Следва

Какво да четем: "Нощта е също слънце" от Божана Апостолова

„МАЙСТОРИ” на любовните взаимоотношения в НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

Това е повече от любов! Това е повече от драма! Това е повече от автентично шествие на сетивата...

Events преди 7 години

Това е повече от любов! Това е повече от драма! Това е повече от автентично шествие на сетивата, облечени в най-шарените, дълбоки, красиви и истински цветове. Краски на най-естествените, най-същинските, най-първосигналните човешки взаимоотношения и чувства, свързани с „другия”. Това е неземно изживяване и получаване на шамар по бузите ни. Или поне по едната. Опомняне. Стъпване обратно на земята.

Ще притаите дъх, ще ококорите очи, ще си поплачете, ще спрете да мигате, ще пресъхне устата ви, ще се ускори пулсът ви... Ще забравите колко е часа, коя дата и ден е – няма да ви интересува. Ще загърбите проблемите, свързани със здравословното състояние на роднина, свършилите картофи, развалената пералня – в момента тези „неща” не съществуват. Ще искате на мига да притиснете ужасно силно половинката си, да го целунете топло и вие да му се извините – за какви глупости сте се сдърпали само! Ще си дадете сметка как всичко е толкова преходно, толкова малко, толкова голямо, толкова значително и непреходно, или пък – не. Ще осъзнаете, че сте важни тук, сега, за Нея/Него, в добро и лошо.

Любовта е сила, с която никой не може да се бори. Разтърсваща, носеща ни във въздуха, подлудяваща, даваща ни крила, убиваща. И когато дойде Някой и „открадне” сърцето ни, независимо още колко любов можем да „произведем” след това за другиго, „заразявайки ни” с подобни, почти необясними усещания, ние завинаги, незнайно защо, оставаме емоционално „дадени” на Него, до края, докато смъртта ни раздели, по един или друг начин.

Това ще видите, осъзнаете или припомните, гледайки последния, засега, четвърти прочит на най-играната и популярна българска драма „МАЙСТОРИ”, от Рачо Стоянов, на Камерната сцена на Народния театър „Иван Вазов”. Днешната сценична версия, която ще можете да видите на 9-ти, 17-ти, 27-ми февруари и на 9-ти, 20-ти и 28-ми март, е на Петринел Гочев - уникална, по музиката на Стоян Руменин – разтърсваща, и с костюмите и сценографията на Юлиана Войкова-Неймен – изумителни! А актьорите… за тях просто нямаме думи! Невероятни! Главните действащи лица, оплели се в жесток любовен триъгълник, са:
Гергана Змийчарова, в ролята на МИЛКАНА, „дала” нявга сърцето си, уж на шега, с едно подхвърлено през оградата цвете, но не на Иван Юруков, т.е. - НАЙДЕН, който сега й е съпруг и достоен жител на селото, здраво стъпил на земята, с професията и в семейното си положение мъж. Подразнил се доста на ходилия за пет години на гурбет ЖИВКО, играещ се от Зафир Раджаб, който изневиделица се връща в бащиния дом, докато всички са го мислели за починал. А той – с голям куфар молби за опрощения и армагани за сите – ТИХОЛ, Стоян Пепеланов, ГЕНА, Виктория Колева, МАЙСТОР ДОБРИ, Марин Янев, МАЙСТОР ЯНКО, Васил Драганов, ШИЛОТО, Емил И. Марков, ЧИРАЦИТЕ Александър Василев, Ралица Ананиева и Ивайло Светлинов, но не и за Нея. Не и за Милкана. А дали пази все още ключа към сърцето и цветето й?...

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 3 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 4 дни

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?