Следва

DIY /Do It Yourself!/: 20 тайни на божествената кожа, както ГИ подсказахте ВИЕ

Остаряваме неизбежно, но нека поне е красиво! Четем отново КАК!

Как да удължим младостта? Не разсъждаваме може ли, не ли...

Hair преди 6 години

Как да удължим младостта? Не разсъждаваме може ли, не ли, а запретваме ръкави и действаме!

Не пренебрегваме особеностите на генетиката

Уви, повечето българки никога няма да остареят като Джулиан Мур или Мерил Стрийп. На Запад е разпространен този вид на стареене – с малки бръчки и уморен вид. Овалът на лицето остава достатъчно изразителен, областта около очите става на мрежа от бръчките, изразени са назолабиални гънки (бръчките от носа към устата).

Най-разпространеният начин на стареене в България е деформационният: кожата е отпусната, овалът се разваля, под очите се появяват торбички. „Най-важното за грижата на този тип лице е поддържането на добър дренаж на тъканите и следене за тяхната плътност. Във връзка с това на пазара има инжекции с хилауронова киселина с витамини, аминокиселини и подмладяващи вещества. Биоармиране на лицето – инжекции с хиалуронова киселина се вкарват в кожата по специална схема, стимулираща изработката на собствен колаген. Има също и фракционни лазерни процедури – въздействие чрез топлина стимулира образуването на нови порции колагенови влакна. Не пропускайте и ултразвуковия SMAS-лифтинг – апаратна процедура, ултразвуковото лъчение от която прониква на дълбочина до 5 мм, сваляйки и съкращавайки колагеновите влакна“.

Пазим се от излишна деформация
Една от популярните тенденции, която плътно навлезе в съвременната козметология преди 7-8 години и до ден днешен няма намерение да си ходи, е корекцията на чертите на лицето с помощта на филъри. „Няма нищо хубаво в това. След 10 години момичета, подложили се на тази процедура, по-скоро ще имат неестествени черти на лицето и склонност към оттоци“ - твърдят козметолозите.

„Манията по филърите, особено по тези на основата на хиалуронова киселина, може да стане причина за известно утежняване на меките тъкани на лицето и в редица случаи – до обратен ефект. В резултат човек ще получи не младо лице, а ще се срещне очи в очи с последствията от множеството корекции. Тенденциите и възможностите в съвременната козметилогия позволяват на специалистите умерено да прибягват към корекции на лицата с помощта на инвазивни методи, които трябва да са своевременни и обосновани“ - обяснява кандидатът на медицинските науки и лекар-дерматолог в института по красота Le Colon.

В свое интервю актрисата Шарън Стоун разсъждава за ботокса и открито заявява, че известно време е използвала инжекции с този препарат, но се е спряла навреме: „Заради ботокса всички актриси в едни момент започнаха да си приличат: това застинало изражение на лицето, учудено ококорените очи, неспособността да се нацупиш банално дори. Аз искам да остана себе си.“

Подбираме процедурите в съответствие с възрастта
Съществуват няколко общи препоръки според годините на жената. „След 25 години са хубави овлажняващите процедури, например кислородна терапия. От 30 до 40 години – химическите или апаратен пилинг, биоревитализация, филъри по препоръка на специалист. След 40 – процедури с лазерно подмладяване, лазерни пилинги и конци за подмладяване“. При това не забравяме, че за всяко предписание си има местни показания, а на степента на промяна в тъканите на лицето на пациентите оказва влияние множество фактори: генетични особености, начин на живот, хормонален профил и много други. Изключително важно е лекарят да избере тези процедури индивидуално.

„Пилингите стимулират обновяването на кожата, лазерните процедури стимулират образуването на колаген, а биоревитализацията с препарати на основата на хиалуронова киселина овлажнява добре.“

Такава редовна грижа ще ни позволи да изглеждаме много по-добре от връстниците, но е добре да правим процедурите малко по-рано, а не да чакаме докато признаците на старостта вече са се настанили върху лицето. Да започнем процедури с хиалуронова киселина на 50 г. е малко късно. „Влиянието на слънчевата светлина провокира фотостареенето на кожата, което в значителна степен задълбочава настъпването и проявата на биологичното стареене на кожата. Също така почистването на лицето сутрин и вечер – също е изключително важен момент от всекидневната грижа.“

Но немалка роля за стареенето играят и вътрешните фактори – това са хормоналните изменения, генетичните особености и хроничните заболявания. Например хормоналната терапия за менопауза позволява да се продължи младостта.

Храним се правилно
През целия живот храненето трябва да е разнообразно и балансирано. Без трансмазнини, изкуствени добавки и прекалено солени храни. Всеки ден не по-малко от 500 г плодове, витамини, минерали, фибри, като последните са гаранция за добро храносмилане и здрава чревна микрофлора. Особено внимание на продуктите за хранене, съдържащи достатъчно количество витамини В6, В12, К, D3 и фолиева киселина, омега 3 мастни киселини, калций, магнезий, цинк, селен, йод (това важи за всички възрастови групи). Внимание към биодобавките: прекаляването в витамините и минералите е не по-малко опасно от техния недостатък.

Трябва да се направи анализ на кръвта за количеството на тези микроелементи в организма. Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско са открили връзка между употребата на подсладени напитки и стареенето на клетките. Теломерите – окончанията на хромозомите, били по-къси при хората, които редовно употребявали голямо количество сладки газирани напитки. Известно е, че дължината на теломерите намалява при стареенето на организма. А невробиолози от САЩ от центъра Langone в Ню Йорк са установили, че нискокалоричната храна влияе на забавянето на ръста и активността на повече от 900 различни гени, отговарящи за стареенето на организма. Учените добавят, че е достатъчно да ограничиш количеството на въглехидратите, да махнем от хранителния си режим тестеното, сладкото, пърженото и алкохола – и резултатът няма да закъснее.

More Hair