Следва

Астро шепот: Какво да правим през февруари според Луната!

Избягвате прясното мляко? Eто кои са АЛТЕРНАТИВИТЕ!

Сигурно не веднъж сте чували за това колко несъвместимо е животинското прясно мляко с организма на възрастния човек...

Health преди 7 години

Сигурно не веднъж сте чували за това колко несъвместимо е животинското прясно мляко с организма на възрастния човек. Причината се крие в това, че след определена възраст или просто с напредване на възрастта не умеем да разграждаме млечната захар или т.н. ЛАКТОЗА. В следствие на това много хора развиват лактозна непоносимост, от която следват множество проблеми.

Оказва се, че немалък процент от населението на Земята развива непоносимост към млечната захар. С най-прости думи това се случва заради недостиг на производството на ензима лактаза, който е необходим за преработване на лактозата. Симптомите са разнообразни и често биват бъркани с алергична реакция и други подобни състояния.

Но, този материал няма за цел да ви запознае с причините и следствията от непоносимостта към лактозата, а да ви даде ясни и точни насоки с какво може да бъде заменено животинското прясно мляко, което се използва и присъства в толкова много храни днешно време.

Бадемово мляко

Предимства – Нискокалорично и нискомаслено е. Съдържа някои от нутриентите, които се съдържат и в прясното мляко, като витамин Е.

Недостатъци – Въпреки че е направено от ядки, то съдържа незначително количество протеин. Освен това подсладеният вариант е тъпкан със захар, така че избирайте неподсладения. Също така някои видове не са подходящи за добавяне в чая… ако това е основната напитка, която консумирате с добавено мляко.

Мляко от кашу

Предимства – подобно на бадемовото, и то е нискомаслено и нискокалорично. Някои марки съдържат добавени витамин D, витамин B12, витамин А и калций. А и текстурата е най-близко то тази на животинското прясно мляко.

Недостатъци – Може да се окаже сравнително по-скъпо от другите алтернативи, в зависимост от марката. Но ако решите сами да си приготвите мляко от кашу, трябва да сте наясно, че калориите за чаша се вдигат на 250…

Оризово мляко

Предимства – Оризовото мляко е чудесен източник на витамин B и магнезий. Освен това е бъкано с въглехидрати, което го прави чудесен източник на енергия.

Недостатъци – Съдържа голямо количество скорбяла и изобщо не е препоръчително за диабетици. Прекаляването с него може да предизвика пренасищане със захар. От тази гледна точка дори кравето, соевото или бадемовото мляко са по-препоръчителни.

Кокосово мляко - нашият любим вариант!

Предимства – Извлича се от месото на кокосовия орех, което е снабдено с голямо количество здравословни мазнини, заедно с витамини, желязо и фибри. И въпреки високото калорийно съдържание, то е способно на чудеса! Засилва метаболизма и способността да горим мазнини!

Недостатъци – Текстурата на повечето марки, които се предлагат основно в консервени кутии, е подходящо повече за готвене и може да е прекалено гъсто.

Соево мляко

Предимства – Съдържа протеин, който се конкурира с кравето мляко. Също така съдържа по-малко захар, отколкото кравето и фитоестроген, който подпомага усвояването на калция.

Недостатъци – Репутацията му е малко спорна, поради тежкия процес на обработка, през който преминава. Неферментиралите видове соя може да предизвикат дисбаланс в половите хормони, както при мъжете, така и при жените. Това води до негативни ефекти върху плодовитостта и менструалния цикъл при жените. Затова не бива да се прекалява с него.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.