Следва

Double Trouble: Тунингованата Румър Уилямс

Beauty Starter: 15 култови бюти тенденции на всички времена

Всичко в природата е циклично, изключение не правят и тенденциите в бюти индустрията. Или, с други думи, всичко онова, което е било модерно по времето, когато...

Beauty News преди 7 години

Всичко в природата е циклично, изключение не правят и тенденциите в бюти индустрията. Иначе казано, всичко онова, което е било модерно по времето, когато нашите баби и майки са били млади, и по едно време е изглеждало потънало в забвение, изведнъж се завръща в пълния си блясък на сцената на красотата. 

Тема на материала ни днес са именно бюти тенденциите от миналото, получили втори живот, както и тези, съвсем наскоро дали заявка, че ще бъдат безусловно следвани от нас през идните модерни 12-18 месеца. 

Червено червило

Не просто широко разпространен бюти тренд, а нещо повече - най-продаваният продукт на всички времена, натоварен през цялото време с изключително важно социално значение. През 18-ти век например, червеният нюанс по устните на дамите се счита за символ на куртизанките, докато в началото на 20-ти е бил по-скоро знак на протест при суфражетките.

Нова глава в историята на червеното червило записва Мерилин Монро. Всички знаем, че емблематичната блондинка превръща червените си устни в запазена марка. Днес този тренд се нарежда сред класиките, с които водещите гримьори експериментират ежедневно. Променят се само начините на нанасяне, като последните години челно място заема градиентното запълване, т.е. майсторското преливане на тона. 

Smokey Eyes и очна линия

Спокойно можем да присъдим заслугата за навлизането на опушените очи и дебелата очна линия, създаваща този така прекрасен драматичен ефект, на Бриджит Бардо. Е, да, знаем, че самата техника идва още от древен Египет, когато жените и мъжете, ако са достатъчно смели, подчертавали очите си с въглен. Колкото и странно да звучи, днес нещата не стоят по-различно и спокойно можем да твърдим, че след толкова хилядолетия, опушеният грим е сред най-популярните методи за разкрасяване и на съвременните очи. Не случайно холивудските знаменитости избират най-често Smokey еyes, за да излязат на червения килим. Вариантите на цветови палитри, за да имат перфектните очи, са безброй много - от класическото черно, в духа на Бардо, до по-сдържаните пастелни тонове, добри повече за ежедневието. 

Френски маникюр

Модата на френския маникюр започва да набира популярност преди 40 години. Техниката е изобретена от създателя на марката лакове Orly, по искане на виден холивудски режисьор. Той просто не бил щастлив от факта, че актрисите, с които работи постоянно трябвало да препокриват цвета на ноктите си в зависимост от тоалета. Така се ражда решението - бежова основа със светли краища, която отива на всяка дреха и пести време. Наричат този маникюр "естествен". Станала безумно популярна на киноплощадката в Холивуд, тази техника бързо достига Париж и получава главозамайващ успех. Оттогава му казваме "френски" маникюр.

Днес класическата версия е дотолкова разпространена по света, че започват да се правят различни вариации, също толкова успешни, разбира се. Сравнително скоро навлезе една приятно странна трансформация, за която твърдим, че е готина - така нареченият "лунен маникюр". При него мястото на втория цвят не е в края на нокътя, а в началото. 

Прическата Боб каре

Последните години бюти индустрията премина под знамето на "боб" прическата. Задари популярността й немалко холивудски знаменитости без никакво колебание се сбогуваха с дългите коси в името на тази шикозна причаска.

За първи път модата на карето въвеждат Коко Шанел и Зелда Фицджералд през 20-те години на миналия век. Разбира се, това напълно съответства на духа на епохата, който насърчава жените към независимост и повече  свобода.

Съвременното боб каре отдава чест на удобството, но все още има нотка на протест - жените, които го избират не само искат да освежат отегчителния образ на стандартните и банални прически, които виждаме всеки ден, но и да спестят малко време сутрин. 

Плътни мигли

Изкуствените мигли са популярни дълго преди появата на Twiggy, но се издигат в култ едва когато британската манекенка се появи на модния Олимп през 60-те години. 

С течение на времето, буйните мигли се превръщат в така наречените "паешки крачета" - техника, която за малко е популярна, но тенденцията днес е отново в полза на перфектно разделените косъмчета. Прехласването по гъстите мигли прави посещенията в салона за красота толоква чести, колкото никога досега - само час и ставаме щастливи собственици на разкошни мигли, под името False Lashes.

Кафяво червило с контур

Емблематична бюти тенденция от 90-те, която се превърна в отличителен белег на образа на Мадона, например. Днес този тренд се завръща и най-добрият пример, който можем да дадем са устните на Кайли Дженър. По-малката сестра на Ким Кардашиян използва тази техника на окунторяване на краищата, за да направи устните си визуално по-обемни. Ако сме фенове на кафявото червило, е хубаво да съчетаем гланцово или матово покритие със сияйни тонове. Светлата пудра за лице е директна препратка към гримав духа на 90-те години. 

Пилинг в обедната почивка

В началото на 2000 година сериалът "Сексът и градът" се превърна в задължителен за милиони жени по цял сват, не само заради главните теми мода и връзки, но и заради бюти тенденциите, от които, признаваме, и ние бяхме доста заинтригувани, макар и твърде млади. 

Всички фенове на сериала може би си спомнят сцената, когато Саманта се върна от химически пилинг с... изгорено лице. Да, тогава процедурата по почистване в действителност е била малко по-болезнена, говорим за 17 години назад все пак. Днес нещата коренно са се променили, технологиите си казват думата. Същата тази процедура е толкова популярна и правена, че спокойно може да отскочим до салона в обедната почивка и едва ли някой ще заподозре къде сме били, след като се завърнем с чисто новото си сияещо лице. 

