Следва

8 март 2017, 12 часа на обяд... 3 ПРИНЦЕСИ вече имат своите нови обувки, вижте!

Тайната на това да изглеждаш по-млада…ЗАВИНАГИ!

До каква степен гените и начинът на живот допринасят за стареенето и болестите?

Health преди 7 години

Експертът в грижата за тялото Сара Готфрид, написала книгата Younger, обяснява подробно защо стареенето е една „лоша стока“, която не сме заслужили, но сме могли да избегнем.

Острото влошаване на здравето, болестите, които наричаме „заболявания на възрастните“, загубата на памет, трупането на килограми и какво ли още не се свързва с процеса на остаряване. Повечето хора смятат, че всичко това се дължи на „генетичните ни отпечатъци“, които са ни заложили тези неразположения. Но едва 10% от хората наистина страдат от болежките на възрастта поради генетичната си определеност – останалите 90 си причиняват това сами с начина си на живот, категорична е д-р Готфрид.

Така че, е добре да знаем, че самите ние имаме извънредно голям контрол върху продължителността на доброто ни здраве и продължителността на младостта ни, която се проявява както външно, така и вътрешно. Готфрид споделя малките, но изключително важни подробности, които ще ни предпазят от преждевременно стареене. Ще говорим за добрата фигура, за здравето, за здравия ум и разширяването на собствената ни, безценна жизненост и заряд - за колкото е възможно по-дълъг период от време. С една дума – това са компонентите, които ни карат да изглеждаме по-млади.


Сара Готфрид

До каква степен гените и начинът на живот допринасят за стареенето и болестите?
Трябва да мислим за генетиката като за „заредено оръжие“ - околната среда е тази, която дърпа спусъка. Готфрид нарича това правилото „90/10“. Само 10% от заболяванията при хората са причинени от гените им, а останалите 90% са причинени от фактори като околната среда, включително и средата, която ние сами си създаваме, и изборите за живота, които правим. Тези неща са от свещено значение! Заблуда е, че само външните фактори ни влияят зле – доста често процесът се случва отвътре-навън. Ако не сте вътрешно, душевно здрави, то това ще се отрази на тялото ви и съответно - отвън.  Всички ние имаме невероятната възможност да променим това. Всеки може да промени курса на стареене и боледуване, ако разбере колко значителни са тези фактори.

До тези изводи се стига при изследване на човешкия геном. Учените разработиха концепция, състояща се в това да събира всички експозиции в един индивид – диета, поведение, начин на живот – и да покаже как тялото реагира на всичко това. Оказва се, че тези фактори могат да работят или за нас, или против нас. Така да се каже, чрез храненето и начина на живот, ние можем да „настройваме“ нашите гени, съобразно техните особености, и това как те се изразяват в последователността на нашето ДНК.

Познайте какво контролира по-голямата част от вашето здравословно състояние: ежедневието ви! Всекидневните навици на тялото и ума, както съзнателни, така и несъзнателни, включително как и колко често се движите, средата в дома и офиса, какво ядете и пиете и как управлявате или не управлявате хормоните си. Изненадващо е колко от дребните неща, на които не отдаваме значение, могат да променят целия ни живот и да създадат превенция срещу болести и какви ли не неразположения.

Трябва да започнете да разбирате своето тяло – да знаете кое и как точно ви влияе, за да контролирате процесите. Вашите гени произвеждат специфични „биомаркери“, които могат да се открият в урината, кръвта и косата. Лекарите гледат на тези биомаркери именно като на показатели за това какъв начин на живот водите, спрямо измерването им. Там те могат да открият генетична предразположеност или други фактори, които влияят на вашето здраве. Но не е нужно да си правите хиляди тестове (освен, ако не е абсолютно наложително), за да започнете да пречиствате тялото си. Стъпка по стъпка вие можете да започнете сами този процес.

Кои са основните фактори за стареенето и за болестите?
Готфрид посочва 5 ключови фактора, които започват да се проявяват след 40-годишна възраст, каращи ни да стареем преждевременно и причиняващи ни болести.

Мускулатурата
С времето ще започнете да забелязвате, че много от нещата, които сте могли да правите с голяма лекота и дори с грация, след 40-годишна възраст не ви се получават толкова добре. Не е тайна, че с възрастта метаболизмът се забавя, което означава, че се трупат повече мазнини и се губят мускулите.

На всяко десетилетие след като навършите 30, ще губите значително от мускулната си маса. А ако тези мускули са заменени с мазнини, то вие ще загубите силите си. Ключът към решението на проблема е да се съсредоточите в изграждането на нова мускулна маса и да не спирате да спортувате и да се движите.

