Следва

Натали Имбрулия идва в България!

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 6 до 12 февруари

Започваме нова седмица с нова изложба в галерия "София прес". „Светлина в очите – прах по нозете“ е фоторепортаж на изкуствоведа Пламена Димитрова-Рачева от Южна Индия (Керала и Тамилнаду)...

Events преди 7 години

Изложбата:

Започваме нова седмица с нова изложба в галерия "София прес". „Светлина в очите – прах по нозете“ е фоторепортаж на изкуствоведа Пламена Димитрова-Рачева от Южна Индия (Керала и Тамилнаду).

Снимките са направени по време на учебно пътуване за индийска култура и религия организирано от доц. Галина Соколова от специалност „Индология“ в СУ в периода 25 октомври - 9 ноември 2015.

В избрани 80 кадъра, представени по нетрадиционен начин са показани снимки от град Кочин със Синагогата от 14 в., църквата Св Франциск, китайските рибарски мрежи, двореца Матанчери; град Муннар с музея на чая и чаените плантации; град Мадурай с храма на Минакши – един от най-забележителните храмови комплекси в Южна Индия и двореца Тирумаллай Наяк; град Танджор (Танджавур) и близо до него храмовия комплекс Натараджа в Чидамбарам; храма Брихадишварар.

Включени кадри от град Пондичери (Пудучери) с храма на Шри Ауробинду Гхош и на Френския квартал. Акцент представляват снимките от храмовия комплекс Махалипурам – обявен за световно културно наследство от ЮНЕСКО.
Град Рамешварам е възпят в Рамаяна, тъй като именно оттам Рама е прекосил океана за да освободи отвлечената си в (Шри) Ланка съпруга Сита. От там са храмовете Раманатхасвами и Котхандарасвами. Има кадри от Ковалам – Канякумари (нос Корморин) сборна точка на три океана с храма на Кумари, музеите на Ганди и Свами Вивекананда.
Репортажът завършва с Кумараком, един поглед към оризовите и лотосови плантации в естествените вътрешни канали на Керала.

Едно пътуване през реалност, в която светлината озарява духовно, а прахът полепнал по нозете е от сакралните пространства на храмовете, в които можем да пристъпим само боси.

Откриване: 6 февруари, понеделник, 18:00 часа. Изложбата ще можем да посетим до 27-ми февруари.

Сериалът:

Дисни Чанъл ще представи „Кърби Бъкетс“, нов комедиен сериал, проследяващ ексцентричните приключенията на млад амбициозен аниматор, на 6 февруари от 20:25 часа. Сериалът, сниман с една камера, показва микс от живо действие и анимация. В главната роля е Джейкъб Бъртранд („Марвин Марвин“, „Рибки балони“).

„Кърби Бъкетс“ представя на зрителите яркото въображение на харизматичния 13-годишен Кърби Бъкетс, който мечтае да стане известен аниматор като своя идол Мак Макалистър. Със своите двама най-добри приятели - Фиш и Ели, които са винаги до него, Кърби управлява своя ексцентричен град Форест Хил. Там триото обикновено се опитва да излезе от затруднено положение преди сестрата на Кърби, Доун, и нейната най-добра приятелка, Белинда, да ги хванат. В същото време към Кърби се присъединяват неговите анимирани герои, всеки със своята трептяща индивидуалност, които само той и зрителите могат да видят.



Спортът:

От 6 до 12 февруари Българската национална телевизия ще предава пряко от зала „Арена Армеец“ срещите от най-големия тенис турнир в България. Зрителите ще имат възможността да наблюдават на живо срещите от „Garanti Koza Sofia Open 2017“ по три от каналите на обществената телевизия - БНТ 1, БНТ HD и БНТ 2.

В София пристигат четирима играчи от топ 20 на световната ранглиста. Очаквано за всички е представянето на Григор Димитров, който се връща в България веднага след като достигна до полуфинала на Откритото първенство на Австралия. Българската тенис-звезда е под номер 3 в схемата на турнира. Още двама българи ще участват с "уайлд кард" - Димитър Кузманов и Александър Лазаров. Двубоите с участието на Григор Димитров и най-интересните срещи от турнира ще бъдат излъчвани по БНТ 1 и БНТ HD в дните от сряда (8 февруари) до събота (11 февруари) от 17:45 ч. Двата канала ще излъчват и финалния сблъсък – в неделя (12 февруари) от 17:00 ч.

Представлението:

...Гледаме на 7-ми и 8-ми февруари от 19:30 часа в ДНК - пространството за съвременен танц и пърформанс. Нарича се shamebox и е най-новото представление на Ива Свещарова и Вили Прагер.

С него те затварят себе си и срама в сценичната кутия, за да го изучат отвътре. Влизат в нея като деца, водени от безграничното, дори нагло, любопитство. Но играта загрубява и инфантилните желания стават все по-безсрамни. Затова Свещарова и Прагер преминават в обезопасените виртуални кутии, които онлайн пространството благодатно предлага, за да продължат да си играят. Често пъти по брутален начин, но и гротесково смешен. Колко далеч стига всичко и колко ще издържат артистите на пърформативността на срама, ще разбере само публиката на shamebox.

Факт е обаче, че с многобройните си проекти в полето на съвременния танц и пърформанс досега, Ива Свещарова и Вили Прагер несъмнено са демонстрирали умението си провокативно и интересно да нахлуват в чувствителни територии. Заедно, поотделно и в сътрудничество с разнообразие от артисти от страната и чужбина, те са сред създателите на работи като „Balkan Dance Reality Show“, „Нашето последно па де дьо по Галина Борисова“, „Strip naked, talk naked“, “Victory Day”, “Sequel For The Future”, „Музей на хигиената“. Освен това, като част от артистичния колектив „Брейн Стор Проджект“, са и сред организаторите на международния фестивал „Антистатик“.

