Следва

The Hoodie: Суитчъри за влюбени

Кой кой е в модата днес: Toni Maticevski

Тони Матичевски е добре познато име в модния свят. Неговата работа бива описвана като "пленителна, красива, сложна, вечна и хипнотизираща" и се състои от архитектурни силуети и прекрасни, почти нереални драперии...

All fashion преди 7 години

Тони Матичевски е добре познато име в модния свят. Неговата работа бива описвана като "пленителна, красива, сложна, вечна и хипнотизираща" и се състои от архитектурни силуети и прекрасни, почти нереални драперии.

Тони е с македонски произход, но още като дете се мести с родителите си в Мелбърн, Австралия, където по-късно започва неговата история с модата. Жаждата за развитие го отвежда в Ню Йорк, където дизайнерът започва работа при Donna Karan, а след това и в Париж при Cerruti. Опитът при утвърдени имена в модата се оказва безценен за младия дизайнер, но и също така го помага да осъзнае, че създаването на бранд и промотирането на личната му естетика би му донесло по-голямо удоволетворение. И така, скоро след това прохождащият дизайнер се завръща в родния Мелбърн, където през 1999г. основава едноименния си бранд Maticevski.

В ранните години от кариерата си, Тони работи и за други брандове, сред които и Dita Von Teese, Nobody Denim, Collette Dinnigan и Myer. Наред с това организира изложби и работи за кратко като моден директор на списание Poster.

Трудът му е високо ценен в цял свят и негови творби се поръчват като част от изложбите на националната галерия "Виктория" в Мелбърн, галерия "Бендиго" и модния институт по дизайн в Лос Анджелис.


Кейт Ъптън в Maticevski


Шанел Иман в Maticevski


Джордан Дън в Maticevski


Джиджи Хадид в Maticevski


Кендал Дженър в Maticevski

По пътя си Матичевски печели награди от различни издания, сред които и тази на Fashion Group International, която му осигурява начален старт в Donna Karan; "Най-добър млад дизайнер" през 2002г. на Модния Фестивал на L'Oreal в Мелбърн; "Дизайнер на годината" за 2015-та според наградите на австралийското издание на Elle; както и най-значимата австралийска награда за дизайн "The Australian Fashion Laureate", присъдена му през изминалата 2016-та.


Есен/Зима 2016-та

Това, което отличава дизайните на Матичевски от всичко останало на пазара, е чувствителната употреба на цвят и текстура, както и вроденото усещане за материя на дизайнера. Той умело експлоатира драпирането като похват, но винаги в комбинация с трудни и интересни кройки, осигуряващи безупречна линия на силуета. Резултатът е подвижен силует в дисциплинирана конструкция, а това е забележително. Съчетаването на точно тези две напълно противоположни идеи като структура и подвижност прави името Maticevski познато в цял свят.

Резорт 2017-та

Драмата и внушението във всеки един модел се постигат и с помощта на контрастни текстури с меки обеми от луксозен шифон, коприна, сатен и тюл. Отличителна е също преувеличената декорация, както и фактът, че самият Тони прави всяка една кройка и експеримент, а не екип от моделиери и конструктори, каквато е общата практика.

Австралиецът прескача сезонните тенденции, решавайки да се концентрира върху идеи, които го предизвикват креативно, вместо да комерсиализира колекциите и да затрие до голяма степен творческия си порив.

Дизайните Maticevski могат да се закупят онлайн тук>>


Пролет/Лято 2017-та

More All fashion