Следва

Говори ми за ЛЮБОВ: Правдолюб Иванов

Зелено Средиземноморско бурито

Зелено Средиземноморско бурито...

Food преди 7 години

Всички имаме (поне веднъж седмично) един от онези ужасно натоварени дни, в които храненето е още една непосилна задача, която трябва да вместим в препълнения си график, камо ли пък да търсим здравословно ястие, пълно с витамини. Именно за тези дни сме подготвили една проста рецепта, която можем да приготвим от вечерта и да хапнем по всяко време. Тези рулца с пълнеж от пилешки гърди, кус-кус и пресни билки, са перфектният обяд за изпът или в офиса, когато нямаме време за друго. Може да използваме всичко, което ни е останало в хладилника, а за да създадем по-изискана обстановка, можем да сервираме със зелена салата и чаша леко бяло вино.

Ето и какви съставки избрахме ние: 

Половин чаша вода
⅓ чаша кус-кус, за предпочитане пълнозърнест
1 чаша нарязан пресен магданоз
Половин чаша нарязана прясна мента
2 супени лъжици лимонов сок
3 супени лъжици студено пресован зехтин
2 чаени лъжички млян чесън
Щипка сол
Щипка прясно смлян черен пипер
2 пилешки гърди
1 среден домат, нарязан на кубчета
Половин краставица нарязана на кубчета
4 спаначени или доматени мексикански питки (tortilla wraps)

Техниката: 

Кипваме водата в малка тенджера. Изсипваме кус-кусът и махаме от котлона. Покриваме и ствавяме да престои за 5 минути. Разбъркваме с вилица и оставяме настрана.

През това време, смесваме магданоза, ментата, лимона, зехтина, чесъна, солта и пипера в малка купа.
Поставяме пилешките гърди в средно голяма купа с 1 супена лъжица от сместа с магданоза и добавяме още една щипка сол. Поставяме ги в голям незалепващ тиган и запичаме на умерен огън, по 3 до 5 минути от всяка страна.



Преместваме на чиста дъска за рязане. Нарязваме на хапки и оставяме месото да отпочине. Прибавяме към оставащата смес кус-куса, доматите и краставиците.

За да направим рулцата, изсипваме около ¾ чаша от сместа с кус-куса върху всяка питка. Поставяме и няколко хапки от пилето и навиваме на руло, като подпъхваме ъглите, за да не изпаднат съставките и разрязваме на две.

Малък трик: ако сме в движение, препоръчваме да увием буритото си в алуминиево фолио, така че да можем да го запазим цяло, докато е време да му се насладим.

More Food