Следва

Лана Дел Рей е отново в играта след две години мълчание

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 20 до 26 февруари

Душевно изцеление за едни и пълен крах за други ще донесе предстоящият сезон на "Откраднат живот: Възмездието", който ще стартира на...

Events преди 7 години

Сериалът:

Душевно изцеление за едни и пълен крах за други ще донесе предстоящият сезон на "Откраднат живот: Възмездието", който ще стартира на 20 февруари от 20:00ч. в ефира на NOVA. Трансформациите на героите от МБАЛ „Св. Кирил” ще бъдат не само емоционални, но и визуални. По време на снимките Йоана Буковска-Давидова и екипът взимат важно за актрисата и нейния образ решение – да промени коренно визията си, подстригвайки косата си до едва няколко сантиметра. Голямата крачка за актрисата, която вдъхва живот на един от най-интересните и противоречиви герои в сериала – Виолета Захариева, е свързана именно с реалистичното пресъздаване на героинята. „Общоприета максима е, че когато една жена си отреже косата, това винаги е ново начало, опит да „рестартираш“ живота си, да „скъсаш“ с миналото. Понякога това не е въпрос на личен избор, а неотменна част от обстоятелства, на които се подчиняваш. Това е и допирната точка между Виолета и Йоана, които са с чисто нова визия“, споделя Буковска. Актрисата допълва, че в сюжета поводът ще бъде повратен момент в живота на един от най-непреклонните персонажи.

Каква е причината Виолета да отреже косите си? Ще бъде ли това ново начало за героинята й? – ще разберем още тази вечер в ефира на NOVA.

Базарът: 

От 15 февруари Националният етнографски музей и Задругата на майсторите от София стартираха изложба-базар на мартеници, която ще продължи до 5 март. Майсторките Елизабета Иванова, Надежда Ганчева, Цветанка Абаджиева, Величка Георгиева, Николина Нейкова и Елена Бутакова изработват над 300 модела мартеници предимно от естествени материали – вълна, памук, дърво и метал. Шестте майсторки се стремят да възпроизвеждат най-напред традиционните образци на мартеници, като всяка според своите възможности и въображение развива по уникален начин тази традиция.

В рамките на кампанията на ИЕФЕМ – БАН „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ за създаване на модерен образователен център в музея, ще бъдат проведени две ателиета за мартеници за деца, второто от които ни очаква на 25 февруари от 10 до 16:00 часа. Входът е с редовни билети за музея, като събраните средства ще се използват за ремонта и оборудването на бъдещия образователен център. Материалите за мартениците са осигурени от ИЕФЕМ.

По време на ателиетата посетителите ще могат да се запознаят с анимационния сериал Златната ябълка и да си харесат един от артикулите на Студио „Змей“ за подпомагане на проекта. Продуцентите на Златната ябълка са партньор на кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“, а консултант на проекта е доц. д-р Вихра Баева, ръководител на секция Етнология на словесните традиции при ИЕФЕМ.

Дизайн дискусията:

Първата среща "jumpthegap talk" ще се проведе в изложбената зала на Roca в София, на 21 февруари, 18:00 часа. Темата е „Иновацията е потребна: Възможностите на дизайна и архитектурата да намират решения за удовлетворяване на потребностите на хората.“

Инициативата "jumpthegap talk" е поредица срещи с изтъкнати професионалисти от сферата на дизайна и архитектурата, които представят своя професионален опит и визия. Дискусиите се провеждат в различни градове по света, като част от международния конкурс за дизайн jumpthegap. Идеята на срещите е и да разяснят в детайли условията и дадат насоки на младите таланти, които желаят да участват в седмото издание на jumpthegap.

Конкурсът за млади дизайнери се организира от Roca, компания която чества своята стогодишнина, със съдействието на BCD Барселона дизайн център.

За срещата в София, от Виена пристига Валентин Водев, дизайнер и основател на компанията VELLO. Той е член на международно жури на седмото издание на конкурса jumpthegap.

 

Дискусията 2:

„Институтът на боклуците” съвместно с Гьоте-институт ни кани на перформативна дискусия на тема „Подход и средства за стабилизиране на хора с психични проблеми”, част първа – „Влиянието на семейната среда”.
Дискусията се основава върху документалното представление „Безсъщност“ на режисьора Борис Зафиров, което имаше своята премиера през ноември 2016 г. в Център за култура и дебат „Червената къща“. Чрез средствата на документалния театър екипът на „Безсъщност“ представя истинските истории на хора, страдащи от психични заболявания, събрани след редица срещи и интервюта.

