Следва

MasterChef стартира с нов регламент и кулинарни таланти от цял свят ДНЕС

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 27 февруари до 5 март

Можем да видим още този понеделник от 18:00 часа в НХА. Изложбата е на дипломираните магистри от Факултета за приложни изкуства...

Events преди 7 години

Изложбата 1: 

...Можем да видим още този понеделник от 18:00 часа в НХА. Изложбата е на дипломираните магистри от Факултета за приложни изкуства, като участват студенти от магистърски програми: Резба, Сценография, Метал, Дизайн за детската среда, Дизайн на порцелан и стъкло, Рекламен дизайн, Индустриален дизайн, Текстил – изкуство и дизайн, Мода, Реставрация.

В рамките на изложбите ще бъде проведен конкурс за творческа специализация на дипломираните магистри в Cite International Des Arts, Paris, който се подкрепя от Societe Generale Експресбанк.

Наградените дипломанти с творческа специализация в Сите Ентернасионал дез`ар, Париж ще бъдат съобщени по време на откриването на изложбата. В същата вечер дипломантите от магистърска програма МОДА ще представят моден пърформанс „7 авторски модни концепции в 7 силуета“ (Извън Сезона, извън Модата). Ръководител проект – доц. д-р Мариела Гемишева.

Телевизията:

Малко по-късно този понеделник можем да отдъхнем в домашна обстановка с премиерата на "Океан без закони" по National Geographic.

Часът е 22:55, а накратко точно тогава ще видим видео в YouTube, заснето от риболовен плавателен съд, което показва брутално разстреляни хора. Карстен фон Хеслин е следовател. Неговият участък: беззаконните океани. Преследването на убийците ще го отведе къде ли не по света, ще го изправи срещу пирати, срещу трафиканти на хора и наркотици. В Тайван обаче разследването му се сблъсква със сериозно предизвикателство още от самото начало. Във Фиджи Карстен попада на заплетена мистерия и започва да се чуди накъде води всичко това.

Ако не ни се стори твърде трудно за гледане, ни очакват цели 6 епизода.

Книгата 1: 

Гьоте-институт ще бъде домакин на премиерата на книгата „Що е то съвременен танц“ на театралната режисьорка и теоретичка на съвременния танц и театър – Ани Васева.

Какво е танц? Какво е класически танц? Какво е модерен танц? Какво е съвременен танц?

Тази поредица от въпроси на пръв поглед е с нарастваща трудност. Сякаш колкото пò в началото на поредицата се намираме, толкова по-ясни са отговорите, а колкото по-напред се придвижваме, толкова по-спорни стават дефинициите. Това обаче е заблуда. Поколения хореографи и теоретици са поели вдъхновяващата и увлекателна, но нелека задача да разкрият сложността, криеща се зад всеки един от тези въпроси. Благодарение на тях днес можем да открием, че възможните отговори клонят към безкрайност. В перспективата на тази сложност книгата предлага собствени тези върху проблематиката на съвременния танц и неговия контекст. В нея са изследвани причините, поради които можем да преосмислим теорията и практиката на танца не като стъпили върху стабилни, неизменни основи, а като оттласкващи се от крехка, но гъвкава динамична структура от процеси, принципи, търсения, открития и удоволствия.

Първата част на книгата е посветена на различни подходи към парадоксалното поведение на понятието „съвременен танц“ в контекста на отношението между понятията „модерно“ и „съвременно“ изкуство, в паралел с явления като „постмодерен танц“ и в диалог с тезите на изследователи като Рамзи Бърт, Пеги Фелан, Андре Лепеки, Боян Манчев. Във втората част на изследването е разгледан симптоматичният казус на „театралния живот“ на съвременния танц в България от 1989 г. до 2010 г., именно в логиката на размиване на границите и преливане на различни форми на изкуството една в друга. Книгата предлага и систематизирана информация за български хореографи от периода, за медийната и критическа рецепция както на „съвременния танц“ изобщо, така и на конкретни явления. Приложенията включват интервюта и разговори с разгледаните творци, хронологичен списък на творбите им и подробни описания на множество спектакли.

По време на събитието книгата ще може бъде закупена.

Книгата 2: 

Eдин от най-забележителните рекламисти на нашето съвремиe - Луис Басат, се завръща в България за премиерата на книгата „Завръщането на Басат” от Висенс Виляторо! Тя ще се състои на 27 февруари от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото”, НДК, в присъствието на автора.

Висенс Виляторо е уважаван каталонски писател и журналист, носител на престижни награди, директор на Центъра за съвременна култура на Барселона и на Фондация „Рамон Люл“ – за разпространение и утвърждаване на каталонския език и култура. Негови творби са превеждани на испански, немски, френски, италиански, а сега и на български. В разказа за историята на семейство Басат Виляторо съчетава факти и свидетелства от реалния живот с разсъждения за културното наследство на европейския континент.

