Остаряваме неизбежно, но нека поне е красиво! Четем отново КАК!

16-06-2017 Текст: View Sofia/Александрина Петрова Фотография: Blogs
Добави коментар

Как да удължим младостта? Не разсъждаваме може ли, не ли, а запретваме ръкави и действаме!

Не пренебрегваме особеностите на генетиката

Уви, повечето българки никога няма да остареят като Джулиан Мур или Мерил Стрийп. На Запад е разпространен този вид на стареене – с малки бръчки и уморен вид. Овалът на лицето остава достатъчно изразителен, областта около очите става на мрежа от бръчките, изразени са назолабиални гънки (бръчките от носа към устата).

Най-разпространеният начин на стареене в България е деформационният: кожата е отпусната, овалът се разваля, под очите се появяват торбички. „Най-важното за грижата на този тип лице е поддържането на добър дренаж на тъканите и следене за тяхната плътност. Във връзка с това на пазара има инжекции с хилауронова киселина с витамини, аминокиселини и подмладяващи вещества. Биоармиране на лицето – инжекции с хиалуронова киселина се вкарват в кожата по специална схема, стимулираща изработката на собствен колаген. Има също и фракционни лазерни процедури – въздействие чрез топлина стимулира образуването на нови порции колагенови влакна. Не пропускайте и ултразвуковия SMAS-лифтинг – апаратна процедура, ултразвуковото лъчение от която прониква на дълбочина до 5 мм, сваляйки и съкращавайки колагеновите влакна“.

Пазим се от излишна деформация
Една от популярните тенденции, която плътно навлезе в съвременната козметология преди 7-8 години и до ден днешен няма намерение да си ходи, е корекцията на чертите на лицето с помощта на филъри. „Няма нищо хубаво в това. След 10 години момичета, подложили се на тази процедура, по-скоро ще имат неестествени черти на лицето и склонност към оттоци“ - твърдят козметолозите.

„Манията по филърите, особено по тези на основата на хиалуронова киселина, може да стане причина за известно утежняване на меките тъкани на лицето и в редица случаи – до обратен ефект. В резултат човек ще получи не младо лице, а ще се срещне очи в очи с последствията от множеството корекции. Тенденциите и възможностите в съвременната козметилогия позволяват на специалистите умерено да прибягват към корекции на лицата с помощта на инвазивни методи, които трябва да са своевременни и обосновани“ - обяснява кандидатът на медицинските науки и лекар-дерматолог в института по красота Le Colon.

В свое интервю актрисата Шарън Стоун разсъждава за ботокса и открито заявява, че известно време е използвала инжекции с този препарат, но се е спряла навреме: „Заради ботокса всички актриси в едни момент започнаха да си приличат: това застинало изражение на лицето, учудено ококорените очи, неспособността да се нацупиш банално дори. Аз искам да остана себе си.“

Подбираме процедурите в съответствие с възрастта
Съществуват няколко общи препоръки според годините на жената. „След 25 години са хубави овлажняващите процедури, например кислородна терапия. От 30 до 40 години – химическите или апаратен пилинг, биоревитализация, филъри по препоръка на специалист. След 40 – процедури с лазерно подмладяване, лазерни пилинги и конци за подмладяване“. При това не забравяме, че за всяко предписание си има местни показания, а на степента на промяна в тъканите на лицето на пациентите оказва влияние множество фактори: генетични особености, начин на живот, хормонален профил и много други. Изключително важно е лекарят да избере тези процедури индивидуално.

„Пилингите стимулират обновяването на кожата, лазерните процедури стимулират образуването на колаген, а биоревитализацията с препарати на основата на хиалуронова киселина овлажнява добре.“

Такава редовна грижа ще ни позволи да изглеждаме много по-добре от връстниците, но е добре да правим процедурите малко по-рано, а не да чакаме докато признаците на старостта вече са се настанили върху лицето. Да започнем процедури с хиалуронова киселина на 50 г. е малко късно. „Влиянието на слънчевата светлина провокира фотостареенето на кожата, което в значителна степен задълбочава настъпването и проявата на биологичното стареене на кожата. Също така почистването на лицето сутрин и вечер – също е изключително важен момент от всекидневната грижа.“

Но немалка роля за стареенето играят и вътрешните фактори – това са хормоналните изменения, генетичните особености и хроничните заболявания. Например хормоналната терапия за менопауза позволява да се продължи младостта.

Храним се правилно
През целия живот храненето трябва да е разнообразно и балансирано. Без трансмазнини, изкуствени добавки и прекалено солени храни. Всеки ден не по-малко от 500 г плодове, витамини, минерали, фибри, като последните са гаранция за добро храносмилане и здрава чревна микрофлора. Особено внимание на продуктите за хранене, съдържащи достатъчно количество витамини В6, В12, К, D3 и фолиева киселина, омега 3 мастни киселини, калций, магнезий, цинк, селен, йод (това важи за всички възрастови групи). Внимание към биодобавките: прекаляването в витамините и минералите е не по-малко опасно от техния недостатък.

Трябва да се направи анализ на кръвта за количеството на тези микроелементи в организма. Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско са открили връзка между употребата на подсладени напитки и стареенето на клетките. Теломерите – окончанията на хромозомите, били по-къси при хората, които редовно употребявали голямо количество сладки газирани напитки. Известно е, че дължината на теломерите намалява при стареенето на организма. А невробиолози от САЩ от центъра Langone в Ню Йорк са установили, че нискокалоричната храна влияе на забавянето на ръста и активността на повече от 900 различни гени, отговарящи за стареенето на организма. Учените добавят, че е достатъчно да ограничиш количеството на въглехидратите, да махнем от хранителния си режим тестеното, сладкото, пърженото и алкохола – и резултатът няма да закъснее.

Коментари 0

Добави коментар

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си.
Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.

    Регистрация / Забравена парола

Питай ме, Питай ме

Какво е Салициловата киселина и защо е толкова разкрасяваща

Какво е Салициловата киселина и защо е толкова разкрасяваща

14-08-2017

Въпрос:

Какво е Салициловата киселина и защо е толкова разкрасяваща?

Отговор:

Дори за пристрастен към грижата за кожата човек, изборът на козметика е бойно поле. Буквално стотици са  продуктите, от които да избираме, като всички обещават съвършената кожа... Прочети...

Item of the day

It's all about Philips fashion

Виж още
It's all about Philips fashion

Жълт бутон

Нели Петкова роди момченце

Нели Петкова роди момченце

Виж още