Перформативната дискусия ще съчетае части от представлението и четиримата актьори ще представят своите персонажи, като влязат в активен диалог с публиката. Инициирайки тази перформативна дискусия, екипът на представлението цели да привлeче професионално заинтересовани и социално ангажирани участници, които да вземат отношение към поставения проблем, а именно как семейната среда влияе на хората с психични проблеми, как трябва да се общува с тях по време на тяхното лечение, как може да се намери връзка с институции, занимаващи с проблема, как да се комуникира с дадените институции.

Дата е 22 февруари, 19:00 часа, Гьоте-Институт София.

Изложбата 1: 

На 22 февруари от 11,00 ч. в Националния исторически музей (НИМ) ще бъде открита изложбата „Вотиви”. В експозицията се представят вотиви (оброчни фигурки) от колекциите на Националния етнографски музей, Националния исторически музей, Регионалните исторически музеи в Бургас, Варна, Габрово, Хасково, Шумен и Ямбол, Регионалния етнографски музей - Пловдив, Историческите музеи в Малко Търново, Средец и Попово и Етнографския музей на открито „Етър”.

След големия успех, който имаше изложбата в Националния етнографски музей, тя ще гостува във всеки музей, който е предоставил експонати за нея. Първият от тях е Националният исторически музей, който притежава втората по големина в страната колекция от вотиви.

В изложбата „Вотиви” Националният исторически музей участва със 116 вотива от общо 552. Представени са няколко оброчни фигурки от античността, останалите са от ХIХ и ХХ век. Вотивите представляват фигурки, изработени от метал, които са били слагани върху икони. Те са висяли на червен конец, който е бил закачван на иконата или директно с восък са били залепвани върху нея. Фигурките изобразяват хора, животни и човешки органи. Изложените вотиви показват добро познаване анатомията на човешкото тяло. Оброчните практики покриват районите на Централния Балкан, Североизточна България, Странджанско, Хасковско, Югозападна България.

Посетителите ще могат да изписват своите пожелания или молитви на гърба на снимки на вотиви, които те си изберат, и да ги окачват на дървото на желанията, което ще бъде поставено в изложбата.

Изложбата 2:

На 23 февруари от 18:30 часа, в галерия за фотография SYNTHESIS Нели Гаврилова ще представи изложбата „16:26:36“.

Черно – белите фотографии са направени в периода между 1996 и 2016 г., в една стая, пред един прозорец.. Между 12 и 15 часа следобед, на естествено осветление. Моделът е само един – Катина.

Тази изложба е приключение, продължаващо през годините, което съчетава иронията и проникновението. С много чувственост и въображение, Нели интерпретира действителността, създавайки фотографии в най-чистия им класически вариант. Тя разчита на естетиката, на формата, изважда елегантно на показ скритите, подсъзнателни фантазии, без да набляга на директната сексуалност. Размива бруталното, често търси гротеската между черното и бялото и я поднася на зрителя като завършен виртуален хибриден образ. Тялото е контур в заиграването със светлината, част от декора на една разобличена реалност. Далеч от рамките на традиционното. Ситуациите са режисирани и разиграни по специфичния начин, чрез който Нели умее да обобщава предизвикателството.

Изложбата е много лична. Резултат от дълъг и интригуващ процес, в който модел и фотограф преминават през драматични метаморфози, разменят лични пространства, втурват се с малки и големи крачки през дните и оставят в снимките много спомени и споделени емоции.

Изложбата може да разгледаме до 17 март.

Киното:

Празник за всички любители на планината, документалното кино и френската традиция в алпинизма ще бъдат вечерите на 23 и 24 февруари в Дома на киното! Един от най-старите независими киносалони в София става домакин на 6 филма, посветени на вертикалната красота на Алпите и вълнуващата професия на планинския водач.

Всички филми ще бъдат прожектирани премиерно у нас с български субтитри за радост на родните заклети планинари, планински водачи, екстремни скиори и на всички ценители на силните преживявания. Билети вече се продават предварително на сайта и на касата на Дом на киното (12 лв за една вечер и 20 лв за две вечери). Всеки билет дава право на 15% отстъпка за следващата покупка от магазини „Стената“.