Луис Басат беше у нас в края на ноември 2016 г. за участие в серия от културни и образователни събития, обединени в проектa „Луис Басат и креативността”, иницииран от Фондация Фотофабрика и Ogilvy Group Bulgaria. В рамките на гостуването той изнесе лекция в Аулата на Софийския университет, по време на която беше представена неговата книга „Креативността”, издадена от „Колибри”.

Сега човекът, ръководил най-големите рекламни и PR кампании в Испания и Латинска Америка, пристига за премиерата на „Завръщането на Басат” – уникално по рода си географско, историческо и литературно пътешествие, вдъхновено от собствената му колоритна фигура. Това не е роман, а по-скоро хроника за произхода и миграциите на едно сефарадско семейство, от историческото прогонване на евреите от Испания през 1492 г. до наши дни.



Изложбата 2: 

Ще бъде открита на 28 февруари от 18:00 часа в галерия "Астри". 

"Тишина" събира 28 произведения, посветени на морето от Иван Кънев. Използваните техники са разнообразни- акварел, пастел, маслени бои на картон и на платно. Рисувани са в периода 2012- 2016, като показваме и две произведения от Осемдесетте години на миналия век.

Изложбата можем да видим до 18 март. 

Концертът:

Георгита Бояджиева и Росен Идеалов имат забележителна кариера с многобройни рецитали в страната и Европа и участия в престижни международни фестивали. Специално за тях пишат някои от най-значимите български композитори: Васил Казанджиев, Йордан Дафов, Божидар Спасов, Драгомир Йосифов, Велислав Заимов и др. Реализирали са многобройни записи за фонда на БНР. Носители са на Кристална лира от СМТДБ в категорията „Камерна музика“ за издадения от СБК компактдиск „Диалози“ и неговото концертно представяне.

С концерта Duo Concertante 20 те отбелязват своята 20-годишна съвместна творческа дейност. Произведението на Константин Илиев – „Седем багатели за кларинет и виолончело”, което ще прозвучи за финал на празничната им програма, е първото произведение, събрало музикантите като дуо на 1 март преди 20 години за изпълнението им в криптата на „Ал. Невски“.

В концерта за първи път в България ще прозвучи творба Cantillations за кларинет и виолончело на израелско-американски композитор Офер Бен Амотс. Пиесата е написана през 1997 година по повод конференция в Ню Йорк посветена на Холокоста от Втората световна война. Композиторът пресъздава мелодиката и маниера на традиционно речитативно пеене на текстове от древни еврейски ръкописи. Творчеството му е вдъхновено от еврейския фолклор на Източна Европа. Амотс /чиято майка е родом от Русе/ умело преплита фолклорни елементи със съвременни текстури, създавайки динамичност, което е определящо за неговия музикален стил.
Програмата на концерта включва още произведения на Й. С. Бах и Моцарт, творби от българските композитори В. Казанджиев и Драгомир Йосифов, както и по-малко известни у нас автори като Елиът Майлс Мак Кинли.

Датата е 1 март, зала 6 на НДК, а цената на билетите - 12 лв. и 8 лв. (за студенти, ученици, пенсионери и инвалиди).

Книгата 3: 

Едно прекрасно четиво за тази седмица е "Обещание за щастие" от Аньес Льодиг. 

Книгата ни среща с Жюли, касиерка в супермаркет, която отдавна не вярва в изненадите. Срещала е всякакви типове - от тираничния шеф, който й прави неприлични намеци, до капризни клиенти с невъобразими изисквания. Но не й пука. Интересува я само малкият й син Люлю, слънчевият лъч в нелекото й съществуване. И когато зад касата, на която работи, изтощена до крайност, среща погледа на Пол, шейсетгодишен инженер, тя не си представя до каква степен една „делнична среща” може да промени живота й. Трудно е да се каже повече, без да се изопачи тази покъртителна книга, в която нещастието няма последната дума.

Още една изложба:

Художествени произведения от стъкло ще бъдат представени в изложбата ИЗМЕРЕНИЯ на Габриела Тончева в галерия „Evdokia Art Glass" в сърцето на столицата ни тази пролет. Изложбата ще бъде открита на 1 март в 18:30 часа.

Авторката ще представи пластични форми от стъкло, изразяващи личните й преживявания, чувствителността й към материята и нейните преображения с духа на експериментатора.

Габриела ще събере на едно място два свята, единият оформящ стъклото чрез техниките за издуване, другият чрез създаването на пластични обекти от плоско стъкло.

Над 15 произведения ще отразяват личните й открития в пространствата на галерията през месец март.

Изложбата ще продължи 1 април.

И още една:

Странни връзки между далечни теми, гигантски крачки и скокове в пространството, предположения, научни факти и художествени манипулации очакват зрителите в изложбата „4 проекта” на Димитър Солаков, работата по която продължава вече две години. Изложбата предлага множество несъвместими на пръв поглед образи. Като образа на трансформацията от планктон към петрол. Също напълно достоверна възможност за моментално забогатяване, едно ново звуково произведение, както и автопортрет, направен с поглед към галактиката Андромеда. Разстоянието между темите на четирите проекта е голямо, колкото това между космическите обекти, които участват.

