Следва

Ъпсурт в неочаквано добра комбинация през май в "Арена Армеец"

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 13 до 19 март

На 13 март от 18:00 часа в галерия „Академия“ на НХА ще бъде открита юбилейна изложба на специалност „Метал“ в НХА, по случай нейната 25-та годишнина...

Events преди 7 години

Изложбата 1: 

На 13 март от 18:00 часа в галерия „Академия“ на НХА ще бъде открита юбилейна изложба на специалност „Метал“ в НХА, по случай нейната 25-та годишнина. Изложбата представя творби на студенти, преминали през годините в ателиетата на специалността.

„Метал“ е една от най-новите специалности в Националната художествена академия. Първите стъпки са направени през 1979 г., когато с указ на Министерския съвет, се регламентира обучението на студенти по художествена обработка на метал. Заради проблеми с материалната база и преподавателския състав в специалността, първият прием на студенти е през учебната 1991/1992 г. Първоначално обучението е с още неясно виждане за структурата и развитието на новата специалност. Няколко години специалността се опитва да намери своето място в Академията, но без учебна програма, подходящи ателиета и преподаватели това се оказва невъзможно. Първи и единствен преподавател в началото е проф. Георги Чапкънов. С обявяването на конкурс за преподаватели през 1995 г. се създава екип от най-добрите специалисти в различните области на металопластиката, като всеки от тях основава и ръководи специализирано ателие. Няколко години по-късно специалността получава и необходимата материална база – ателиета и работилници, както и своите водещи преподаватели в лицето на доказали се художници в областта – професорите Богомил Николов, Димитър Делчев, Велислав Минеков и Иван Славов, а по-късно и доц. Емил Бачийски.

 Изложбата 2:

В средата на миналата седмица галерия "Париж" отново врати за поредната самостоятелна изложба с икони, скулптури и картини на семейство Ненчеви - „Икони и Ангели“.

Във времето на Великденските пости, когато християните се подготвят за най–голямото чудо – Възкресение Христово и победата на Живота над смъртта, в тези дни Анита и Георги Ненчеви показват своите неповторими икони, пресъздаващи сцени от Стария и Новия завет, различни православни светци и ангели, както и уникални скулптури от дърво.

Експозицията „Икони и Ангели“ ще продължи до 25.март, като може да бъде разгледана и онлайн в сайта на галерия „Париж“ (www.gallery-paris.com).

Телевизията: 

Средата на седмицата идва с нова премиера по VIASAT HISTORY. 

"Последните крале-войни на Европа" ни връща хиляда години, когато Викинг, Номад и Саксонец се бият за слава – короната на един малък остров на ръба на Европа. В рамките само на година, двама от тях ще бъдат мъртви, оставяйки третия победител... по-богат и влиятелен, от колкото някога е сънувал дори. Позовавайки се на най-нови анализи на древни документи, разкриваме история за жажда за власт и богатство, битка на култура и убеждения, приказка за семейни измами и предателства, които променили Европа.

Военният историк Дан Сноу води пътешествието през местата, където историята се е случвала - Кан, Норвегия, Стамфорд Бридж и Сен Валери сюр Сом, както и Хейстингс и Уестминстърското абатство. Влизайки в света на дълги лодки на викингите и въоръжени с брадви бойци, той провежда ключови експерименти, за да разбере повече за провизиите, транспорта и най-вече за оръжията по онова време, да свърже в едно необичайната история и да пресъздаде древното минало в ярки краски.

"Считам се за човек, който диша и живее с историята. Пиша я, чета я, проучвам я, публикувам в Туитър и Фейсбук, филмирам я, записвам я и я разказвам." Дан Сноу.

Концертът:

Съвсем скоро Sofia Live Club ще посрещне WAX TAILOR и неговата група, които ще представят на живо парчетата от новия пети албум на артиста „By Any Beats Necessary“. Точно на 16 март ще чуем резултата от пътешествието на WAX през музиката на Америка от 20-ти век и стиловете, повлияли най-силно при създаването на албума. Jean-Christophe Le Saoût, познат като WAX TAILOR, ще пристигне в София с групата си в обновен състав и за първи път с участието на барабанист.

