Следва

Кой кой е в модата днес: Antonio Berardi

Четири здравословни заместителя в кухнята, които ще променят тялото ни драстично

Голям процент от нас са в постоянно търсене на нови и различни начини за отслабване, поддържане на здравословна фигура и правилен хранителен режим...

преди 7 години

Голям процент от нас са в постоянно търсене на нови и различни начини за отслабване, поддържане на здравословна фигура и правилен хранителен режим. Особено през януари и февруари, които през последните десетина години се налагат като детокс месеци, през който всички наблягаме на плодовете и зеленчуците, опитвайки се да влезем обратно във форма след празниците. Ние обаче сме на мнението, че вместо да изпадаме в паника всеки път като видим торта или паста, можем просто да променим някои от основните съставки за готвене, които използваме и да подобрим качеството на храната си. Говорим за редица от продукти, които са много по-здравословни и ще трансформират напълно хранителния ни режим.

Естествено, започваме от най-голямото зло (и често най-голямото ни изкушение) – а именно подсладителите. Имаме нужда от продукти, които заместват рафинираната захар изцяло. Варианти като кокосова захар и различни видове мед (от цвят на боровинки или портокал), ни дават възможността да правим разнообразни здравословни сладкиши, без да се притесняваме от вредите на захарта. Задължително трябва да се снабдим с кленов сироп, който засилва имунитета и предпазва сърцето. Друг прекрасен заместител е чудото на Южна Америка - сироп сорго. Чудесен е за студено лате с кокосово мляко. Така избягваме както тежкото усещане от животинското мляко, така и прекаленото количество захар – много по-здравословно е да пием кафето си така.



Следващите по ред рушители на здравословния режим са мазнините. Именно защото са нужни на организма ни, за да функционира правилно, трябва много да внимаваме какви мазнини използваме. Оптималният вариант са кокосовото масло и олиото от гроздови семки, тъй като са най-натурални. Това са най-леките мазнини и затова са най-подходящи за готвене. Любимата ни рецепта включва червен лук, шалот, или чесън, което предпочетем „запържени“ с кокосово масло на най-ниската температура. Прибавяме пресни билки без стъблата, защото придават горчив вкус, като пресни листа босилек или семена от копър.

Друг ужас за изваяната талия е тестото, затова е важно какви брашна използваме. Доказано е, че в традиционното за България бяло брашно няма нищо полезно, но за сметка на това има много други алтернативи, които са далеч по-нискокалорични и наситени с „добри“ протеини. Брашното от нахут е чудесно, ако искаме да запържим нещо набързо (например пилешки филенца). Храната, приготвена в него изглежда по-златисто кафява и е по-хрупкава, защото то прилепва чудесно за всичко. Кокосовото и бадемовото брашно са други варианти, но работата с тях отнема малко повече практика. 



Последни, но не на последно място, са млечните продукти. Вместо сметана или животинско мляко, кокосовото (отново) е много добър вариант. Ако обаче ни е писнало от кокосовия вкус, можем да си направим бадемово мляко у дома. Трябва само да накиснем 1 кг бадеми в студена вода за една нощ, а на сутринта да ги смелим с водата в блендера и да ги прецедим три или четири пъти, докато не получим кремообразната консистенция на мляко. Други много полезни опции са конопеното и соевото мляко. Конопено семе има много високо съдържание на протеин,а и е ужасно вкусно. А за по-богат вкус на ястията, които по рецепта включват млечни продукти, оризовото мляко е най-добрият избор.

 

More