Ранното ставане = МЪЧЕНИЕ

Едва ли има някой, който да не се съгласи с нас – ранното ставане е един от онези кофти моменти, които малцина имат способността да преодолеят...

Едва ли има някой, който да не се съгласи с нас – ранното ставане е един от онези кофти моменти, които малцина имат способността да преодолеят. И особено в делничните дни, когато знаеш, че трябва да се изправиш от топлото и уютно легло и да се пребориш с натоварения трафик.

И предвид факта, че през целия си живот прекарваме около 30% в офиса, на всеки му се иска да прекара това време по възможно най-малко болезнения начин.

Едно от последните научни изследвания доказва, че е редно работният ден да стартира след 10 часа сутринта и че започването с час по-рано е истинско мъчение за служителите. О, да, и още как!

Според проучванията на университета в Оксфорд, служителите, които започват работа преди 10 часа, са стресирани, болни и дори изтощени. Преди 55 годишна възраст циркадните ритми са тотално извън синхрон по време на един стандартен работен ден, което действа негативно както на ефективността на служителите, така и на тяхното психическо здраве и настроение.

Според автора на изследването, д-р Пол Кели, лишаването от сън е особено вредно за физическото и емоционално състояние, както и за системите за производителност.

„Не можем да променим ритмите на организма. Не можем и да се научим да ставаме всеки един ден по едно и също време. Тялото се настройва според слънчевата светлина и това се случва на подсъзнателно ниво – сигналът се предава на хипоталамуса.”, добавя д-р Кели.

Само една седмица с по-малко от 6 часа сън води до 711 промени в гените и функциите на организма. Липсата на сън въздейства негативно на нашата производителност, внимание и дългосрочна памет и може да доведе до дълготрайно изтощение, нервност, безпокойство, гняв, импулсивност, покачване на тегло и високо кръвно налягане.

Така че, ако се налага да ходите на работа по-рано, отколкото тялото е настроено за това, тогава сте подложени на голям стрес и това е мъчение както за самите вас, така и за организма ви.

Какво можете да направите по въпроса? Може би не трябва да обвинявате шефа си за това, че ви измъчва, но повдигнете въпроса дали може да идвате малко по-късно и се реванширайте с по-висококачествен труд, по-добра работна етика и по-приповдигнато настроение.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.