Следва

Бял скок в Ракурси

"Саломе" по Рихард Щраус

Още един феномен ще стъпи на сцената на софийската национална опера. „Саломе” по Рихард Щраус е създадена...

Events преди 14 години

Още един феномен ще стъпи на сцената на Софийската национална опера. „Саломе” по Рихард Щраус е създадена през далечната 1905 г. И само след две седмици за пръв път ще бъде представена на родна територия.

14 Юни е денят за неделно матине, на което Софийска опера кани публиката за среща с лицата, които стоят зад музикалната драма в едно действие „Саломе”. Наречена дъщерята на Орфей от самия Рихард Щраус, през 40-те Люба Велич изигра ролята на Саломе и пресъздаде яростта от несподелената си любов с Йоан, с която остана в историята. В цял свят.

Тази чест се пада сега на Цветана Бандаловска, според която ролята й е отдадена много точно и усеща в себе си героинята толкова чувствена, колкото самата нея. Саломе ще играе също Франческа Патане, а изпълнителите на главните роли в тази опера са гръцкият тенор Анжело Симос (Ирод), който вече е играл тази роля, Андреана Николова (Иродиада). Йоан ще играе Бисер Георгиев и баритонът Иван Консулов, чиято чест се пада да предоставят визиите си за силиконови глави, които да бъдат на поднос.

Режисьор на операта по едноименната творба на Щраус е германката Ребека Шайнер, която познаваме от постановки във Виенската Щатсопера.

За декора са се погрижили архитектите Марион и Патрик Майсано, а за симпатичните яркосини и съвременни костюми се разчита на дизайнера Мариела Гемишева и асистентката й Йелена Кесич.

Премиерата на „Саломе” е на 19 Юни от 19.00 ч, а следващите спектакли са с дати 23, 25 и 30 Юни в Софийска опера.

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?