Петият студиен албум на Wax Tailor, излязъл на пазара на 14 октомври миналата година, носи заглавието „By Any Beats Necessary“. Aлбумът отразява намерението на артиста да създаде музика, в която се срещат всякакви музикални стилове и похвати. Без да изневерява на бийтовете, които стоят в основата на творчетовото му, „By Any Beats Necessary“ е комбиниция от blues, psychedelic rock, soul, funk и hip-hop.

Oсвен разнообразни стилове, в албума откриваме и многолики колаборации като парчето „Back on Wax” с участието на R.A. The Rugged Man, който си партнира с A-F-R-O & Token; Ghostface Killah от Wu Tang Clan, който чуваме в „Worldwide”; Trick, който се появява в един интимен, и доста личен, дует с Charlotte Savary и песента „Bleed away”. Kръстникът на ретро соул сцената Lee Fields пък ни покорява с парчето „Тhe road is ruff”, чийто видеоклип беше официално представен преди броени дни. Екранизация намира и още едно парче от албума „ For the worst” със забележителния глас на новоизгряващата звезда Idil.

Всичко това ще чуем на живо на 16 март в компанията на Wax Tailor и неговата група, съставената от барабанист, двама челисти, китарист, флейтист, двама певци и две емсита.

Билети за концерта на Wax Tailor могат да бъдат закупени на цена от 30 лв. в мрежата на Eventim.bg и OMV.

Музиката: 

Поредицата SoCONCERT продължава и през март, зареждайки зелената къща с храна за душата под формата на майсторски добра джаз музика.

На 16 март от 20:00 часа. SOHO ще бъде домакин на музикалното обединение Logo3o в състав от Александър Логозаров (китара), Борис Таслев (бас) и Борислав Петров (барабани). Талантливите джазмени ще удостоят публиката със своето много лично тълкование на един от най-универсалните ансамбли в джаз музиката - триото. По време на концерта ще изпълнят авторска музика, както и свои интерпретации от творчеството на контрастни артисти като Bud Powell, Jackon 5 и други.

Вход: 8 лева. 

Изложбата 3: 

Пънкът отбеляза своята 40-годишнина и много галерии, музеи и изложби отпразнуваха движението, родено от недоволството и неудовлетвореността от политическата и социалнатаситуация, силно повлияло съвременната арт сцена.

С Make Аrt not Friends Станислав Беловски представя своето виждане за отражението на пънка в три поколения през призмата на съвременните политически и световни събития.

Използвайки образите на най-силно изявените артисти на пънка, предизвикали и преминали нормите както в музиката, така и в обществото и съчетавайки живописни техники с колаж и рисунки и елементи като типография, дизайн, шум, Станислав Беловски показва пънка като нагласа: отричане, опозиция и унищожаване, използването на страх и ужас в едно общество, което отчуждава индивида, същото отчуждение, което провокира психотични състояния. От антикомформизма и влечението към нещо извън нормата, нихилизма и критиката на икономическата система и анархия, до търсенето на сексуалната свобода и собственото аз като бойно поле.
Образите на пънк иконите, комбинирани чрез техниката на колажа със съвременни елементи,изразяват остра критика към иконите на икономическата и социална система.

Работата на Станислав Беловски в тази изложба е силно повлияна от документация, визуални референции към обложки на значими албумии култови фотографии от 60-те и 70-те, маркирали както пънк, така и цялостната визуална култура от 70-те години до днес.

В експозицията са представени петнадесет голямоформатни платна с образите на Paul Simononот the Clash, Sex Pistols, Ramones, Debbie Harry, Sid Vicious, както и музикантите, които въпреки че не се вписват в иконите на пънка,са повлияли тази култура, като Mick Jagger, Johny Cash и порноактрисата Linda Lovelace.

Изложбата проследява едно пътуване през влиянието на пънк културата от времето, в което всеки е участвал в революцията на визуалното, до съвременното изкуство и отразява важността на присъствието ѝкато отношение към съвременната действителност.

Откриване: 16 март, 18:30 часа в галерия "Нюанс".

Изложбата 4: 

Пет години след изложбата си “Метафорично” в галерия „Артур”, Петър Нанев се завръща от Испания с нова серия графични рисунки. Представените в новата му експозиция над 50 творби в различни формати са обединени от названието „Апостроф”.