Освен това нарочни допълнителни препратки придават на произведенията вид на разклонения от теми за обсъждане. Авторът влага разнопосочен смисъл между образите и названията. Например „Домашен адрес” се отнася до изпращане на информация към космоса, а работата озаглавена със здравословно звучащото „Да влезеш във форма”, всъщност идва от проблеми на екологията. Или защо не от чисто художествени проблеми с формата – дори и такава аргументация можем да различим, ако се вгледаме в „4 проекта”, ако ги възприемем като композиция от падащи или валящи градушки от форми, пейзажи и инструкции за ориентация в пейзажа. Дори образа на самата идея за далечно пътешествие присъства.

В изложбата постоянно попадаш на тактики за усложняване представата за разлики в мащаби и размери между обекти, не само в буквален смисъл – като че ли вече пътуването по света не е чак толкова интересно за съвременните художници. Изглежда, че Димитър Солаков инсценира усещането да се чувстваш свойски и уютно не просто в света, а във вселената. Защо да не си представиш, че си на лов за диаманти? Или защо да не можеш да си направиш селфи като се погледнеш не отстрани, а направо от космоса.

Откриването на изложбата е на 1 март в галерия Васка Емануилова от 18:00 часа и ще продължи до 26 март.

Пърформънсът: 

Gender(Fluid) е музикално-поетично-перформативна поредица от действия, дело на Иван Стоянов (Peter Nightingale), Константин Кучев и Александър Евтимов-Шаманчето. Тримата са част от музикално-импровизационната ъндърграунд формация Strawberry Finns.

Целта на Gender(Fluid) е да изследва границите между три жанра: концерт, freestyle поезия и пърформънс. Нещо повече – целта е не само да се изследва тази граница, но и да се отмие. По същия начин пърформънсът/концертът има задачата да изследва границата между понятията за пол и полове. Наистина ли съществуват само и единствено два пола? Няма ли и трети, четвърти, пети? А те дали не преливат помежду си така както музиката се слива с думите?

Gender(Fluid) е алхимично-физичен експеримент с течността gender и както всеки друг проект на Strawberry Finns е с отворен код към публиката – интерактивен. Това дава възможност на всеки един от присъстващите да стане част от изследването.

А ти? Какво можеш да ни кажеш за агрегатното състояние на своя gender?



Кампанията: 

В навечерието на 3 март – Националния празник на България се организира патриотичната кампания, наречена „АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ".

На Първи март в 12:00 часa пред Националната библиотека „Св.Св.Кирил и Методий" над 200 деца ще рецитират заедно „Аз съм българче" и ще изпеят „Питат ли ме де зората". Те ще са облечени в народни носии и с българско знаме в ръка.

Кампанията се провежда за втора поредна година и организатори са Арт компания „Нови звезди" и НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1924", със съдействието на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий". В събитието ще се включат известни личности – популярни певци, журналисти и др.

Патриотичната кампания „Аз съм Българче" е подкрепена от Маргарита Хранова, Мими Иванова и Развигор Попов, Ники Кънчев, Етиен Леви, Хайгашод Агасян, Панайот Панайотов и др. популярни личности.

Предаването: 

Най-родолюбивото предаване „Аз обичам България” се завръща в ефира на NOVA с пети сезон и с нов час на излъчване – 21.00 ч, както и със специално издание, посветено на най-българския празник - 3 март. Изборът на дата за старта не е случаен и предоставя на зрителите възможността навръх Националния празник да се насладят на два часа, изпълнени с много положителни емоции и знания за най-значимите моменти от българските история, бит, култура и традиции. Лъчезарната водеща Евелина Павлова и вечно борещите се за победа капитани Юлиян Константинов и Андрей Слабаков обещават незабравим и много специален епизод.

Петият юбилеен сезон на „Аз обичам България” ще подкрепи една изключителна и много българска кауза – проектът на режисьора Съни Сънински - „България на длан - Макети на открито”. „България на длан” стартира през 2005 г., обикаляйки страната като пътуваща експозиция на макети на значими за историята ни сгради и обекти. След като среща подкрепата на много българи от цялата страна и от всички поколения, проектът създава Инициативен комитет, чиято основна цел е изграждането на парк за съхраняване на историческата памет на българите и развитие на туристическите възможности на страната ни.

Музиката:

Радио FM+ стартира Soul Sunday – специално издание за Soul и R&B музика.
Предването е позиционирано в неделя вечер, между 20 и 22 часа – перфектният момент за заслужен релакс с класен звук.

Музикалната селекция в Soul Sunday е направена от Мартен Роберто, който обещава, че освен най-любимите на слушателите Soul and R&B парчета ще предложи и малко познати, но заслужаващи внимание артисти и песни.

Soul Sunday е изцяло музикално преживяване без водещ и паузи, а първото издание бе миналата неделя. В музикалната селекция, освен уважаваните чуждестранни артисти, слушателите може да чуят и български изпълнители, в soul и R&B стилистиката като Белослава, Любо Киров, Southwick и др.

Очакваме музикалната неделя и тази седмица. 


 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.