Мозъкът
Невроните (нервните клетки) губят своята скорост и гъвкавост с напредването на възрастта. Да, и мозъкът „ръждясва“ като стар камион оставен в дъжда. Свободните радикали в околната среда предизвикват увреждане на клетките и на ДНК-то ви в процес, наречен „оксидативен стрес“. Ако не давате на тялото си антиоксиданти и не вземате контрамерки – като витамини А, В, С - вашият хипокампус (част от мозъка, участваща в създаването на паметта и емоционалния контрол) може да се свие, особено ако сте подложени на стрес. Освен всичко това, допускането на стреса в живота ви, убива мозъчни клетки, увеличавайки производството на „бета-амилоид“, който ви подлага на риск от болестта Алцхаймер.

Решаването на проблема се състои в това, да се фокусирате върху начина си на живот и да позволите на мозъка си да се регенерира (понякога и с гореспоменатата помощ от антиоксиданти и витамини).

Хормоните
С възрастта, както мъжете, така и жените произвеждат много по-малко основни хормони. Мъжете – тестостерон, а жените – естроген. Загубата на нужното количество на тези хормони, води до мастни натрупвания в гърдите, бедрата и дупето. Ниското ниво на естроген може да занижи и желанието ви за секс, да предизвика загубата на коса или да причини сърдечно-съдови заболявания. С това се забавя и вашата щитовидна жлеза, а заедно с нея – и метаболизмът ви. Клетките ви стават все по-чувствителни към хормона инсулин, заради което кръвната захар се повишава сутрин. В резултат на това, може да изпитвате силно чувство на глад (и то за въглехидрати), поради което после ще забележите появата на повече бръчки по кожата и съответно – признаци на стареене.

Правилната храна, сънят, спортът и детоксикацията, могат да спасят всички, които имат проблеми с хормоните с напредването на годините. „Седенето е новото пушене, повярвайте ми!“, казва Сара Готфрид. И действително липсата на движение и неправилното хранене влияят твърде много дори на един млад организъм, който се справя по-добре с подобни „удари“. Не си го причинявайте!

Червата
70% от имунната ни система е свързана с червата. Това означава, че имунитетът може ба бъде свръхстимулиран, или тъкмо обратното, чрез червата. Именно там се съдържа голямо количество микроби. ДНК-то на вашите микроби се нарича „микробиом“ и неправилното хранене може да предизвика дисбаланс в него. Това ще накара организма ви да произвежда повече ензими (като например бета-глюкуронидаза), което ще повдигне нивото на така наречените „лоши естрогени“, намалявайки „защитните естрогени“ и съответно – имунната система.

Излишният стрес пък повдига нивото на така наречения „кортикотропин-освобождаващ фактор“, който създава дупки в червата. И най-вече, стресът ви пречи да усвоявате хранителните вещества както трябва, особено витамините от група В, от които се нуждаете, за да превръщате въглехидратите, мазнините и протеините в енергия.

Повече от очевидно е, че стресът е един от най-големите врагове на организма. Гореспоменатите витамини от В групата са от съществено значение и за контролирането на нивото на серотонин в организма, който е изключително важен за съня, за настроението ви, апетита, паметта и има отношение към стареенето. Не забравяйте да давате на тялото си нужните витамини!

Токсините
Токсините от околната среда се натрупват в мастната тъкан. Този процес може да „допринесе“ за стареенето. Токсините са навсякъде около вас под формата на цигарен дим, замърсяване, тежки метали, ултравиолетови лъчи, консерванти, пестициди или замърсена питейна вода.

Ако от някои токсични отрови е неизбежно да избягате (като например замърсения въздух), то върху други определено имате контрол. Упражнявайте го.

Как да забавим загубата на колаген
Костен бульон: Това може да ви изненада, но приготвеният от кокали бульон е изключително богат на колаген и аминокиселини.

Маково семе: Ако страдате от липса на естроген (това си проличава по белези като увисване на гърдите, изтъняване на костите, сухо гърло и нос), помислете за добавка, която да използвате в хранителния си режим. Маковото семе е подходящо за целта – повишава нивото на естроген, половото влечение и регулира стреса.


Витамин С:
Приемайте витамин С редовно, приблизително по 1000 мг на ден, защото е чудесен антиоксидант. Може да си го набавяте под всякакви форми.


 


Рибено масло
: Помислете и за добавка като рибеното масло. То ще забави загубата на колаген, ако се приема всеки ден като бонус към храната.


А ето и още няколко трика, с които можете да подобрите начина си на живот и да изглеждате страхотно!

- Махнете рафинираните въглехидрати от менюто си, както глутена, преработените и пакетирани храни. Вместо това добавете плодове, зеленчуци, риба към режима си.

- Правете интервал от поне три часа между вечеря и сън, както и около 12 между вечеря и закуска.

- Спортувайте поне по 20 минути на ден, поне пет пъти седмично.

- Взимайте мелатонин преди лягане, ако имате проблеми със съня – той е изключително важен.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.