Едва ли има някой, който да не се съгласи с нас – ранното ставане е един от онези кофти моменти, които малцина имат способността да преодолеят. И особено в делничните дни, когато знаеш, че трябва да се изправиш от топлото и уютно легло и да се пребориш с натоварения трафик.

И предвид факта, че през целия си живот прекарваме около 30% в офиса, на всеки му се иска да прекара това време по възможно най-малко болезнения начин.

Едно от последните научни изследвания доказва, че е редно работният ден да стартира след 10 часа сутринта и че започването с час по-рано е истинско мъчение за служителите. О, да, и още как!

Според проучванията на университета в Оксфорд, служителите, които започват работа преди 10 часа, са стресирани, болни и дори изтощени. Преди 55 годишна възраст циркадните ритми са тотално извън синхрон по време на един стандартен работен ден, което действа негативно както на ефективността на служителите, така и на тяхното психическо здраве и настроение.

Според автора на изследването, д-р Пол Кели, лишаването от сън е особено вредно за физическото и емоционално състояние, както и за системите за производителност.

„Не можем да променим ритмите на организма. Не можем и да се научим да ставаме всеки един ден по едно и също време. Тялото се настройва според слънчевата светлина и това се случва на подсъзнателно ниво – сигналът се предава на хипоталамуса.”, добавя д-р Кели.

Само една седмица с по-малко от 6 часа сън води до 711 промени в гените и функциите на организма. Липсата на сън въздейства негативно на нашата производителност, внимание и дългосрочна памет и може да доведе до дълготрайно изтощение, нервност, безпокойство, гняв, импулсивност, покачване на тегло и високо кръвно налягане.

Така че, ако се налага да ходите на работа по-рано, отколкото тялото е настроено за това, тогава сте подложени на голям стрес и това е мъчение както за самите вас, така и за организма ви.

Какво можете да направите по въпроса? Може би не трябва да обвинявате шефа си за това, че ви измъчва, но повдигнете въпроса дали може да идвате малко по-късно и се реванширайте с по-висококачествен труд, по-добра работна етика и по-приповдигнато настроение.

Коментари 0

Добави коментар

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си.
Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.

    Регистрация / Забравена парола

Питай ме, Питай ме

Идва лятото! Как да предпазим косата си от слънцето и други фактори?

Идва лятото! Как да предпазим косата си от слънцето и други фактори?

25-05-2017

Въпрос:

Летните отпуски вече са планирани и едно от най-важните неща, които касаят нас, жените, е как да запазим косата здрава, излагайки я на силното слънце. 

Отговор:

Косата също има нужда от специална защитна грижа, ако не искаме да се озовем със суха като слама, турдна за разресване, късаща се коса без блясък. Именно затова, Rene Furterer разработи експертна слънцезащитна грижа за коса.. Прочети...

Item of the day

Джапанките на Пепеляшка

Виж още
Джапанките на Пепеляшка

Жълт бутон

Кристиано ще става татко! Младата Джорджина е бременна!

Кристиано ще става татко! Младата Джорджина е бременна!

Виж още