Специално за събитието от Франция ще пристигне уважаваният журналист и кинематограф Жил Шапаз, автор на множество заглавия от света на френскоезичното планинарско кино. В първата вечер (23 февруари), посветена на професията на планинския водач, той ще разкрие интересни факти от процеса на създаване на документалните си творби и своята перспектива към водачеството. В дискусията по темата ще се включат и членове на Асоциация „Планини и хора“.

 

Театърът: 

Атентати, динамит и драматични обрати ще се вихрят в Народния театър „Иван Вазов” на 25 февруари. 114 години по-късно театралното пространство на театъра ще се превърне в сцена на един исторически епизод от родната история – солунските атентати от 1903 година. Блестящият спектакъл „Солунските съзаклятници” на режисьора Стоян Радев /”Ничия земя”, „Снегирьов” и други/, разиграва по драматичен начин събитията, когато група ученици от Солунската гимназия и членове на ВМРО решават да взривят Отоман банк и френския кораб „Гуадалкивир” в пристанището в Солун, за да привлекат вниманието на Европа към положението на българите в Македония. Пиесата проследява подготовката на този отчаян атентат, като интересното е, че почти всички участници в събитието имат реални прототипи.

Пиесата „Солунските атентатори” на Георги Данаилов, спектакълът събира звезден състав от актьори, начело с четиримата главни атентатори - Орце Попйорданов (Леонид Йовчев), Коста Кирков (Павлин Петрунов), Георги Манаев/Павел Шатев (Петко Венелинов) и Димитър Мечев-Мече (Валери Йорданов). В ролята на възрастния Павел Шатев е Руси Чанев, който от името на Стареца води полемика с въображаемия съдия (на историята) и разказва истината за онези събития. Юлиан Вергов в ролята на Борис Сарафов е чаровен бонвиван, който с героичния ореол на членуващ в тайнствена българска революционна организация сваля кабаретни певици и богаташки дъщери в Женева. Чековете сами идват при него от богат англичанин, който предпочита да откупи дъщеря си (Теодора Духовникова), вместо тя да се омъжи за някакъв тъмен балкански субект. Именно героят на Вергов е и главният финансист на атентатите.

На сцената на „Солунските съзаклятници” са и Владимир Карамазов, Мария Каварджикова, Ана Пападопулу, Кирил Кавадарков, Павлин Петрунов, Христо Петков и други.

Билети може да закупим от касите на театъра или онлайн.



Концертът:

На 25 февруари в SOFIA LIVE CLUB ще бъде официалната премиера на новият видео клип на група P.I.F към песента “ОГЪН”. Песента е част от последният албум на бандата “P.I.F. 5” и се оказа, че е една от най-любимите на феновете. Клипът на “ОГЪН” е заснет в един кадър на улицата, с малко репетиции и много смях. Идеята да се получи изключително семпъл, естествен и стилен е на режисьорът Николай Мутафчиев.

Песента “ОГЪН” е посветена на дъщерята на Димо – малката АЯ, която има своята важна роля във видеото и може да се каже, че прави дебют пред камера. Нежната мелодия се оказа любима и на много от известните наши актьори, познати ни от театъра и телевизионния екран. Ще видим лицата на Любо Нейков, Кръстьо Лафазанов, Александър Сано, Румен Угрински, Станимир Гъмов, Силвестър Силвестров, Китодар Тодоров и Димо от P.I.F. - всички до един бащи. 

Освен всички звездни участници, бандата кани на премиерата и всички свои фенове, нетърпеливи да видят “ОГЪН”, а и да се забавляват заедно с P.I.F.

Билети на предварителна продажба могат да се закупят от мрежата на Eventim.bg, на място в клуба, от бензиностанции OMV, The Mall, Билетен център НДК, Usit colours, Технополис и касата на зала “Арена Армеец”. Цената им е 10 лв., а в деня на събитието (на вход) ще са 15 лв.

Другият концерт:

Сцената на едно от най-музикалните събития у нас БАЛКАНИЦА се оказа изключително желана от големите брас оркестри на Балканите. Виртуозното надсвирване, което ще се проведе на 26 февруари в Зала 1 на НДК, предизвика истински фурор в музикалните среди не само в Западната ни съседка, но и в Македония, Словения, Черна гора, Хърватска, Гърция...

Броят на желаещите духови формации да участват в предстоящото надсвирване е доста голям, споделят организаторите на събитието, което ще се проведе за първи път у нас. И това съвсем не е случайно, имайки предвид оркестрите, които са обявени до момента.