Бразилска епилация

Още една тенденция от 2000 година. За премахването на нежеланото окосмяване с помощта на кола маска, също научихме от "Сексът и градът". Кари отиде на почивка в Лос Анджелис, където по това време е бума на бразилската епилация, и на всички много ни хареса. 

Днес едва ли ще намерим жена, която да не използвала кола маска в ежедневието си, защото това е освен удобно и практично, и най-важното - дълготрайно. Но въпреки това, както казахме, технологиите се развиват и този традиционен метод започва да се измества от нещо още по-добро, а именно лазерната епилация. Ефектът е същият, с единствената разлика, че след като преминем курса на обезкосмяване, нама да мислим повече за това поне в следващите пет години. 

Козметиката за мъже

Днешното поколение е особено привилегирована класа, заради която бюти брандовете сменат своята политика, произвеждайки радикално нови продукти за грижа. Не пренебрегват, разбира се, и младите мъже - днес за тях по цял свят се откриват специализирани бръснарници и салони за маникюр, а водещите марки козметика се опитват да ги изненадат с нови линии всеки изминал сезон. Освен това вече има грим за мъже с всички съставляващи го щадящи, подхранващи и разхубавяващи елементи. 

В крайна сметка от всичко това следа появата на един нов вид мъже - така наречените метросексуални. Терминът характеризира твърде обсебените от външния си вид представители на силния пол. Първият, заслужил статуса, още през 2000 година, е Дейвид Бекъм.

"Риалити" красота

През последните години звездите от риалити форматите заемат особено място в шоу бизнеса: популярността и приходите им спокойно се сравняват с водещите холивудски филмови звезди. Сещаме се веднага, разбира се, за семейство Кардашиян, което, може да се каже, е най-богатото в Америка. 

Тези риалити формати имат свои собствени условия за това как трябва да изглеждат героите от шоуто - перфектен тен, снежнобяла усмивка и, не на последно място, една дузина пластични операции. Това в общи линии е визията на всяка героиня или герой на едно телевизионно шоу. Излишно е да споменаваме, че популярността на сестрите Кардашиян увеличи броя на желаещите да се сдобият с нов нос, по-изпънати клепачи или по-голям бюст. 

Омбре ефект

Тенденцията за естествени кичури, като че току-що сме се върнали от море и слънцето е изсветлило малко косата ни, не предава позициите си вече доста време. Основната идея на Омбрето е плавното преливане на по-тъмните корени в светли краища, което създава и илюзията за умишлена небрежност. Смята се, че бумът на тази тендеция води началото си от появата на Дрю Баримор с подобен ефект в косите на една от киноцеремониите. След това естествения си ход модата продължава към Сиара, Рейчъл Билсън, Лорен Конрад, Лили Орлидж и много други. L’Oreal Paris дори пусна на пазара боя, с която можем да постигнем ефекта сами у дома. 

Гел лак

Появата на това дългосрочно покрите за нокти облекчи милиони жени по света. И въпреки това до ден днешен не престават дискусиите за това, какво действие оказва гел лакът върху нокътната плочка. Перспективата за посещение при маникюристката ни веднъж месечно за обновяване на маникюра е доста изкушаващо, но не бива да забравяме, че ултравиолетовата радиация от лампата и кисненето в ацетон след това, влияе крайно неблагоприятно. За сметка на това, едни от най-големите бюти марки пуснаха комплекти за домашен маникюр с дългосрочно покритие, при които не е необходимо да използваме ултравиолетовата лампа за изпичане на цвета. Достатъчно да нанесем специалното покрите най-отгоре.

Контуринг

Преди този метод да придобие широка популярност като бюти тренд в последните години, е използван от гримьорите през 90-те години за създаване на съвършения грим на моделите от подиума. Благодарение на усилията на госпожа Кардашиян, днес отново контурингът е основна грим тенденция. В интернет можем да намерим хиляди клипове с инструкции стъпка по стъпка как да го направим и то перфектно. А в помощ на всички желаещи да усвоят техниката още по-добре, бюти марките пускат в производство специален контуринг сет, с който нещата се случват още по-лесно. 

Корейска козметика

Уверено можем да твърдим, че основните бюти тенденции през последните години идват от Корея. Всичко започна с ВВ кремовете, които тотално завладяха света, след което започна и манията по мултифункционалните средства за грим и грижа за кожата. Следващата иновация е подложка, която комбинира в себе си свойствата на тониращо средство и пудра, подхранваща маска и почистващо масло за демакияж. Отделно споменаване дължим на страхотно готините корейски опаковки във вид на плодчета, дръвчета и всякакви забавни животинки. Представители на водещи световни козметични брандове специално пътуват до Корея, за да се доберат до тайните на технологиите в производството, особеностите на състава и тактиките за добър вирусен маркетинг.

Instagram красота

През петте години на своето съществуване, Instagram се превърна в най-популярната социална мрежа на нашето време, чието влияние, и то върху всички сфери от живота, се увеличава от година на година. Изключение не прави и бюти индустрията, защото днес в интернет има хиляди сайтове, посветени на гримове, козметика и правилен начин на живот. Страниците им са пълни с бюти трикчета на любимите ни актриси и супермодели, които също достигат до нас, благодарение на социалните мрежи. Искаме да узнаем кое червило днес е най-модерно, ами, освен View Sofia, отваряме и Instagram. 

More Beauty News