Следва

Говори ми за ЛЮБОВ: Константин Трендафилов

Когато си InSync със себе си! Едно вдъхновяващо интервю с Мира Джамбазка

Тя се казва Мира Джамбазка. Може да прозвучи малко клиширано, но тя вярва, че това, което ни изгражда като личности, са...

преди 7 години

Тя се казва Мира Джамбазка. Може да прозвучи малко клиширано, но тя вярва, че това, което ни изгражда като личности, са трудностите, през които преминаваме всеки ден. Затова и нейната история и пътешествие започват с търсенето на свобода и възможности за свободна изява. Тя никога не е мислила, че ще се занимава с изработка на бижута. До момента, в който не осъзнава, че, работейки с ръцете си, изгражда форми и идеи, които разкриват нишки от нейната идентичност, невидими дори за нея самата. Затова казва, че работата й като дизайнер на бижута й помага да открие себе си.

Ще ни разкажеш ли как минава един ден в обувките на Мира? Като творец, собственик на бизнес, съпруга и майка смяташ ли ежедневието си за монотонно или всеки ден е различен?

Най-хубавото е, че дните ми зависят от мен. Работя ужасно много, когато съм „на гребена на вълната” и създавам нова колекция или се подготвям за участие в някое изложение. От друга страна мога да си дам почивен ден, когато реша и имам нужда от това. За да бъде едно бижу наистина красиво, то трябва да е изработено с желание. Това не е масово производство и се радвам, че клиентите ми го разбират и ценят. Обикновено дните ми си приличат – ставам много рано и изпращам семейството си на работа, училище и детска градина. Пускам си музика, пия кафе и си правя план за деня. Първо изпълнявам домашните си задължения и после отивам на работа, защото „Първо е работата, а после удоволствието!”. В моя случай работата е удоволствие и затова си я оставям за десерт. Дните ми завършват така, както започват – с музика. Обикновено си лягам със слушалки и с часове търся нови песни и изпълнители. Това е своеобразен начин на медитация, който съм открила за себе си.

Имаш ли съвет за някого, който обмисля да стартира собствен творчески бизнес?

Винаги бих посъветвала всеки да се занимава с творчество под каквато и да е форма. Това е перфектен начин за себепознание и изразяване на всякакъв вид емоции. Много положителна енергия се генерира от творческия процес. Дали обаче да се превърне в бизнес или да остане хоби е въпрос изискващ сериозни анализи. Риск има и то не малък. Бих посъветвала хората да не се захващат да правят неща, които са видели някъде. Да измислят собствен продукт, да го развият и да вложат цялата си страст. Тогава нещата се получават. Изискват време, но се получават.

Как се измъкваш от творчески „блокаж“? Често ли ти се случва?

Имам творчески „блокаж” понякога, но това се случва доста рядко. В такива периоди си давам няколко дни почивка, които запълвам с интересни занимания и срещи с позитивни хора. Обикновено имам повече идеи в главата си, отколкото технически мога да реализирам. Работата увлича. Всяко изработено нещо, в което влагаш мисъл и сърце, провокира измислянето на друго нещо – надграждането. Не мога да си представя да изработвам десетки бройки от един и същ модел. Не мога да си представя и да не пробвам нови форми, техники и материали.

Каква е твоята тайна за това да си InSync и в пълна хармония със себе си?

Едно от най-важните условия да се чувстваме свободни и щастливи и да се радваме на живота е да бъдем в съгласие със себе си и света. Отдавна съм забелязала, че съм InSync тогава, когато се раздавам за другите, но и не забравям за себе си. Човек не трябва да се притеснява да търси помощ, но и трябва да може да разчита на своето „аз”, да подрежда правилно приоритетите си в дадения етап от живота си. И още нещо – трябва да се усмихваме много… Стига да искаме, винаги можем да намерим поводи за това.

Какво е чувството да видиш някого на улицата, който носи твое творение?

Случвало ми се е неведнъж и винаги усещам как засиявам. Нали разбирате, че няма как да е по друг начин. Отделил си време, което си прекарал с дадено бижу, предал си му емоциите си и го срещаш отново. Срещаш и човека, който му се радва сега. Всичко това е един естествен завършек на усилията ти. Чувството е много удовлетворяващо.

Разкажи ни за един твой ден, в който си се чувствала в пълна хармония със себе си.

Дните ми едва ли са по-различни от дните на всяка работеща майка. Имам куп задачи, които трябва да свърша, графици, в които трябва да се вместя, но ако съм отделила поне 30 минути, в които да направя нещо само за себе си, имам достатъчния емоционален потенциал да се справя с всичко спокойно и с удоволствие.

А какво сподели Косара Чигирева с нас, четем тук>>

More