Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 13.03 - 19.03

Да живееш според „хюга“: За какво говорят всички?

Тази книга ни преследва, и нас и вас, и наистина, ама наистина, е навсякъде!

All About Life преди 7 години

Тази книга ни преследва, и нас и вас, и наистина, ама наистина, е навсякъде! Какво обаче стой зад "хюга" и защо всички са полудели по щастливия живот на датчаните?

Някак си, ей така от нищото, целият свят пожела да се научи да живее според скандинавското изкуство!

Думата „хюга“ влезе в списъка на най-употребяваните през 2016 година според версията на Оксфордския речник. През изминалата година в англоезичния свят са публикувани 10 книги на тази тема. Най-известната е, освен тази на Майк Викинг, и на журналистката Ану Партанен „The Nordic Theory of Everything: In Search of a Better Life“ - неин съветник е телевизионната водеща Опра Уинфри.

„Хюга“, което най-лесно се превежда като „уют“ е достояние не северните страни и техния начин на живот, който те култивират: без да бързат, дизайнерски, изпълвайки го с топлина. Ще ти разкажем как да пренесеш постиженията на най-успелите страни в своя бит и да започнеш да живееш според „хюга“.

Какво означава това?
Не същества точен превод на думата, знаем само, че най-близка по значение е думата „уют“. Първоначално това обяснение идва от норвежкия език, където значението е „благосъстояние“.

„Хюга“ - това е все едно да създадеш топла атмосфера, да се наслаждавате на хубавите моменти с близките си хора. Да се доближите до пълното разбиране на този феномен може, само ако прекарате време в отпусната интимна обстановка с тези, които обичате.

Между другото в холандския, шведския и немския съществуват еквивалентни думи на „хюга“: gezellig, gemytlig, gemütlich.

Какво може да бъде „хюга“
Семейни празници, вечеря с приятели, четене на книга, гореща вана, плетене на пуловер, пиене не вино на запалени ароматни свещи, да се излежавате до камината в дървена къщурка...

Пиковият сезон на „хюга“ е зимата, периодът около Рождество. Именно на този празник се събират всички близки, хората се обличат топло, а на къщата се придава особен комфорт: тя се украсява, палят се свещи, готвят се специални блюда. Но, разбира се, че можете да усетите „хюга“ върху себе си и през останалите сезони: през лятото семействата си правят пикници и барбекюта, а също и ходят на музикални фестивали.

Къде можете да разберете повече за това изкуство за живота
Преди една година на английски излязоха десетина книги по темата. У нас също има превод, както казахме: „Малък наръчник по хюга. Тайната на датчаните за щастлив живот“ от Майк Викинг. Също така съществува и хюга дизайн, на който е посветена не една страница в Instagram.

Как да направите живота си „хюга“
Основните съставки са: сплотеността, близостта, умението да прощаваш, разпускането и комфортът. Затова, за да направите живота си по-комфортен и пълен с дребни изненади, е необходимо да взимете под внимание всеки от тези елементи.

Първо, добавете към интериора си повече детайли: възглавници, одеяла, мек килим, снимки, книги, свещи, растения, лампи... Колкото по-топла е светлината в дома, толкова повече уют ще има в него.

Второ
, научете се да правите нещо със собствените си ръце. Това може да е оригами, глинени ваза, рисунки, плетени чорапи – важното е да е направено с любов.

Освен това у дома трябва да имате винаги нещо вкусно сготвено: месо, баница, торта. Те не трябва да са идеални на вид, дори напротив – по-добре е, ако имат „домашен“ вид.

Обаждайте се по-често на роднините, канете ги на гости и се забавлявайте заедно. Тайната е – не бързайте и бъдете благодарени на хората около вас.

Масов интерес към феномена „хюга“ и желанието да сме в комфортна среда, е естествена реакция на все по-неспокойната обстановка в света. Да се решат глобалните проблеми, не е толкова просто. Но в почивките между спасяването на света може да получите удоволствие от съвършенството в малките неща.

More from View Sofia

Всяка вечер кулинар: 5 супи за ХЛАД

Food преди 1 година

Летните горещини изтощават, но и вдъхновяват да приготвим нещо леко, ароматно, вкусно, РАЗХЛАЖДАЩО. И понеже тараторът писва, ето 5 по-готини студени супи, котио утоляват жаждата, засищат, не причиняват дебелеене и се приготвят бързо!  

СО реши окончателно: край на МОЧА

All About Life преди 1 година

Общинарите решиха преди минути - Паметника на съветската армия ще се премести в Музея на социалистическото изкуство или "върху друг подходящ терен извън централната част на града" с 41 гласа "за", 14 "против" и един въздържал се. От това развитие на нещата се опитаха да предпазят Монумента на Окупационната Червена Армия два протеста, от които резултатът е омазана с боя и яйца фасада на сградата на Столична община, която е паметник на културата, и ожесточени викове "Фашисти", "Оставка" и "Искаме мир"  

More All About Life

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 19 часа

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 4 дни

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.