Следва

Емилия Кларк е Единствената!

Да си припомним: ЗЛАТНИТЕ правила за перфектна коса!

Ставаме, а косата ни буквално е напосоки, твърдо решена, че днес с нея нищо няма да се прави!...

Hair преди 7 години

Ставаме, а косата ни буквално е напосоки, твърдо решена, че днес с нея нищо няма да се прави!

Гривата ни редовно е досущ като март месец - емоционална, със собствено мнение и редовно менящи се настроения. И, колкото и да ни се иска, малко са щастливките сред нас с безупречна коса, която е винаги в перфектната прическа /всички имаме поне една такава приятелка, нали?/ Но, вместо да й завиждаме, трябва просто да обърнем малко внимание на чорлавата грива, за да стане тя здрава и красива.

Златните правила за перфектната коса са прости и лесни, и ще сложат край на bad hair days ЗАВИНАГИ!

Не прекалявайте с миенето!
Колко често трябва да мия косата? Вечният въпрос, направо "Да бъда или да не бъда?". Всъщност, според експерти, плакненето на косата всеки ден е тотална грешка.

"Косата ви има натурално омазняване, което е предназначено за защита на кичурите, така че, когато я миете всеки ден, просто премахвате тези жизненоважни масла", разкрива професионален стилист.

Миейки гривата си всеки ден всъщност сами се вкарвате в порочния кръг на свръхпроизводство на масла и необходимост от шампоан. В идеалния случай, за да запазите косата си здрава трябва да я миете два до три пъти седмично МАКС!

А ако имате боядисана коса трябва сериозно да внимавате с преминаването, защото, хем измивате цвета, хем увреждате и изсушавате гривата. Един или два пъти в седмицата, но с добър шампоан, е напълно достатъчно!

От голямо значение за омазняването на косата е и типът й - къдравата грива издържа повече без миене, правите кичури определено се омазняват по-бързо. Пък ако редовно ходите на фитнес, ежедневното миене не ви мърда. Специалистите все пак съветват - по-добре просто да изплакнем косата, без да добавяме шампоан: "Водата отмива солта и потта, без да повлиява на натуралните масла на косата ви!"

Инвестирайте в добър сух шампоан!
Хм, ако ви е трудно да намалите миенето, пробвайте със сух шампоан. Задължителен обаче е добрият продукт, защото по-евтините просто ще сплескат обема и ще оставят касота с една странна, в смисъл на неприятно странна,  текстура.

"Хубавият сух шампоан придава на косата обем и жестока текстура. Освен това помага за намаляване на омазняването", казва личната фризьорка на актрисата Рийз Уидърспуун.

Миете ли косата си правилно?
Техниката за миене е много проста: малко продукт, нанесен само в корените и по скалпа, защото всъщност идеята е да измиете добре точно тези части!

"Използвайте продукт само на скалпа си! С изплакването шампоанът се стича по косата и така измива краищата, без да ги изсушава допълнително", издава тайната топ коафьор.

Другото важно нещо по време на миене е: масажът! Той спомага за циркулацията на кръвта и детоксикацията на скалпа.

"Здравата коса е най-хубавата коса! Затова, изключително важно е да изберете добър шампоан и балсам и редовно да масажирате скалпа си под душа", категоричен е повелителят на гривите Том Галъхър.

Освен това, в банята още трябва да избягваме топлата вода, която изсушава косата ни и допълнително я сплита, което води до разрушаване.

А решите ли се често?
Друго златно правило за здрава коса е ресането! Ако я искате перфектна и блестяща, то трябва да се грижите са нея два пъти на ден.

"Решене сутрин и решене вечер, преди лягане" - това е правилото! Но, внимавайте, третирайте косата си нежно и внимателно, без да я скубете и дърпате! Също така избягвайте да решите гривата, докато е мокра, защото тогава тя е по-слаба и можете да скъсате косъма.

"Не рошете мократа коса с кърпа. Ако искате да подсушите гривата си по този начин, просто нежно я притиснете между кърпата, за да премахнете водата", казва друг звезден фризьор - Ана Хименес.

Уредите за "изтезания"
Едва ли има някоя от нас, която не използва сешоар, преса са коса или маша за къдрене, нали? Едва ли и ние, жените, някога ще се откажем от тези уреди за "изтезание" на косата.

Спокойно, можем да продължим да ги използваме, НО, само на най-ниска температура, с прибавен задължително продукт за термозащита!

"Не сушете косата веднага след миене. Дайте й едни 15-ина минутки, в които да изсъхне, увита в кърпа. Това намалява увреждането, а също и времето, за което я сушите", издава още Хименес.

Масла, масла, масла
Грижете се за косъма с домашни маски, доказано подхранващи и заздравителни. Замислете се и да си вземете и рициново масло, което помага изключително много на косата.

Ние пък напоследък сме запалени по грижата с розова вода - тази магическа течност, която прави косата ни по-здрава и гъста, и е особено подходяща за между сезоните, когато косата пада повече.

Идеален вариант е да се възползвате и от различените билкови "инжекции" във формата на ампули, които възстановяват косата и я правят по-бляскава и силна.

P.S.: Лакът за коса е нещо като черния пипер в хапването. Колкото повече сложите, толкова по-неприятно става. Гледайте да не измъчвате гривата си с какви ли не спрейове за фиксация и прочие.

More Hair