200 000 зрители са се любували на майсторството на няколко звездни актьорски екипа, които си предаваха образите на влюбени. Днес в „МНОГО ШУМ ЗА НИЩО“ участват Евелин Костова, Иван Радоев, Гергана Данданова, Анастасия Ингилизова, Деян Георгиев, Ненчо Илчев, Александър Дойнов, Георги Къркеланов, Мирослав Косев, Милен Миланов, Мимоза Базова, Калин Иванов, Георги Новаков, Мирослав Пашов, Стойко Пеев, Йордан Ръсин.

И, ако сме пропуснали датата 11 януари, когато бе първото представление, още този петък, 3 февруари може да отскочим до Театър "Българска армия", за да наваксаме пропуснатото.

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?