Апостроф е знак за нещо пропуснато, но и прекъсване на говоренето, за да се изрази оценка и отношение към нещата . Изложбата „Апостроф” е визуален изказ на съпротивата или приемането им. Разнообразието от теми в рисунките на Петър са съответствие, реакция и акцентиране на детайлите - дребните на пръв поглед неща, които съставляват и осмислят реалността. Графичните решения изострят и провокират сетивата, за да видим и разпознаем в черно-бялото цветността на живота.

Откриване: 16 март, 17:00 часа, галерия "Артур".



Състезанието:
 

Red Bull FRAGMENTS пристига с нова енергия и изненади. На 18-ти март, ще бъдем свидетели на креативността и триковете на българските райдери във Fun Park Osogovo.

Целта е всеки райдър да покаже цялостната си визия за един перфектен рън и така да представи триковете, които умее, че те да бъдат уловени в кадър. Фото и видео материалите след това ще участват в конкурс в социалните мрежи, който обаче няма да бъде за най-добра снимка или видео, а за най-впечатляващи умения. Гласуването ще се проведе на страницата на Red Bull FRAGMENTS 2017 във Фейсбук и единственият критерий за оценяване ще бъде показаното от райдъра. Победител в конкурса става карачът, който събере най-много харесвания на снимката или
Red Bull FRAGMENTS състезанието пък, ще предизвика карачите по интригуващо трасе. На 18-ти март те ще могат да покажат какво могат пред журито на събитието, което ще излъчи победителя на 2017. Видеа от ръновете на всички карачи обаче, отново ще бъдат качени в страницата на събитието във Фейсбук, където феновете ще може да гласуват, за да излъчат своя победител в състезанието. Естествено, състезанието на 18-ти март ще бъде съпроводено от свежа музика и настроение под шатрата на Red Bull, така че забавлението няма да бъде само по трасето, но и навсякъде около него.

Фестивалът: 

Абсолвенти от специалност драматургия на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ организират тридневен практически показ на свои кратки театрални текстове на 16-ти, 17-ти и 18-ти март, 2017 г. в Учебна кинозала НАТФИЗ от 19:00 часа.
Авторите са 12 на брой. Текстовете са съвременни и разнообразни по своята тематика и стил. В момента екипите се подготвят за представянето си в края на другата седмица. Драматурзи, актьори и режисьори обединени работят заедно, за една чакана среща с публиката, която освен, че ще ги представи като автори, ще им даде възможност и за обратна връзка, чрез дискусиите с авторите след изчитането на всички текстове за вечерта.

Събитието се случва за първи път, водено е от нужда за общуване между студенти и скоро завършили професионалисти. Също така от идеята за самопровокиране, развитие и промяна.

Идеята е породена от желанието за съживяване на написания текст и неговата символична изчетена реализация. Фестивалът е един експеримент, който косвено изследва мястото и нуждата от драматургичния текст в съвременния контекст.

Драматон 2017 се провежда с изключителната подкрепа на Ректора на НАТФИЗ - проф. д-р Станислав Семерджиев и Десислава Димитрова, ПР на НАТФИЗ.

Спектакълът:

Швейцарският спектакъл „Триумфът на славата“ гостува в ДНК този уикенд, за да представи "Триумфът на славата".

Представлението е е една от шестте части от поемата на Петрарка – „Триумфи”. Триумфите описват фазите на живота, противопоставяйки различни добродетели в дуели: Славата побеждава Смъртта, но е победена от Времето и Вечността.

Представлението протича в индивидуална среща на всеки зрител с Мари-Каролин Оминал. Тя посреща зрителите един по един в гримьорната. В пърформанса тя „разсъблича” кодовете на театралното изкуство във фантасмагорична и интимна среща лице в лице.

Билети: ticketportal.bg и Билетен център, НДК на цени от 12/10 лева.

Изложението: 

От 17-ти до 19-ти март, в ЦУМ София (северен вход), ще се проведе новото издание на международно изложение Образование и КАРИЕРА 2017!

Там ще станем част от кампанията "Аз сам избрах своето бъдеще" и ще открием своето място в света на образованието и кариерата СЕГА!

Официалното окриване на събитие е на 17 март от 11:00 часа. 

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?