В грандиозния 3-часов маратон ще зазвучат виртуозните изпълнения на четирите най-добри сръбски формации - Danijela Orkestra, Marko Markovic Brass Band, Elvis Ajdinovic Orkestar и Orkestar Dejan Jevdjic. Всички те – многократни победители от най-големите фестивали за духова музика в света. Заедно с тях на сцената ще излязат и българските музиканти от уникалната етно-фюжън група „Булгара“, които ще изпълнят едни от най-големите си хитове – „Меча сватба“, „Нестинарско“, „Баклава“ и други.

Всичко това несъмнено ще превърне БАЛКАНИЦА в истинска брас експлозия - невероятно преживяване с най-обичаните горещи ритми и майсторски импровизации. Динамичната музика на талантливите музиканти определено ще наелектризира Зала 1 на НДК, а публиката на най-балканското и вълнуващо събитие, правено у нас, дълго ще помни медения звук на тромпетите.

Началото БАЛКАНИЦА е точно в 20:00 часа. Билети в мрежата на Eventim в цялата страна. Цена на билетите: от 30 до 50 лева.

Танцът:

Не е нужно да бъдеш приет в училище за танцово изкуство или академия, за да можеш да се учиш от най-добрите български хореографи. Проектът на Людмил Макаронски „Хора́та на България“ предлага възможност на всички, които имат желание да затанцуват в ритъма на неравноделните български тактове, да „пият вода от извора.“ Всеки месец големи имена в танцовото ни изкуство представят многообразието на българския фолклор и показват стъпките на автентични български хора. Гост хореограф на 24 февруари от 19.30 часа в клуб „Бг ритъм“ е доц. Георги Гаров - преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“ и професионалист в областта на изследванията на традиционната култура и изкуството на фолклорна основа. Негова запазена марка са хората от Пиринския край.

Днес отдавна вече няма мегдани, които да събират поколенията, но зарядът и енергията на българското хоро продължават да вдъхновяват и сплотяват всички, докоснати от него, все повече и повече. Не нужен специален повод или национален празник, за да се почувстваме българи и да заиграем хоро.



Поредицата:

Първата криминална документална поредица на Discovery Channel „Земите на мъртвите“ се завръща за втори сезон на 24-ти февруари от 21:00 ч. Детективите Роди Санчез и Обри Сейнт Анджело продължават да работят неуморно, за да открият виновника за смъртта на младата студентка от университета „Луизиана Стейт“ Юджийн Бойсфонтейн.

Заснет в реално време, първият сезон на „Земите на мъртвите“ ни показа опитите на Роди Санчез и Обри Сейнт Анджело да намерят справедливост за семейството на Бойсфонтейн, 20 години след смъртта на Юджийн. За съжаление няколко ключови момента от решаващо значение за случая остават неразрешени и детективите продължават детайлното разследване.

Роди Санчез и Обри Сейнт Анджело не се отказват и въпреки трудностите се завръщат за втория сезон на „Земите на мъртвите“, защото преценяват, че намирането на виновника е по-важно от всичко останало. Те не само че продължават да работят по неразрешения случай на Юджийн Бойсфонтейн от 1997 г., но разследват и други престъпления. Сред тях е ужасяващо убийство, при което откриват тяло във варел на човек, изчезнал преди 26 години.



Телевизизията:

Неделя вечер може да отделим за премиерата на документалния филм "Ад за човечеството" по National Geographic. 

Ето защо: Светът ще свърши с огнен финал. Данте го е предсказал. Маите дори са определили датата на събитието. Религиите по света се подготвят за този момент. Игралните филми многократно са представяли нагледно как ще изглежда краят на света. Новият филм „Inferno“ изправя измисления професор Лангдън срещу злия гений, който иска да унищожи човечеството. С премиерата на филма, National Geographic ще представи голямата картина на заплахите, които имат потенциала да унищожат човечеството. В реалността смъртоносните заплахи са тормозили човечеството от самото му възникване. Вирусите все още карат научното съсловие да си задава множество въпроси. Архивните предавания на NG Studios за ловците на вируси и микроскопичните убийци – супергрипът, са съчетани с кадри и интервюта на начинаещия изследовател на National Geographic Пардис Сабети, биолог-математик, от които зрителите ще научат срещу какви пандемии се борят учените в момента зад стените на лабораториите по света. Филмът изследва как в няколко случая животът на земята е бил на крачка от унищожение и как светът постоянно се бори да спре избухването на нови пандемии.

Гледаме на 26-ти от 22:55 часа. 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?