Музейната сбирка:

...Ще се състои също на 6 февруари, но от 17:00 часа в галерия „Академия“ сред изложбата на проф. Божидар Бончев. Това е изданието „Музейна сбирка на Националната художествена академия. Колекция керамика“. То е петото поред, представящо Музейната колекция на Националната художествена академия. През последните няколко години са реализирани изданията: Колекция „Български шевици“, Колекция „Дърворезба“, Колекция „Живопис“ (1896-1940) и „Графичното ателие на проф. Васил Захариев в Държавната художествена академия (1922 – 1944)“.

Съставител на Каталога е проф. Божидар Бончев, който е и автор на въвеждащия текст, а консултант на изданието е проф. Ивана Енева – и двамата са дългогодишни професори в катедра Керамика, изследващи керамичното изкуство у нас.

Автор на фотографиите и дизайна на каталога е ст. преподавател Росен Тошев, а художествен редактор – проф. Виктор Паунов.

Книгата: 

Любовта е приключение, което може да започне навсякъде – На село, В града, Сред природата, Край морето, в Дворци и с Вино и със СПА.

На 9 февруари обаче любовта ще се отбие и в клуб Maze, за да ни срещне с магичното дуо Иван Михалев и Елина Цанкова – автори на бестселърите „101 отбивки”, „Нови 101 отбивки” .

Най-известният пътешестващ тандем у нас, при това и щастливо семейство, ще ни покаже чрез „101 романтични места в България”, че разстоянията (особено изминати заедно) всъщност сближават.

По маршрута на романтиката ще ни понесе и Свилен от „Остава” с акустично изпълнение на някои от най-обичаните парчета на групата, а писателят и поет Емануил А. Видински („Егон и тишината”, „Места за дишане”, „Par avion”) ще сподели своята романтична история. Няколко думи за специалното издание с твърди корици ще каже и главният редактор на изд. „Сиела” Захари Карабашлиев („18% сиво”).

„101 романтични места в България” насочва прожектора към любовта и прилежащите ѝ блага – вино, ваканция, красота и споделеност. Независимо дали читателят е опитен пътешественик, или някой, който има нужда от съветник, книгата ще го накара да се усмихва замечтано и трескаво да планира следващото преживяване на път. За да се увери, че романтиката не е някъде, а е винаги някой.

Изложбата 2:

На 9 февруари от 18:30 ч. във VIVACOM Art Hall ще бъде открита оригиналната експозиция „posthuman/ след човешкото…“ на художника Филип Попов. Гостите на най-популярната столична галерия за съвременно изкуство ще могат за пръв път да видят уникални 3D графики от емблематичната серия и още над 40 експоната, отпечатани със специални архивни мастила.

Изложбата представя творби на Филип Попов, създадени в периода 2013-2017 г., провокирани от въпроса дали технологиите и стремежът към техническо съвършенство карат хората да забравят за духа. Наситените цветове носят парадоксално отчуждение и ни превеждат през йерархичния абсурд на едно свръхдигитализирано общество от недалечно бъдеще. В единия си край стилът на серията попада на територията на опарта, с характерното за него търсене на необременени с информация визуални ефекти, а в другия е ярък представител на постхуманизма, с характерното надмогване на техниката пред натурата, на изкуственото пред естественото. Този двоен код, изпълнен с невероятно сложни и прецизни детайли, кара повтарящата се орнаментация на човешки череп да произведе неочакван обрат, в който естетическата идеализация на „човешкото“ се превръща в рожба на компютъра и изкуствения интелект.



Изложбата 3:

Ще видим в галерия “Нюанс", в периода 10-25 февруари, която залага на един от най-непреходните и неумиращи през вековете жанрове в изобразителното изкуство – натюрмортът и по-точно магнетичните натюрморти на Борис Ненов.

Това е непоказвана досега ретроспективна селекция от натюрморти от признатия майстор на пейзажа. Каква е тайната на тази не-жива природа, която озарява и излъчва толкова естетска мощ? Може би английското понятие still life (застинал живот) ще ни даде отговор. Натюрмортите на Борис Ненов са застиналото, запазено в платната му възхищение към красотата, към съвършените цветове и пропорции, които природата ни дарява чрез багрите и висшата геометрия на формите.

Откриване 10 февруари, 18:30 часа.

Телевизията:

Една хубава февруарска неделя вечер се очертава, ако предпочетем да отпочинем и съберем сили за понеделник пред телевизора. Каналът е National Geographic, часът 21:55 и гледаме премиерно документалния филм - "Джендър революция: Пътешествие с Кейти Курик".

Накратко Кейти Курик пътува из Америка, за да се срещне с водещи учени, хирурзи и други експерти в търсене на отговори за идентичността на половете. Тя разговаря с обикновени хора, чиито тела и животът им като цяло стоят на прага на един стремително променящ се свят. Документалният филм изследва въздействието на науката, политиката и културата върху половете, като дава гласност на безброй несподелени до момента истории за борба, разбиране, невежество и любов.

Културната инициатива:

Или с други думи започват дните на Виена в София. Стартът ще бъде даден тази неделя, 5 февруари, в мол Сердика Център със зрелищно събитие, точно в 12:00 ч. на обяд при сутерена на Голямата ротонда.

Виена е всепризната световна столица на валса, а "На хубавия син Дунав" тази година празнува 150-годишнина. Йохан Щраус-син създава своя шедьовър през 1866 г., а премиерата му е на 13 февруари 1867 г. В ритъма на валса Виена изпраща своята любов към София под формата на най-голямото сърце, пълно със сладки изкушения на традиционния производител Манер, а ретро трамваят става виенска територия за една седмица.

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?